Druiven focaccia met gekaramelliseerde ui

druiven focaccia

Ik ben gek op druiven. Ik vind het prachtige planten, de ranken zijn decoratief en het blad is ook mooi. En dan groeien er ook nog eens van die smakelijke druiven aan! In onze tuin hebben we een behoorlijk aantal druivenplanten. Dit jaar deden ze het ontzettend goed en hebben we er lekker van kunnen eten. Van een aantal heb ik nog druivengelei gemaakt om later nog van te genieten.

druiven focaccia

druiven focaccia

Nu heb ik geen druiven meer uit de tuin maar koop ik ze gewoon bij de supermarkt. Mijn zoon neemt ze graag mee naar school als 10 uurtje maar nu er weer volop mandarijnen zijn, heeft hij liever die dus dan blijven de druiven weer liggen. Ook niet erg want dan maak ik er gewoon deze super lekkere focaccia mee!

Voor 1 grote focaccia

  • 1 zakje gist
  • 240 ml warm water
  • 240 ml volle melk op kamertemperatuur
  • Ongeveer 120 ml olijfolie, in 2-en gedeeld
  • Zeezout
  • 3 tl verse rozemarijn
  • 3 tl verse tijm
  • 780 gram bloem
  • 1 el roomboter
  • 1 grote ui, gepeld en in dunne plakken
  • 2 sjalotten, gepeld en in dunne plakken
  • 1 el balsamico azijn
  • 150 gram pitloze blauwe druiven
  1. Doe de gist met het warme water in de mengkom van je mixer. Laat 5 – 8 minuten staan.
  2. Voeg de melk, 60 ml olijfolie, 1 eetlepel zout en 2 tl van elk van de rozemarijn en de tijm.
  3. Start rustig met mixen en voeg beetje bij beetje de bloem toe.
  4. Als de bloem volledig is opgenomen, mix je het deeg nog 10 minuten krachtig door. Het deeg moet glad en elastisch zijn.
  5. Dek het deeg af met een theedoek en laat ongeveer 5 kwartier tot 1,5 uur rijzen op kamertemperatuur. Het deeg moet ongeveer verdubbelen.
  6. Sla het deeg door (alle lucht eruit) en leg het op een met bakpapier beklede bakplaat. Gebruik je handen om het deeg uit te rekken zodat het een grote rechthoek wordt. Dek af met een theedoek en laat een uur rijzen.
  7. Verwarm de oven voor op 210 graden Celcius.
  8. Laat de uien met wat zout in een ruime pan met olijfolie en boter zachtjes karamelliseren. Dit duur ongeveer 15-20 minuten. Let erop dat ze niet te donker worden. Roer de balsamico azijn erdoor en kook nog 1 minuut door.
  9. Duw gaten in de focaccia met je vingers. Verdeel de uien over het deeg.
  10. Leg de druiven erop en besprenkel met 2 el olijfolie.
  11. Meng in een kom de rest van de kruiden (fijngesneden) met 1 tl zeezout en verdeel over de focaccia.
  12. Bak de focaccia in 25 – 30 minuten goudbruin en gaar. Laat afkoelen en serveer nog warm.
  13. Ook de volgende dag is de focaccia nog heerlijk! Gewoon even opwarmen in de oven als je wilt maar koud kan ook prima!druiven focaccia
  14. druiven focaccia
Advertenties

2 Comments Voeg uw reactie toe

  1. Pingback: Bij Robèrt
  2. Pingback: Focaccia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s