Risotto met spinazie, groene asperges en forel
Ik ben dol op risotto! Dit romige rijstgerecht uit Noord-Italië wordt gemaakt door de rijst eerst kort aan te bakken en vervolgens steeds te laten pruttelen in een klein beetje bouillon. Als de bouillon is opgenomen, wordt er weer nieuwe toegevoegd. Net zolang totdat de rijstkorrels zich helemaal hebben volgezogen. Vaak worden er nog groenten aan toegevoegd en andere smaakmakers zoals kruiden, vlees, vis of kaas! Er zijn vele verschillende risottogerechten maar de bekendste is toch wel de risotto alla Milanese met saffraan. Ik maakte een andere variant en toverde deze verrukkelijke risotto met spinazie, groene asperges en forel op tafel!
Naar recept gaanInhoudsopgave
Zelf romige risotto maken
Wat is nou de truc van een romige risotto? Ten eerste is het een gerecht dat je niet even snel snel maakt. Het kost wat tijd en vooral aandacht. Je bent misschien geneigd om alle bouillon er in één keer bij te doen maar het gaat met beleid en beetje bij beetje. Houd bovendien goed in de gaten dat je de rijst niet te gaar kookt. De risottorijst moet al dente blijven, net beetgaar! En last but not least: je moet de risotto mantecare. Dit laatste is essentieel voor een romig geheel. Op het laatst roer je er nog een goede klont boter doorheen en vaak ook Parmezaanse kaas. De kaas heb ik weg gelaten vanwege de forel maar het is belangrijk om in ieder geval roomboter toe te voegen. De risotto moet nog een beetje over je bord ‘lopen’. Voeg desnoods nog een extra schepje bouillon toe.
Risotto met spinazie, groene asperges en forel
Dat ik van groenten hou, is vast geen verrassing. Er gaat hier ook geen dag voorbij dat ik groenten eet en de laatste tijd is het steeds meer geworden omdat we minder vlees eten en ik een beetje op de koolhydraten let haha. Dus zo’n goedgevulde risotto met spinazie, groene asperges en forel is dan super want je krijgt niet alleen een heerlijk bordje comfortfood voor je neus, je hebt ook nog eens je goede omega 3 vetzuren uit de forel en ansjovis en lekker veel groenten. Een heel verantwoorde maaltijd dus en ook nog eens heel lekker! Bekijk snel het recept!
Risotto met spinazie, groene asperges en forel
Ingrediënten
- 1,5 l groentebouillon
- 2 el olijfolie
- 1 rode ui gesnipperd
- 4 ansjovisfilets
- 300 g risottorijst
- 250 ml droge witte wijn
- 500 g groene asperges in stukjes van 3 cm
- 200 g verse spinazie
- 250 g gerookte forel
- 1 el roomboter
- peper en zout
Instructies
- Verwarm de olijfolie in een grote koekenpan of braadpan met dikke bodem en breng in een andere pan de bouillon aan de kook.
- Fruit de ui met de ansjovis op zacht vuur tot de ui glazig ziet.
- Kook de asperges in de bouillon in 5 minuten beetgaar en schep eruit. Zet apart.
- Voeg de risottorijst toe aan het uimengsel en bak 2 minuten mee. Blus af met de witte wijn en roer goed tot alle wijn is opgenomen.
- Voeg steeds een soeplepel bouillon toe en roer steeds tot alle bouillon is opgenomen. Herhaal dit tot de risotto gaar is (ongeveer 25 minuten).
- Voeg de spinazie, asperges en roomboter toe en roer tot de spinazie geslonken is.
- Breng op smaak met peper en zout en schep er tenslotte de in stukjes gesneden forel door.
Meer risotto recepten maken?
Als echte fan van Italiaans eten maak ik graag risotto. Bekijk ook eens de volgende heerlijke recepten: