Koffietijd bakwedstrijd

bakwedstrijd
feesttaart
20161117_102043

Wat zijn sommige dingen in het leven toch verrassend! Ongeveer 1,5 maand geleden zag ik op Facebook een link voorbij komen waarin je je kon opgeven voor de Koffietijd Bakwedstrijd. Eerlijk gezegd kijk ik nooit naar Koffietijd omdat de televisie, als hij aanstaat, altijd is afgestemd op iets voor de kinderen. Dus de hele bakwedstrijd was aan me voorbij gegaan tot het Facebook bericht. Toch maar eens kijken dan… Een kort formulier, zal ik wel, zal ik niet? Dus ik schreef me in zonder eigenlijk de verwachting te hebben er nog iets van te horen. Tot ik na een paar dagen al gebeld werd door Simone, redacteur van Koffietijd. Na een leuk gesprek werd ik uitgenodigd om deel te nemen aan de allereerste Koffietijd Bakwedstrijd in samenwerking met Koopmans. Superleuk natuurlijk!!

koffietijd-wedstrijd

 

Op 3 november werd ik voor de eerste keer in Eemnes verwacht met een ambachtelijke taart. Het moest een taart zijn die karakteristiek was voor mij en ik moest gebruik maken van één van de Koopmans bakmixen. Ik kon kiezen uit appeltaart mix, zelfrijzend bakmeel of boeren cakemeel. Keuze genoeg dus! Omdat ik op mijn appel caramel cheesecake altijd hele enthousiaste reacties krijg én hij er ook nog eens mooi uitziet, besloot ik voor deze taart te gaan. Alleen moest het recept wel enigzins aangepast worden. Ik wilde niet met een koekjesbodem aankomen en verse slagroom een dag van tevoren gebruiken, vind ik ook geen optie. Dus heb ik er een lagentaart van gemaakt met deeg dat ik altijd voor mijn appeltaart gebruik. Ertussen kwamen nog dunne laagjes chocola, caramel en natuurlijk de cheesecake. Deze taart is niet moeilijk om te maken maar het is wel even werk omdat hij uit losse onderdelen bestaat. Maar dan heb je ook wel wat, een prachtige feesttaart waar je een hoop mensen mee blij maakt want het is een machtige taart dus er gaan extra veel stukken uit.

appel caramel cheesecake

Voor de eerste ronde verzamelden we bij een hotel in de buurt en toen werden we met een pendelbus naar de villa gebracht waar Koffietijd opgenomen wordt. Al snel werd er volop gekletst en natuurlijk gekeken wat iedereen had gebakken. Ik zag al de mooiste taarten voorbij komen en was heel benieuwd hoe mijn taart het ervan af zou brengen. De jury bestond uit Carpar Bürgi (tv-chef), Danna Seuntjens (fotografe en bakexpert) en Saakje Visser (bakexpert en auteur van Saakje’s zoete bakboek). Aan hen de taak om in deze ronde 30 verschillende taarten te proeven en dan ook nog eens binnen een krap tijdschema. Het was gelijk al spannend! Je hebt gewoon geen idee waar de jury op let en ze lieten tijdens het proeven weinig merken. Gelukkig mocht ik door naar de volgende ronde!

koffietijd-bakwedstrijd

De opdracht voor de week erna kregen we gelijk mee. Bak een yoghurtcake met de Koopmans mix, voeg eraan toe wat je wil en kom hem dan tijdens de uitzending decoreren. Met zo’n opdracht kun je natuurlijk alle kanten op maar het moest wel te doen zijn om het daar ter plekke te maken. Gelukkig had ik eerst nog de verjaardag van mijn zoons dus ik kon mooi even proefdraaien! Ik verdeelde het beslag in 2-en. In de ene helft deed ik verse cranberries en in de andere helft rozenwater en granaatappel pitjes. Ik nam dus twee lagen mee naar de 2e ronde. De overige ingrediënten zouden daar aanwezig zijn. Maar eerst wachtte ons nog een verrassing. Een van de afgevallen kandidaten van de eerste ronde had nog een wildcard gekregen. Dus geen 9 concurrenten maar 10! Aan de slag dan maar. Ik maakte als vulling een pistache botercrème en maakte de cake af met Italiaans schuim gedecoreerd met pistache noten en granaatappelpitjes. Ik was erg tevreden met het resultaat. De cake zag er prachtig uit en was bovendien erg lekker! En ik mocht met 5 andere kandidaten door naar de 3e ronde!

yoghurtcake met cranberries en granaatappel

yoghurtcake met cranberries en granaatappel

20161110_102750

20161110_103045

Vanaf ronde 3 moest alles ter plaatse gebakken worden. Wel kregen we van tevoren de opdrachten voor deze week zodat we alvast konden nadenken en oefenen. Want in plaats van 1 keer per week, was het nu van maandag tot en met donderdag als ik de finale zou halen. Echt even aanpoten dus. Voor de 3e ronde kregen we de zandkoekjes mix. Ik maakte er mini gebakjes van en gaf de koekjes een anijs smaak. Ik bakte een vijg in de onderste laag mee, vulde ze met kaneelmousse en maakte het af met kaneel popcorn. Echt heel wat anders dan een gewoon zandkoekje. En ik mocht weer door naar de volgende ronde samen met 4 andere kandidaten.

Koffietijd bakwedstrijd

anijs-vijgenkoekjes-debbie_artikelfoto

De 4e ronde was een verrassingsronde. Van tevoren wisten we niet wat we moesten maken dus je kon ook niet thuis oefenen en nadenken wat je wilde gaan maken. Weer even wat anders dus! We kwamen weer in alle vroegte de tent binnen en daar kregen we de opdracht te horen: bak een boterkoek. Er stond een grote tafel klaar met allerlei ingrediënten waaruit we mochten kiezen om in de boterkoek te verwerken. Ik hou wel van improviseren. Thuis bak en kook ik eigenlijk ook zo. Ik kijk wat er in mijn (koel)kast ligt en daar verzin ik iets mee. Als ik dan iets niet heb, dan varieer ik daar ook weer mee. En boterkoek maak ik gelukkig wel vaker. Bovendien hadden we nu de Koopmans Boterkoek mix. Ik had al snel mijn ingrediënten gekozen en bakte een boterkoek met kaneel, gedroogde pruimen en pecannoten. Ik maakte hem af met Zwitserse room, kaneelappeltjes, rozijnen geweekt in Liquor 43 en karamelschotsen. Ja, weer lekker over the top haha maar je moet wat hè met 2 uur de tijd. In ieder geval scoorde ik er goed mee en mijn boterkoek was de beste koek. Superleuk om te horen natuurlijk en daarmee mocht ik naar de halve finale!

20161115_101402

En toen waren er nog maar 4. De halve finale! Wauw, ik had van tevoren niet verwacht dat ik zover zou komen. Je hebt geen idee hoe iedereen het gaat doen, of de zenuwen je parten gaan spelen, of alles lukt zoals thuis…. Maar dat ging eigenlijk verbazingwekkend goed. Gelukkig zag de jury dat ook en mocht ik naar de halve finale. De opdracht, die we van tevoren hadden gekregen, was: bak 10 eenpersoonsgebakjes met het zelfrijzend amandelbakmeel van Koopmans. Ik vond het nog wel even lastig om iets te verzinnen. Ik gebruik wel regelmatig amandelmeel maar zelfrijzend amandelbakmeel is weer wat anders en het reageert ook anders. Dus ik moest wel een en ander uitproberen. Maar gelukt, ik bakte creusois (hazelnootcakejes) met chocoladeganache en een knapperig koekje erbovenop. Het zag er allemaal goed uit tot ze vroegen naar de verhouding amandelbakmeel en de andere ingrediënten… Oeps, lag ik er bijna uit omdat ik wel erg weinig van het product had gebruikt. Gelukkig gaf de smaak de doorslag en kreeg ik een felbegeerde plek in de finale!

Creusois

Creusois

De opdracht voor de finale was: bak een nieuwe Hollandse klassieker die de komende decennia lang gemaakt gaat worden. Het moest een taart zijn, die voor iedereen lekker is. Al snel had ik bedacht dat ik iets met arretjescake wilde maken omdat mijn oma dat vaak maakte maar er moest ook bloem in de taart zitten dus er moest nog iets bij. Bovendien bak je arretjescake niet en met een bakwedstrijd is dat natuurlijk wel zo leuk. Het werd een laagjestaart met een bodem van arretjescake met zelfgemaakte suikerkoekjes erin met daarboven afwisselend rood fruit botercrème en chocoladebiscuit. Dat alles werd mooi afgewerkt met Haagse bluf en rood fruit. En dat binnen 2 uur. Dat was nog wel een uitdaging. Ik wilde persé de koekjes voor de arretjescake zelf maken maar het deeg moet rusten, de koekjes moeten gebakken worden, afkoelen, dan door de arretjescake, die dan weer moet opstijven…. Het was ook maar net aan en best even stressen omdat hij vrij lang zacht bleef. Aaaaah, was wel even een beetje paniek maar het kwam goed en ik was echt superblij toen mijn taart er stond. Het was zo spannend en je hoopt natuurlijk te gaan winnen. Je kunt ook niet zelf alvast een hapje nemen om te proeven. Ik had thuis wel wat onderdelen geoefend maar niet alles bij elkaar dus dat was ook nog extra spannend. En toen was het moment daar: de uitslag. We stonden alledrie te trillen maar de jury kwam al snel met het verlossende woord. Marlyn werd 3e, ik 2e en Mariska 1e. Nummer 1 en 2 lagen erg dicht bij elkaar en het was een lastige taak voor de jury om een keuze te maken. Jammer natuurlijk dat ik net naast de winst greep maar toch supertrots dat ik zover ben gekomen. Het was echt een fantastisch avontuur met een hoop gezelligheid en bezig zijn met mijn passie. Als ik de beelden terug zie dan straal ik ook helemaal, het was ook zo leuk! Dus ik kijk heel tevreden terug op een supermooi avontuur!

20161117_102054

20161117_102504

Alle recepten staan natuurlijk al op mijn blog dus ik hoop dat jullie geïnspireerd zijn en ook lekker gaan bakken!

Ps: je kunt ook nog diverse fragmenten zien op de site van Koffietijd en op hun facebookpaginaGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.