Paashaas koektaart
Nieuwe trend
Er is een nieuwe trend gaande in het bakwereldje: koektaarten! Deze ‘taart’ bestaat uit 2 lagen koekdeeg met daartussen een botercrème en is vaak uitgevoerd in cijfers, bijvoorbeeld als iemand 60 jaar wordt. De koektaart is vaak rijkelijk gedecoreerd met bloemen, macarons, snoepgoed en ziet er enorm feestelijk en leuk uit! Ik had al een tijdje een bakafspraak staan met Caroline Piek van bakblog Piek & pie en omdat we graag iets voor Pasen wilden bakken, bedachten we dat het leuk zou zijn om een paashaas koektaart te gaan maken!
Paashaas koektaart
We vinden zelf dat deze paashaas koektaart echt hartstikke leuk is geworden en het is geen moeilijk recept. Wel is het handig om voor de swiss meringue buttercreme een staande mixer te gebruiken omdat je vrij lang moet blijven kloppen maar buiten dat is het een heel leuk recept om te maken. Als je kinderen hebt dan is het ook geweldig om de paashaas koektaart samen te decoreren met allerlei lekkers! Je kunt deze sjabloon gebruiken of zelf een leuk sjabloon van internet uitprinten op A4 papier. Of je kunt zelf iets tekenen natuurlijk!
Ingrediënten en bereidingswijze Paashaas koektaart
Koekdeeg
- 400 gram bloem, plus extra voor uitrollen
- 200 gram koude boter in blokjes
- 200 gram fijne kristalsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 ei
Swiss meringue buttercreme
- 5 eiwitten
- 145 gram witte basterdsuiker
- 225 gram ongezouten roomboter, zacht en in blokjes
- extra nodig: suikerthermometer en spuitzak met glad mondje en decoratiemateriaal zoals snoepjes, eetbare bloemetjes, sprinkles
- Doe alle ingrediënten voor het koekdeeg in de kom van de keukenmachine.
- Druk dan een paar keer op de pulseknop tot alles bij elkaar komt.
- Kneed het deeg met de hand nog even kort goed door tot een samenhangend deeg.
- Verpak het deeg tenslotte in plasticfolie en laat een half uur rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Rol het koekdeeg op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een dikte van 4 à 5 mm.
- Leg dan voorzichtig de sjabloon erop en snijd met een scherp mesje de vorm van de paashaas uit.
- Herhaal dit nog een keer zodat je 2 paashazen hebt.
- Steek uit het overige koekdeeg eventueel nog andere koekjes.
- Bak de koek paashazen op een met bakpapier beklede bakplaat in ongeveer 10 à 12 minuten goudbruin.
- Laat volledig afkoelen.
- Ga dan verder met de swiss meringue buttercreme.
- Zet een pan met een laagje water op het vuur. Breng aan de kook.
- Doe de eiwitten en basterdsuiker in een kom die groot genoeg is om op de pan te passen. Let op, de bodem van de kom mag het water niet raken.
- Laat het water heel zachtjes pruttelen en zet de kom op de pan. Roer constant met een spatel zodat de suiker oplost en het eiwit niet gaat stollen.
- Verwarm het mengsel tot een temperatuur van 70 graden Celsius.
- Doe de eiwitten in de kom van de standmixer klop dit met een garde tot stijve pieken.
- Vervang de garde voor de bisschopshaak en zet de mixer op de laagste stand.
- Voeg dan nu klontje voor klontje de boter toe en wacht met toevoegen van boter tot het helemaal is opgenomen.
- Let op: de creme gaat misschien schiften. Geen paniek, dit gaat vanzelf weg door langer te mixen.
- Als alle boter in de creme zit, zet je de mixer op de hoogste stand en klop je de swiss meringue buttercreme nog 8 minuten door tot een heerlijke luchtige massa.
- Doe de swiss meringue buttercreme in een spuitzak en spuit op de onderste koek een rand van creme.
- Leg voorzichtig de andere koek erbovenop en spuit weer een rand swiss meringue buttercreme.
- Decoreer tot slot de paashaas koektaart uitbundig met allerlei lekkers!
Nog meer paasinspiratie vind je hier: Paas schuimkrans en Paashaas koekjes