Pavlova kerstboom met mascarponeroom
Inhoudsopgave
Een echte showstopper: pavlova kerstboom met mascarponeroom
Met deze geweldige showstopper sluit je het kerstdiner in stijl af. De pavlova kerstboom met mascarponeroom ziet er prachtig uit en je zet echt iets neer op tafel!
Wat is pavlova?
Pavlova is een taart op basis van meringue oftewel eiwitschuim. Meringues staan ook wel bekend als schuimpjes en deze zijn bros en knapperig. Pavlova is groter en daardoor knapperig van buiten, maar chewy van binnen. Een pavlova wordt vrijwel altijd geserveerd met slagroom en fruit. Om dit te maken, heb je ook niet veel ingrediënten nodig. Het is wel ontzettend belangrijk dat je kom en garde compleet vetvrij zijn. Anders word je eiwit niet stijf. En je hebt goede stijve pieken nodig voor een mooie pavlova. Ik gebruik meestal gepasteuriseerde eiwitten. Deze kun je gewoon bij de supermarkt kopen.
Makkelijk recept voor het kerstdiner
Hele dagen in de keuken is voor veel mensen geen pretje. Zeker niet wanneer de kerststress om de hoek komt kijken. Dan is het fijn als je met weinig moeite toch iets bijzonders op tafel zet. Deze pavlova kerstboom met mascarponeroom maak je makkelijk en bereid je grotendeels voor. Dat maakt dit een heel makkelijk recept voor het kerstdiner. Met behulp van een spuitzak met spuitmondje maak je van buiten naar binnen sterren die dienen als de lagen van de pavlova kerstboom. De mascarponeroom klop je vlak voor serveren op en dan is het een kwestie van stapelen. Versier je pavlova kerstboom met mascarponeroom en sprinkles en granaatappelpitjes voor een kerstballeneffect.
Pavlova kerstboom met mascarponeroom
Equipment
- mixer
- spuitzak met gekarteld spuitmondje
- bakpapier
Ingrediënten
Meringue
- 5 eiwitten
- snuf zout
- 225 gram fijne kristalsuiker
- 1 tl vanille-extract
- 1/2 tl azijn
Mascarponeroom
- 200 ml slagroom
- 80 gram poedersuiker
- 250 gram mascarpone
- rode kleurstof optioneel
Garnering
- kerstsprinkles
- granaatappelpitjes
- poedersuiker
Instructies
Pavlova
- Verwarm de oven voor op 115 graden en bekleed 2 bakplaten met bakpapier. Teken met behulp van verschillende borden en kommen cirkels op het bakpapier. Ik startte met een ontbijtbordje.
- Klop de eiwitten met een snuf zout schuimig. Wanneer ze wit zien, voeg dan beetje bij beetje de suiker toe.
- Voeg ook de vanille en azijn toe.
- Klop de eiwitten tot ze stijve pieken vormen en rechtop blijven staan.
- Schep het eiwit in een spuitzak met kartelmond en spuit banen op het bakpapier. Ga van buiten naar binnen en maak zo een soort sneeuwvlok. Je spuit geen cirkels. Doe dit voor alle groottes en spuit een enkele meringue voor de top.
- Bak de meringue in 1,5 uur droog en laat volledig afkoelen.
Mascarponeroom
- Klop de slagroom met de poedersuiker stijf.
- Voeg de mascarpone, en eventueel de kleurstof naar wens, toe en klop tot een stevige massa.
- Verdeel wat van de mascarponeroom over de grootste pavlova en dek af met de een na grootste pavlova. Ga zo door tot je kerstboom af is.
- Versier met sprinkles en granaatappelpitjes en bestrooi rijkelijk met poedersuiker. Serveer direct.
Zoek je nog meer kerstdessert inspiratie?
Kijk dan ook eens bij deze recepten: