cookie cups met kaneelroom

Cookie cups met kaneelroom

Samenwerking – Ik ben, zoals jullie inmiddels wel weten, echt een cookie monster. Ik bak ze dan ook graag in allerlei soorten en smaken. Hoe leuk zijn deze cookie cups ook weer?! Je kunt ze vullen met van alles en nog wat en het staat zo gezellig op tafel! Deze cookie cups met kaneelroom zijn afgemaakt met een gekarameliseerde walnoot. De koekjes zelf zijn knapperig en chewy tegelijk, echt een perfecte combi vind ik. Het is dan ook heel moeilijk om ervan af te blijven.

Hier mislukt ook weleens wat

Ik heb wel even geworsteld met het vormen van die cookie cups. Het deeg was superslap en dan moest je het wel laten opstijven in de koelkast maar na een uur was het deeg nog slap. En zie het dan maar eens in vorm te houden tijdens het bakken. Door de baking soda en het ei gaat het toch vervormen. Maar ik wilde persé mooie cups hebben. Ik heb toen ook nog maar even goed mijn bakvormenlade doorgenomen en kwam toen een siliconenvorm tegen. Na een mislukte batch, die wel lekker waren, heb ik iets gesleuteld aan het recept en ze in de siliconenvorm gedaan. En er is nog een truc! Je legt gewoon een balletje deeg in de vorm en pas na het bakken druk je er een gat in. Tadaaa! Mooie cookie cups.

Bakken met thee

Ik heb de cookie cups dus gevuld met kaneelroom. En die room maakte ik niet met kaneel maar met de Celestial Seasonings Organics tea Cinnamom & Cardamom: kaneel & kardemom. Deze thee is nieuw in het assortiment en ze bevatten biologisch geteelde kruiden en specerijen. De andere smaken van Celestial Seasonings Organics zijn: Chamomile & Lavender, Ginger & Turmeric en Match Green. Spannende maar ook vertrouwde smaken. Lekker als thee maar dus ook om mee te koken en bakken!

cookie cups met kaneelroom

Ingrediënten en bereidingswijze cookie cups met kaneelroom

Voor ongeveer 20 cookie cups

Cookie cups

  • 115 gram roomboter
  • 100 gram kristalsuiker
  • 100 gram rietsuiker
  • 1 ei
  • 1 theelepel vanille extract
  • 190 gram bloem
  • 1/4 theelepel zout
  • 1/2 theelepel baking soda
  1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celcius.
  2. Klop de boter met de suiker luchtig en romig. Dit duurt wel een minuut of 4 / 5.
  3. Voeg het ei en vanille extract toe. Schraap eventueel de wanden van de kom schoon met een spatel.
  4. Meng de bloem met het zout en baking soda en voeg dit langzaam toe aan het botermengsel. Mix tot de bloem is opgenomen.
  5. Vet de bakvorm in (bij een siliconenvorm hoeft dit niet).
  6. Maak balletjes van het deeg. De grootte van de balletjes is afhankelijk van hoe groot de vorm is. Controleer of je de juiste hoeveelheid hebt door er met je vinger in te prikken en het deeg naar de zijkanten en iets naar boven te duwen. Het moet tot net onder de rand komen, dan zit je goed. Maak er daarna weer een balletje van en leg het in de vorm.
  7. Bak de cookie cups in 15 minuten goudbruin aan de randen. Zodra ze uit de oven komen maak je er een kuiltje in. Ik deed dit met een vijzel maar het kan ook met de onderkant van een smal glaasje of kruidenpotje.
  8. Laat ze 5 minuten in de vorm zitten en laat ze daarna verder afkoelen op een rooster.

Kaneelroom

  • 500 ml melk
  • 50 gram custardpoeder
  • 75 gram suiker
  • 2 zakjes Celestial Seasonings Organics tea Cinnamom & Cardamom
  • 1 ei
  • extra: spuitzak
  1. Doe het ei en de helft van de suiker in een grote kom. Klop dit los.
  2. Voeg het custardpoeder toe en 100 ml melk. Roer alles goed door.
  3. Breng de rest van de melk met de rest van der suiker en de zakjes thee langzaam aan de kook.
  4. Haal de zakjes thee eruit en schenk de kokende melk al roerend met een garde bij het custard ei mengsel.
  5. Doe de room weer terug in de pan en laat op zacht vuur doorkoken.
  6. Het wordt steeds dikker. Blijf steeds roeren met de garde tot het dik genoeg is. Dat merk je vanzelf als het roeren steeds zwaarder wordt.
  7. Giet de room op een schaal en dek af met plasticfolie. Laat dit in de koelkast volledig afkoelen.
  8. Voordat je het in de cookie cups gaat spuiten, moet je het weer losroeren. Ik doe dat met de staafmixer omdat je zo een hele gladde room krijgt.
  9. Schep het in een spuitzak, knip de onderkant eraf en spuit de room in de cookie cups.
  10. Je houdt nog room over, deze kun je gewoon invriezen voor een andere taart of cake.

Gekarameliseerde walnoten

  • 100 gram walnoten
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel roomboter
  • 1 eetlepel rietsuiker
  • snuf zout
  • 1 theelepel kaneel
  1. Doe alle ingrediënten behalve de walnoten in een pan met dikke bodem.
  2. Laat zachtjes smelten en karameliseren.
  3. Zodra de karamel de juiste kleur heeft (niet te donker), haal je de pan van het vuur en schep je de walnoten erdoor. Zorg dat ze goed met de karamel bedekt zijn.
  4. Schep ze daarna voorzichtig op een stukje bakpapier en laat afkoelen.
  5. Decoreer elke cookie cup met kaneelroom met een mooie walnoot.

Wil je nog meer lekkere koekjes bakken?

Ga jij deze cookie cups met kaneelroom maken? Ik hoor het graag want ik ben enorm benieuwd ben naar jullie bak- en kookkunsten. Tag me op Facebook, Instagram of Twitter met @debsbakery en gebruik de hashtag #debsbakerykitchen. 

Vind je dit bericht leuk? Deel en / of like het dan op social media

8 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.