Bij Robèrt

IMG_7520IMG_7649Gisteren was ik te gast bij Robèrt van Beckhoven in Oisterwijk voor de presentatie van zijn Meesterlijke bakmixen die inmiddels te koop zijn bij Albert Heijn. Voor wie hem nog niet kent, Robèrt is meester patissier en meester boulanger, jureert Heel Holland Bakt en de CupCakeCup en was onlangs te zien met zijn eigen programma  ‘Brood’ waarin hij door Europa reist op zoek naar de meest bijzondere broodbakkers.

De bakkerij in Oisterwijk zit in een prachtig oud pand, een voormalige leerfabriek. In de winkel koop je allerlei lekkers dat uiteraard allemaal in de bakkerij gemaakt wordt op ambachtelijke wijze. Als je even doorloopt, kun je een kijkje nemen in de bakkerij door de glazen wand en als je nog verder loopt, kom je in het nieuwste stukje: Kafé van Leer waar je geniet van een heerlijke lunch of een gebakje met een kop koffie erbij. Het ziet er echt fantastisch uit en als ik nog eens in de buurt ben, ga ik er zeker naartoe!

Vorig jaar kreeg ik een tip dat Robèrt foodbloggers zocht die een bijdrage wilden leveren aan zijn magazine ‘Bij Robèrt in de leer(fabriek)’. Mijn stuk verscheen in het laatste nummer van 2016 en zodoende werd ik uitgenodigd om vandaag bij deze presentatie aanwezig te zijn met collegabloggers zoals Tessa van Patesserie, Carola van Carola bakt zoethoudertjes, Dalí van Zonderzooi, Xandra van Xandra bakt brood, Susan van Smulpaapje, Jacqueline van Foodblabla en Helen van Handmade Helen. De meesten kende ik al via social media en dan is het natuurlijk hartstikke leuk om ze eens in het echt te ontmoeten. Zet allemaal mensen met dezelfde passie bij elkaar en het is gelijk gezellig!

We begonnen mooi op tijd vanmorgen want naast een hoop interessante info en de ruimte voor ontzettend veel vragen, moest er natuurlijk ook brood gebakken worden. En brood bakken betekent ook tijd voor het rijzen van het deeg. Om 9.30 uur begonnen we dan ook en eerst mochten we genieten van een heerlijk gebakje uit eigen bakkerij. Vervolgens vertelde Robèrt van alles over zijn productenlijn. Onze grote vraag was natuurlijk: waarom een eigen bakmixenlijn? Want heb je niet liever dat de mensen het brood hier in de winkel kopen?

Al snel begrepen we van Robèrt dat er eigenlijk niets leuker is dan je kennis te delen en mensen aanzetten tot het zelf bakken van brood. Hiervoor is het broodbloem in combinatie met de gedroogde desem perfect. Zoals Robèrt zegt: ‘een bakker moet kennis delen’. Het bloem is van hoge kwaliteit en met de gedroogde desem heb je het gemak van gist maar wel de smaak van een desembrood. Binnen een paar uur staat je zelfgemaakte desembrood op de tafel.

IMG_7545

Want wat is brood nu eigenlijk? Brood bestaat uit bloem, water en wat zout. Meer heb je niet nodig. Door een gelijke hoeveelheid water en bloem met elkaar te vermengen en een tijd te laten staan, ontstaat een desem. En die desem gebruik je om een brooddeeg te maken. Met brood kun je ook alle kanten op want het water kun je vervangen door bijvoorbeeld bier of vruchtensap en het bloem kun je vervangen door spelt of een andere graansoort. Er valt enorm veel mee te variëren als je maar weet hoe het werkt. Op Meesterlijk brood vind je instructiefilmpjes waarin Robèrt uitlegt hoe je brood kunt bakken.

Dus het is belangrijk om te kijken naar je deeg. Wat doet het? Hoe voelt het? Nu bak ik wel af en toe brood dus ik ben niet helemaal blanco op dit gebied maar ik heb nog een hoop te leren. Zo leerde ik vandaag onder andere dat hoe meer water je toevoegt, hoe luchtiger je brood zal zijn. Nu moet je dat water er niet in een keer bij doen anders krijg je een plakkerige bende. Maar laat je mixer draaien en kijk hoe het deeg eruit ziet. Voeg gewoon elke keer kleine beetjes water toe, het vergt ook wel wat lef. Daarnaast is het vouwen van deeg enorm belangrijk. Dit zorgt voor body. Als je deeg gerezen is, heb je vaak een grote luchtbel. Maar je wilt kleine luchtbelletjes. Dit krijg je door het deeg te vouwen. Zo creëer je een stevig deeg met nog steeds voldoende lucht erin.

IMG_7564

Bij Robèrt maken ze ‘s morgens het deeg, zoals je ook in de serie ‘Brood’ zag en de volgende morgen bakken ze het af. Met een desemdeeg kun je dit zelf ook doen en dat ga ik zeker proberen. Ik heb me nog nooit aan het maken van desem gewaagd maar nu ik dit heb geproefd en gezien, is het te verleidelijk om het niet te doen. En als het niet lukt, heb ik altijd nog de gedroogde desem van Robèrt!

IMG_7604

Wij maakten vandaag zelf een focaccia en rozijnenbollen. Ik maak vaker zelf focaccia en dit was toch weer  heel anders. Ook qua resultaat! Zacht en luchtig! Mijn focaccia is knapperig aan de buitenkant en vouw ik niet. Leuk om het weer eens op een andere manier te maken en ook superlekker! Ik leerde ook dat je eerst het deeg alleen met het water moet mengen en niet direct met olie omdat dat een laagje om je bloem legt waardoor het water niet goed wordt opgenomen. Ik ga dat dan ook gelijk aanpassen in mijn recept 🙂

IMG_7644

Als afsluiter werden we rondgeleid door de bakkerij waar we ook weer allerlei lekkers mochten proeven. Onder andere koffiebonen in een laagje chocolade. Heel erg bijzonder, nog nooit zoiets geproefd! En daarna konden we genieten van een uitgebreide lunch met diverse soorten brood en natuurlijk de echte Brabantse worstenbroodjes! Wat heb ik genoten! Robèrt vertelt met zo ontzettend veel passie voor het vak! Het is een wandelend receptenboek en zijn kennis is bijna oneindig. Fantastisch om daarvan te kunnen leren! Ik ga de komende tijd maar sparen om eens een uitgebreide workshop bij hem te kunnen doen.

Mocht je zelf ook aan de slag willen met brood, het boek ‘Brood: op ontdekkingsreis met Robèrt van Beckhoven’ is te koop bij Bol.com voor € 19,90.5 gedachten over “Bij Robèrt”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.