Review: Citrus
sponsored
Citrus is een kookboek dat volledig draait om, je raadt het vast al, citrusvruchten. Een prachtig kookboek met mijn favoriete ingrediënt in de keuken. Met citrusvruchten maak je het meest eenvoudige gerecht nog bijzonder en waan je je zo onder de Italiaanse, Griekse of Spaanse zon. Natuurlijk komen citrusvruchten niet alleen uit de mediterrane landen, bovendien heeft ieder land zijn eigen manier van verwerken van citrusfruit. In ieder geval is citrus een onmisbaar ingrediënt in veel keukens. Dit boek neemt je mee op een frisse reis langs allerlei gerechten waarin je verschillende variaties van de citrusvrucht kunt verwerken.
Het boek is opgedeeld in diverse hoofdstukken en uiteraard wordt er uitleg gegeven over de verschillende citrusvruchten. De bekendste, zoals citroenen, sinaasappels, mandarijnen, limoenen en grapefruits zijn gelukkig in Nederland ook vrijwel bij iedere supermarkt te krijgen. Er worden in dit boek ook de wat onbekendere soorten gebruikt zoals yuzu en die zijn lastig te verkrijgen maar de meeste recepten kun je gelukkig gewoon maken! Wat ik erg leuk vind, is dat er een speciaal hoofdstuk is gewijd aan het conserveren en inmaken. Ik doe het veel te weinig maar het is een perfecte manier om alles uit je citrusfruit te halen. Je creëert bijzondere smaakmakers die je gerechten een flinke lift geven.
Daarna kun je kiezen uit soepen, snacks en voorgerechten, salades, hoofdgerechten, bijgerechten, desserts, bakken, zoet ingemaakt fruit en snoep en tenslotte drankjes. 170 recepten met citrusvruchten!! Keuze genoeg dus en ook zo enorm lekker! Wat denk je van Gazpacho met sinaasappel, meloen en gember of kipsalade met kokos, limoen en citroengras. En als je dan bij de desserts en het bakken bent belandt, ga je nog eens extra watertanden van gerechten zoals: gin-grapefruitgranita (die ik zeker weten nog ga maken) en hazelnootmeringue met bloedsinaasappel en granaatappel. Jum!
Ook al staan er niet bij elk recept foto’s, de gerechten spreken voldoende tot de verbeelding en de foto’s die er wel in staan zijn prachtig. De recepten zijn helder beschreven en bevatten niet al teveel ingrediënten. Ik vind het een fijn kookboek met gerechten die je eigenlijk iedere dag wel op tafel kunt zetten. Het is enorm gevarieerd. Zo maakte ik deze week al de bloemkool uit de oven met citroen, nigellazaad en gremolata en deel ik nu met jullie het recept voor het roergebakken varkensvlees met grapefruit. Dat was namelijk echt superlekker! Een aanrader dus dit mooie kookboek!
Dit artikel bevat affiliate links. Het boek is voor dit artikel ter beschikking gesteld door de uitgever (Good Cook)
Roergebakken varkensvlees met grapefruit
Voor 4 personen
- 1 eetlepel zonnebloem- of arachideolie
- 2 cm geraspte verse gemberwortel
- 1 bosje bosuitjes
- 2 teentjes knoflook
- 2 rode pepers
- 1 rode paprika
- 400 gram varkensfilet
- 100 ml kokosmelk
- 1 eetlepel vissaus
- 1 eetlepel limoensap (naar wens)
- 30 gram kokosflakes
- 1 grapefruit in partjes
- zout en peper
- rijst of noedels voor erbij
- Rooster de kokosflakes en zet apart.
- Schil de grapefruit en snijd mooie partjes tussen het vel uit.
- Snijd de paprika in repen, de bosuitjes in ringetjes (wit en groen deel apart), ontdoe de rode pepers van de zaadlijsten en pitjes en snijd ze in ringen, snijd de knoflook in dunne plakjes.
- Snijd de varkensfilet in reepjes.
- Kook de noedels of rijst volgens de gebruiksaanwijzing.
- Verhit een ruime koekenpan met olie.
- Doe de gember, het witte deel van de ui, knoflook, rode peper en paprike in de pan. Roerbak dit 2 – 3 minuten.
- Roerbak het vlees mee. Bestrooi met zout en peper.
- Schenk na een paar minuten de kokosmelk en vissaus bij het vlees.
- Laat dit 3 – 4 minuten op hoog vuur inkoken. Voeg naar wens limoensap toe.
- Haal de pan van het vuur. Serveer direct met de partjes grapefruit, de geroosterde kokos en rijst of noedels.
- Bestrooi met het groen van de bosui.