Kipburger met Appenzeller kaas en zuurkool
Inhoudsopgave
Comfortfood met een kipburger met Appenzeller kaas en zuurkool
Samenwerking – Trek in comfortfood? Dan is deze kipburger met Appenzeller kaas en zuurkool jouw go to recept! Het is een geweldige combinatie met net dat beetje extra. Denk hotdog meets cheeseburger en dan krijg je dit goddelijke resultaat!
Wat is Appenzeller?
Daarvoor moeten we even naar Zwitserland. De KALTBACH Appenzeller® is namelijk een traditionele, grotgerijpte Zwitserse kaas. Het is een harde, rauwmelkse kaas die van nature lactosevrij is. De smaak is pittig en dit komt door de geheime, legendarische kruidenpekel waarmee de kaas wordt gepekeld. In de speciale KALTBACH grot zorgen de grotmeester en het natuurlijke klimaat van de zandstenengrot voor de typerende smaak.
Ik gebruikte de KALTBACH Appenzeller® van Emmi. Zij maken naast deze kaas ook nog geweldige Gruyère, Emmentaler, Tête de Moine en heerlijke fondue. De meeste kazen dragen het AOP-label of Appellation d’Origine Protégée (Beschermde Oorsprongsbenaming). Dit garandeert niet alleen de geografische herkomst van de kaas, maar ook de geweldige kwaliteit.
Ze smelten de kazen!
Deze Zwitserse kazen zijn fantastische smeltkazen. Niet alleen in de fondue, maar ook op een tosti, door de pasta, op een ovenschotel en natuurlijk ook op een hamburger. Bij mij moet er altijd kaas op de hamburger. Het geeft gewoon zoveel extra smaak! Op deze kipburger met zuurkool gaat dan ook genoeg Appenzeller kaas om er lekker overheen te smelten, jum! Gesmolten kaas, het is een magisch iets haha.
Een waar kaasfestijn
Voor Emmi Benelux organiseerde ik een smakelijk foodevent waarvoor ik verschillende foodbloggers uitnodigde om de kazen te proeven en het verhaal achter dit bijzondere merk te leren kennen. Na het event zijn zij, en ik dus ook, aan de slag gegaan om met de kazen heerlijke recepten te maken om je mee te inspireren. Vraag vooral bij je kaasspeciaalzaak naar de specifieke kazen of kijk bij de grotere supermarkten. De fondue, raclette en soms wat andere kazen kun je sowieso bij de supermarkt vinden. Wil je meer lezen over het event. Ik schreef er een artikel over op Het Ingrediënt.
Kipburger met Appenzeller kaas en zuurkool
Equipment
- grillpan
Ingrediënten
Dressing
- 125 gram mayonaise
- 125 gram zure room
- 5 el ketchup
- 1 tl gedroogde dille
- 1 el mierikswortel
- 2 tl worcestersauce
Kipburgers
- 500 gram kipgehakt
- peper en zout
- paprikapoeder
- paneermeel
- peterselie
Extra
- 8 plakken Appenzeller of andere Zwitserse kaas
- 500 gram zuurkool
- 2 kropjes little gem
- 4 Italiaanse bollen
Instructies
- Maak de dressing door alle ingrediënten met elkaar te mengen.
- Vorm 4 burgers van het kipgehakt, paneermeel en kruiden. Breng op smaak met peper en zout.
- Bak de Italiaanse bollen af volgens de aanwijzingen op de verpakking. Warm de zuurkool op.
- Verwarm een grillpan op hoog vuur. Bak de burgers aan beide kanten gaar, beleg dan aan één kant met de Appenzeller kaas en laat smelten.
- Bestrijk de bodem van een ciabatta royaal met de dressing. Beleg met een burger, zuurkool en top af met extra dressing.
Recepten met Zwitserse kazen
Ik hou van kaas en zeker van kazen met een meer uitgesproken kaas zoals Zwitserse kazen. Hou jij nou ook zo van smakelijke kazen? Maak dan eens een van de volgende recepten: