Hoe wordt verse Hollandse geitenkaas gemaakt

Hoe wordt verse Hollandse geitenkaas gemaakt

Een mooi bedrijf bezoeken om te zien hoe één van je favoriete producten gemaakt wordt, verveelt nooit! Inmiddels ben ik al een aantal keren op de Bettinehoeve geweest om te zien hoe verse Hollandse geitenkaas gemaakt wordt door een enthousiast team en in december nam ik weer een stel geïnteresseerde foodbloggers mee op sleeptouw voor een tour en een gezellige kerstborrel!

Zonder geiten geen kaas

Om geitenkaas te maken, heb je natuurlijk wel geiten nodig. Tijdens mijn vorige bezoek aan de Bettinehoeve bezochten we ook geitenboer Jasper. Tussen de vrolijk dartelende geiten kregen we te zien wat ze allemaal eten en wat een werk het is om geiten te houden. Zo worden ze 2 keer per dag gemolken! De melk komt overigens niet alleen van boer Jasper maar van 40 omliggende geitenhouders in de buurt van de Bettinehoeve.

Hoe wordt verse Hollandse geitenkaas gemaakt

Hoe wordt verse Hollandse geitenkaas gemaakt

En die melk is de basis van heerlijke geitenkaas. Om van geitenmelk geitenkaas te maken, moet de melk eerst opgewarmd, gestremd en gepasteuriseerd worden. Bij Bettine gebruiken ze microbieel stremsel en dat is vegetarisch. Alle melk wordt meerdere keren gecontroleerd zodat er volledig hygiënisch gewerkt wordt. In de fabriek zijn verschillende afdelingen waar de wrongel geperst, verpakt en in spek gewikkeld wordt. Het is mooi om te zien dat er veel handmatig gebeurt en dat dat met de grootste zorg wordt gedaan.

Verschillende vormen en smaken

De verse geitenkaas wordt verwerkt tot verschillende formaten en producten. Met kruiden of honing, zoals eerder genoemd omwikkeld met spek of er worden kleine bolletjes van gemaakt voor over de salade. Een smeerbare geitenkaas is er ook en daarnaast is er de gerijpte geitenkaas. Die mag 7 dagen rijpen waardoor zich een eetbare korst vormt en de smaak licht pittig wordt. Met alle verschillende producten kun je ontzettend veel verschillende gerechten en hapjes bedenken en dat is dan ook precies wat we gingen doen!

Hapjes, foodfoto’s en gezelligheid

Zet een groep foodbloggers bij elkaar en er ontstaan de mooiste gesprekken met als uitgangspunt natuurlijk eten! En in dit geval wat specifieker: geitenkaas. Omdat we een gezellige kerstborrel hadden, waren de hapjes lekker feestelijk en fotogeniek. Laat dat nou net goed uitkomen want we kregen een mini foodfotografie workshop van Linse fotografie. Nadat iedereen druk in de weer was geweest met bordjes, serveerplanken en mooie linnen servetten werden de mooie gesprekken voortgezet aan de lange tafel in de brasserie van de Bettinehoeve. Het blijft geweldig om te zien hoe eten verbindt! Dankjewel Bettine geitenkaas voor de warme ontvangst!

Hoe wordt verse Hollandse geitenkaas gemaakt
foto door Xander van den Bos
Hoe wordt verse Hollandse geitenkaas gemaakt

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Bettine geitenkaas. Lees voor meer info mijn disclaimer.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.