Pastinaakschotel

Pastinaakschotel

Oergroente vol smaak

Sinds pastinaak weer wat beter te verkrijgen is, nu alweer een paar jaar, ben ik er gek op! Deze oergroente heeft zo’n lekkere smaak en combineert fantastisch bij veel gerechten. Ik probeer regelmatig pastinaak te eten, ook vanwege de veelzijdigheid. Je kunt het roosteren in de oven, er lekkere frieten van maken, in stoofschotels verwerken of je geeft het de hoofdrol in deze lekkere pastinaakschotel.

Pastinaakschotel

In deze pastinaakschotel zitten heerlijke smaken. Prei en champignons combineerde ik al vaker maar samen met pastinaak smaakt het helemaal super. De pastinaakschotel kost even wat voorbereiding maar dat is dan ook eigenlijk alles. Daarna zet je hem in de oven en je bent klaar. Kun je ondertussen vast de vaatwasser uitruimen of nog een lekker stukje vlees of vis bakken. Ik maakte ook al eens deze superlekkere pastinaakpuree met peer en varkenshaas en je kunt het ook goed verwerken in een zoete cake: peren pastinaakcake met perencaramelsaus. Eet smakelijk!

Pastinaakschotel

Ingrediënten en bereidingswijze pastinaakschotel

Bijgerecht voor 4 personen:

  • 5 pastinaken
  • 2 preien
  • 150 gram kastanjechampignons
  • een paar takjes tijm
  • olijfolie
  • klontje roomboter
  • 25 gram Parmezaanse kaas
  • 75 gram roombrie
  • 250 ml slagroom
  • peper en zout
  • 75 ml witte wijn
  1. Maak de prei schoon, halveer ze in de lengte en snijd in dunne plakjes.
  2. Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes.
  3. Verhit een klontje boter en 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan.
  4. Smoor de prei en champignons met een snuf zout op middelhoog vuur tot ze zacht zijn.
  5. Voeg de wijn en tijm toe en kook tot de wijn verdampt is.
  6. Schil de pastinaak en snijd ze in dunne schuine plakken.
  7. Blancheer de pastinaak 4 minuten in kokend water en laat uitlekken.
  8. Verwarm de oven voor op 210 graden Celcius.
  9. Vet een ovenschaal in en bedek de bodem met plakken pastinaak.
  10. Bestrooi met peper en zout.
  11. Schep de helft van het prei champignon mengsel erover en bestrooi met de helft van de Parmezaanse kaas.
  12. Bedek met een laagje pastinaak en bestrooi met peper en zout.
  13. Vervolgens weer het prei champignonmengsel en de rest van de Parmezaanse kaas.
  14. Eindig met een laag pastinaak. Bestrooi met peper en zout.
  15. Giet de slagroom over de schotel en dek af met aluminiumfolie. Let op, de brie komt er pas later op!
  16. Bak de schotel een half uur.
  17. Haal het aluminiumfolie eraf en verdeel de brie erover. Bak nog 15 minuten.
  18. Laat de schotel nog 10 minuten rusten.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.