Cranberry cupcakes
All I want for Christmas
All I want for Christmas is lekker eten haha. Nou is dat wat overdreven want ik heb het liever gezellig met de mensen om me heen maar toch vind ik het eten stiekem ook wel heel erg belangrijk. Ik eet eigenlijk altijd wel lekker en ook bijzonder vind ik zelf maar het is toch leuk om met Kerst extra uit te pakken. Feestelijke gebakjes, lekkere hapjes, mooie schalen met groenten en vlees of vis, fantastische desserts… Je kunt je helemaal uitleven op dat vlak maar toch houd ik het uiteindelijk meestal vrij eenvoudig. Feestelijk maar eenvoudig. Zoals deze cranberry cupcakes.
Bijzondere Smaken
Nu kreeg ik pas een pakketje met producten toegestuurd van Bijzondere smaken en daar zat ook een fles shrubs bij in de smaak apple & citron. Ik had echt nog nooit van shrubs gehoord en was dan ook erg benieuwd. In dat opzicht heeft Bijzondere smaken ook echt producten die bij de naam passen! Shrubs is een azijn fruitsiroop op basis van 100% natuurlijke en biologische ingrediënten zonder toevoegingen. Je kunt het gebruiken in vinaigrettes, milkshakes, desserts of cocktails en ik ben er deze cranberry cupcakes mee gaan bakken. Best een uitdaging omdat het een vrij zure ondertoon heeft die natuurlijk past bij azijn maar die in gebak snel overheerst maar echt, deze cupcakes met cranberry appelcompote zijn echt te lekker!
Tip: Mocht je deze azijn nou niet willen gebruiken, dan kun je het water met de azijn vervangen voor (biologisch) appelsap.
Ingrediënten en bereidingswijze
Voor 14 cupcakes
Cranberry appelcompote
- 250 gram verse cranberries
- 100 gram lichtbruine basterdsuiker
- 50 gram kristalsuiker
- 50 ml apple & citron shrubs (of gebruik 250 ml appelsap ipv. het water en de shrubs)
- 200 ml water
- 1 kleine appel, geschild en in kleine blokjes
- 1 tl kaneel
- 1 steranijs
- 7 kardemompeulen
- 1 tl grapefruit of sinaasappelzest
Cupcakes
- 250 gram bloem
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl kaneel
- 1/2 tl zout
- 60 gram gesmolten roomboter
- 200 gram lichtbruine basterdsuiker
- 4 eieren
- 1 tl vanille extract
- 50 ml apple & citron shrubs (of gebruik 250 ml appelsap ipv. het water en de shrubs)
- 200 ml water
- extra: muffinvorm en cupcakepapiertjes
Cream cheese frosting
- 200 ml slagroom
- 200 gram roomkaas
- 75 à 100 gram suiker (afhankelijk van hoe zoet je de frosting wilt hebben)
- 1 tl vanille extract
- extra: spuitzak met mooi spuitmondje
- Doe alle ingrediënten voor de cranberry appelcompote in een steelpan en breng aan de kook. Het handigst is om de steranijs en kardemom in een theebuiltje te doen. Zo vis je ze er naderhand weer makkelijk uit.
- Laat op zacht vuur een half uur pruttelen en laat afkoelen.
- Ga verder met de cupcakes. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius (boven- en onderwarmte).
- Klop de gesmolten boter met de suiker luchtig.
- Klop een voor een de eieren erdoor.
- Meng de bloem met het bakpoeder, kaneel en zout.
- Doe het water, de shrubs en het vanille extract bij elkaar in een maatbeker.
- Voeg, terwijl de mixer op een lage snelheid draait, afwisselend het bloemmengsel en shrubsmengsel toe. Doe dit in 3 keer.
- Doe het beslag in een maatbeker (het is vrij vloeibaar) en giet het in de vormpjes. Vul ze tot ongeveer 5 mm onder de rand.
- Bak de cupcakes in 20 – 25 minuten gaar. Controleer dit met een satéprikker.
- Laat de cupcakes volledig afkoelen.
- Schep er met een meloenbolletjeslepel een deel uit zodat er in het midden van de cupcake een kuiltje ontstaat.
- Vul dit met cranberry appelcompote.
- Klop de slagroom met de roomkaas en suiker stijf en spuit een mooie toef op de cupcake.
- Maak af met leuke kerstprikkers of sprinkles.