Crème caramel cake

Crème caramel cake

Funky patisserie

Mijn verzameling kookboeken is inmiddels behoorlijk groot maar ondanks dat ik veel bak, heb ik niet veel bakboeken in huis. Het is dan ook superleuk dat ik het boek Sweet Foodista mocht reviewen! In dit bakboek vertalen de auteurs hippe foodtrends naar verrassende recepten die je eenvoudig thuis kunt maken en verrassend zijn de recepten zeker! Wat denk je van yoghuzu met quinoa erin of rijstpapballetjes. Ook staat er een fronut in het boek – een kruising tussen friet en een donut, zo leuk! Het zijn dus grappige en onverwachte recepten die vaak 2 heerlijke zoetigheden met elkaar combineren. Ik testte de crème caramel cake uit en nam de proef op de som.

crème caramel cake

Originele recepten

Het boek is heerlijk kleurrijken bij de recepten staan vaak nog tips van de chef en je vindt tussen de recepten door nog uitleg over diverse producten die gebruikt worden. Ze zijn ook niet allemaal even makkelijk verkrijgbaar of bekend. Ik heb zelf in ieder geval nog nooit Yuzu bij de supermarkt zien liggen bijvoorbeeld maar ik word wel heel nieuwsgierig door het recept. Het is echt eens een ander kookboek dan anders met een originele insteek. De auteurs, fooddesigner Margaux Maeterlinck en chef Christophe Declerq, zijn ervaren en nemen je mee naar nieuwe dimensies met hun smaakexplosies! En de crème caramel cake is zalig! Ik gebruikte trouwens geen cakevorm maar kleine hartvormige bakvormpjes. Als je dat ook doet, verkort je de baktijd iets. Controleer altijd met een satéprikker of de cake gaar is.

Het boek Sweet Foodista koop je voor € 24,99

crème caramel cake

Ingrediënten en bereidingswijze crème caramel cake

crème caramel

  • 50 gram suiker
  • 100 gram melk
  • 25 gram suiker
  • 15 gram maiszetmeel (maizena)
  • 10 gram gezouten boter (ik gebruikte gewone roomboter met een snufje zout)

cake

  • 100 gram zachte roomboter
  • 150 gram suiker
  • vanille naar wens
  • 3 eieren
  • 150 gram bloem
  • 30 gram maiszetmeel (maizena)
  • 2 gram bakpoeder
  • 60 gram melk
  • 50 gram koolzaadolie (ik gebruikte zonnebloemolie)
  • boter om in te vetten
  • extra: een kleine cakevorm
  1. Smelt 50 gram suiker op laag vuur tot het de juiste caramelkleur heeft.
  2. Breng dan de melk aan de kook en blus de caramel met de melk.
  3. Meng vervolgens 25 gram suiker met het maiszetmeel en voeg een klein beetje caramelmelk toe.
  4. Breng de caramelmelk aan de kook en voeg het suiker-maiszetmeelmengsel toe.
  5. Laat het kort doorkoken en haal van het vuur.
  6. Roer er tenslotte van het vuur af de roomboter door en giet de crème op een bord. Dek de crème af met plasticfolie en laat afkoelen in de koelkast.
  7. Verwarm alvast de oven voor op 180 graden Celsius.
  8. Ga daarna verder met het cakebeslag en klop de roomboter met de vanille en suiker romig en luchtig.
  9. Voeg dan de eieren een voor een toe.
  10. Zeef de bloem met het maiszetmeel en het bakpoeder en spatel dit kort door het beslag.
  11. Roer dan de melk en de olie erdoor tot het een geheel is.
  12. Weeg vervolgens 100 gram van het cakebeslag af en meng dit met de caramelcrème.
  13. Vet de cakevorm goed in en bekleed eventueel met bakpapier.
  14. Vul vervolgens de vorm voor de helft met het cakebeslag.
  15. Schep dan de caramelcrème erop en dek af met de rest van het cakebeslag.
  16. Bak de crème caramel cake 35 à 40 minuten tot een satéprikker er schoon uit komt.

Hou je van caramel? Probeer dan ook eens Peanut caramel bars

Ga jij dit recept maken? Ik hoor het graag omdat ik ben enorm benieuwd ben naar jullie bak- en kookkunsten. Tag me op Facebook, Instagram of Twitter met @debsbakery en gebruik de hashtag #debsbakerykitchen. 



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.