Peren kardemom cake met rozenwater glazuur
Met moederdag voor de deur werd het tijd voor een nieuw recept! Er zaten wel wat eisen aan het idee voor dit recept. Zo wilde ik er een bepaalde smaak limonadesiroop in verwerken én moest het recept glutenvrij en lactosevrij zijn. Niet omdat mijn moeder dat niet mag eten maar ik ben zelf ook moeder en ik ben bezig met een ander eetpatroon. Dat heeft alles te maken met de EMB test die ik vorig jaar deed, de EMB test die ik pas deed en het feit dat mijn schildklier niet goed werkt. Maar daarover later meer. Ik maakte dus een heerlijke peren kardemom cake met rozenwater glazuur die bij iedereen in de smaak zal vallen en waar je geen moeilijk te verkrijgen ingrediënten voor nodig hebt.
Inhoudsopgave
Glutenvrij en lactosevrij eten
Het is een uitdaging: glutenvrij en lactosevrij eten. Daarbij komen in mijn geval ook nog zaken als geen peulvruchten en liefst geen dierlijke producten en suiker is al helemaal uit den boze. Best beperkt dus. Voorlopig ga ik aan de slag met glutenvrij en zuivelvrij eten zodat ik niet alleen maar ga denken aan dingen die ik niet mag. Want gelukkig ben ik creatief in de keuken en vind ik het ook een leuke uitdaging om weer nieuwe dingen te bedenken zoals deze cake met peren en glazuur. Qua bakken vind ik het namelijk niet eens heel moeilijk om aanpassingen te doen. Zo kun je heerlijk bakken met verschillende soorten notenmeel en door amandelmelk of havermelk te gebruiken, kom je een heel eind. Voor boter vond ik vorig jaar al een waardige vervanger dus met al die ingrediënten kun je goed uit de voeten. Nou zou het natuurlijk nog beter als ik ook geen suiker had gebruikt maar het leven moet wel leuk blijven toch?
peren kardemom cake met rozenwater glazuur
Uiteindelijk gaat het erom dat je kunt genieten. Gewoon met mate en dan kan een plak cake, een koekjes of een stuk taart zeker wel! En dus maakte ik deze verrukkelijke peren kardemom cake met rozenwater glazuur en deel het recept met jou! Zodat jij hem voor jezelf kunt bakken, voor die lieve vriendin, je oma of voor wie jij wil verwennen! Je wilt trouwens dat de peren mooi rechtop blijven staan in de vorm dus tijdens het bakken, zul je ze af en toe recht moeten zetten. Ik heb zelf een soort raster gemaakt van satéprikkers die ik op de taartvorm legde. Wees niet bang om de oven te openen, deze cake zakt niet in!
Kardemom en rozenwater als smaakmakers
De smaakmakers in deze cake zijn natuurlijk de kardemom, het rozenwater en peren. Kardemom is familie van gember en het is friszoet, een beetje citrusachtig. De limonade siroop van Soof die ik gebruikte heeft de smaak roos, kardemom, peer en appel. Heerlijke frisse smaken bij elkaar met net dat bloemige van het rozenwater. Mocht je deze siroop nou niet hebben, gebruik dan appelstroop en maak het glazuur met water, wat rozenwater en poedersuiker. Ik heb deze cake natuurlijk met boekweitmeel en amandelmelk gemaakt maar gebruik gerust gewone bloem en melk, dat lukt ook prima!
Peren kardemom cake met rozenwater glazuur
Equipment
- springvorm 24 cm
- bakpapier
Ingrediënten
Cake
- 165 gr ongezouten plantaardige boter op kamertemperatuur + extra om in te vetten
- 200 gr kristalsuiker
- 2 el Soof siroop roos, kardemom, peer en appel
- 1 1/2 tl vanille extract
- 2 eieren op kamertemperatuur
- 210 gr boekweitmeel
- 1 1/2 tl bakpoeder
- 1/2 tl zout
- 3/4 tl gemalen kardemom
- 120 ml amandelmelk op kamertemperatuur
- 1/2 citroen sap
- 6 kleine rijpe peren geschild en klokhuis verwijderd
glazuur
- 120 gr poedersuiker gezeefd
- 2 el Soof siroop roos, kardemom, peer en appel
- 1 tl rozenwater
- water optioneel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden, vet een springvorm van 24 cm in en bekleed met bakpapier.
- Klop de boter romig en voeg dan de suiker, siroop en vanille toe. Mix tot het gemengd is. Klop daarna op middelhoge snelheid door tot het romig is.
- Voeg de eieren één voor één toe. Schraap de zijkanten van de kom schoon.
- Meng in een aparte kom het boekweitmeel, bakpoeder en zout. Meng ook de amandelmelk met het citroensap.
- Doe om en om het meelmengsel en amandelmelkmengsel bij de boter.
- Schep het beslag in de vorm, zet de peren er rechtop in en bak de cake in 1 uur en 15 minuten. Kijk na 20 minuten even of de peren niet scheefzakken, zet ze anders weer rechtop. Gebruik eventueel satéprikkers die je overdwars als een soort raster op de bakvorm legt. Kijk ook of de cake niet te donker wordt. Verlaag anders de laatste 20 minuten de temperatuur naar 160 graden.
- Laat de cake afkoelen op een rooster.
- Meng voor het glazuur de poedersuiker met de siroop en het rozenwater. Verdun eventueel met wat water. Gebruik direct en verdeel het over de cake.
Moederdag inspiratie
Lekker bakken is altijd een goed idee maar zoek je nou nog inspiratie voor moederdag, kijk dan ook eens bij deze recepten: