Salted caramel amandel ‘cheesecake’

raw salted caramel cheesecakeMet alle food trends en health goeroes die allemaal wat anders zeggen, is het soms maar lastig om te weten wat je nu het beste kunt eten. Ik eet zelf zoveel mogelijk gevarieerd en van alles wat en probeer dat met mate te doen alhoewel dat met taart en koekjes lastig blijft 😉

Ik was al een tijdje erg benieuwd naar gezond gebak. Je ziet het tegenwoordig steeds vaker voorbij komen: glutenvrij, lactosevrij, suikervrij gebak. Dus ik heb me er ook eens aan gewaagd en heb deze salted caramel amandel cheesecake gemaakt.

raw salted caramel cheesecake

Ik ben positief verrast! Het eindresultaat is echt zo lekker! Dat had ik eerlijk gezegd niet verwacht omdat ik niet van dadels houd maar het is een goed alternatief voor als je glutenvrij en lactosevrij moet eten.

Is het gezonder? Ik weet het niet. Het bevat geen geraffineerde bewerkte producten maar in dadels zit ook suiker en suiker wordt, in welke vorm dan ook, op dezelfde manier door je lichaam verwerkt. Als je naar het aantal calorieën kijkt, is dat ontzettend hoog. Noten bevatten natuurlijk veel calorieën. Daar komt nog bij dat dit kostbaar is om te maken vanwege alle dure grondstoffen. Voor mij zit er ook weinig bakplezier aan omdat je alles in de keukenmachine bereidt.

Toch raad ik het zeker aan om dit een keer te maken! Het is heerlijk en weer eens wat anders. Veel mensen letten op hun eten en op hun suikerinname en hiermee kun je ze dan toch iets lekkers aanbieden. Je bewaart het in de vriezer en het blijft 6 weken goed dus dat is helemaal makkelijk!

Ingrediënten:

Bodem

  • 5 medjoul dadels, ontpit
  • 150 gram blanke amandelen

Salted caramel

  • 8 medjoul dadels, ontpit
  • 1 eetlepel notenpasta of pindakaas
  • 1 eetlepel vloeibare kokosolie
  • 1 eetlepel ongezoete amandelmelk
  • 1/4 theelepel himalaya zout

Noten cheesecakelaag

  • 200 gram ongebrande paranoten (Brazil nuts) of cashewnoten, minimaal 4 uur in water geweekt.
  • 125 ml ongezoete amandelmelk
  • 65 gram vloeibare kokosolie
  • 90 gram dadelstroop
  • 35 gram notenpasta of pindakaas
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 theelepel kaneel

Bodem

  1. Rooster de amandelen goudbruin en laat afkoelen.
  2. Doe de amandelen met de dadels in de keukenmachine en maal fijn.
  3. Houd ongeveer 1 à 2 eetlepels apart en druk de rest in een met bakpapier beklede vorm van ongeveer 30 x 10 cm.

Salted caramel

  1. Week de dadels 10 minuten in heet (niet kokend) water.
  2. Giet de dadels af en knijp ze enigzins uit.
  3. Doe ze met de rest van de ingrediënten in de keukenmachine tot je een glad mengsel hebt.
  4. Proef of je het zout genoeg vindt en voeg eventueel nog wat zout toe.
  5. Verdeel dit met een spatel gelijkmatig over de bodem.
  6. Zet het in de vriezer terwijl je de cheesecakelaag maakt.

Noten cheesecakelaag

  1. Spoel de noten en giet af.
  2. Maal ze net zo lang in de keukenmachine tot ze een pasta vormen. Dit duurt vrij lang (en maakt een hoop herrie 🙂  ).
  3. Voeg de overige ingrediënten toe en blijf mengen tot het een gladde crème vormt.
  4. Giet de crème op de basis en schud een beetje om de luchtbellen eruit te krijgen.
  5. Laat minimaal 8 uur opstijven in de vriezer.

Haal de cheesecake uit de vriezer en snijd direct in blokjes. Laat het minsten 20 minuten op temperatuur komen en bestrooi met de overgebleven kruimels van de bodem.

raw salted caramel cheesecake



4 gedachten over “Salted caramel amandel ‘cheesecake’”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.