Alles over spinazie
Van spinazie word je sterk! Er is volgens mij niemand die dit nog nooit gehoord heeft en we kennen allemaal wel het bekende stripfiguur Popeye dat zelfs werd ingezet om de spinazieconsumptie te promoten. Het bevat trouwens wel ontzettend veel ijzer, meer dan andere groenten en daarnaast bevat het ook Vitamine A, B en C. Bovendien kun je er gerust een hele berg van eten want het bevat maar 15 kcal per 100 gram! Maar wat ik nog belangrijker vind, is hoe lekker deze groenten is en ook nog eens veelzijdig. Daarom lees je in mijn tweede groentenartikel alles over spinazie!
Inhoudsopgave
Soorten spinazie
Spinazie is een eenjarige bladgroente en het hele jaar door verkrijgbaar. Aten wij vroeger thuis vooral spinazie à la crème uit de diepvries, tegenwoordig kies ik vaker voor vers. Hoewel ik het makkelijk vind om diepvries spinazie in huis te hebben, is de verse variant zo veelzijdig dat ik dat bijna standaard in de koelkast heb liggen! Ik kies dan wel voor gewassen spinazie, gemak dient de mens toch? Soms koop ik het per ongeluk ongewassen en dan ben je nog wel even bezig om het zand eruit te wassen haha. Dus mijn tip: koop de gewassen versie!
Voor wat verfijndere gerechtjes koop ik meestal baby spinazie. Die blaadjes zijn net wat kleiner maar verder is de smaak gewoon hetzelfde. Er is trouwens ook nog spinazie in een pot te koop. Dat heb ik zelf nog nooit geprobeerd dus hoe de smaak is, kan ik je helaas niet vertellen. Als je het weet, laat je het mij dan weten?
Spinazie bereiden
De makkelijkste manier om deze lekkere groenten te bereiden is door er gewoon niets mee te doen en het dus rauw te consumeren. Dat is hartstikke lekker als vervanger van sla in een salade! Let erop dat de spinazie vers is wanneer je deze koopt. De blaadjes moeten er stevig en frisgroen uitzien. Je kunt het daarnaast wokken, stomen, koken of roerbakken. Spinazie bevat veel vocht en slinkt daarom enorm. Je zult dus meestal niet alles in één keer in de pan kunnen doen maar elke keer een beetje erbij moeten doen. Mijn favoriete bereidingswijze is door het kort te roerbakken of lekker rauw als extra groenten door mijn salade of als garnering op bijvoorbeeld een omelet. Hoe dan ook, het is ontzettend snel klaar! Tegenwoordig hoef je ook niet meer op te letten met het 2 x verwarmen onze koelkasten over het algemeen goed zijn en er dus niet teveel nitriet ontstaat.
Spinazie combineren
Spinazie is een alleskunner! Je kunt er een pastasaus mee maken, soep, stoofschotels, stamppotten, smoothies, omelet, pannenkoeken enzovoort. Ik combineer het graag met walnoten als ik een salade maak en wanneer ik het roerbak doe ik er vaak wat knoflook en citroen bij. Maar in de pastasaus combineert het weer fantastisch met champignons, ui en wat crème fraîche en mosterd. Leg ook eens een laagje spinazieblaadjes tussen je lasagnelagen voor wat extra groenten en want denk je van een pannenkoek met spinazie en kaas? Er zijn maar weinig smaken die niet samengaan met deze krachtpatser en dat maakt het wel een van mijn favo groenten.
Recepten
Er staan al heel wat lekkere spinazierecepten op de blog! Welke ga jij maken?
- Risotto funghi met spinazie
- Plaattaart van filodeeg met prei, spinazie en feta
- pizza met spinazie, bacon en ui
- Spinaziesalade met peer en pecannoten
- Hapje met scrambled eggs, spinazie en truffelsalami
- Spanakopita / spinaziefetataart
- Frittata met artisjok en spinazie
Spinazie-recepten van collega bloggers
Ook mijn medefoodies weten wel raad met deze lekkere groente! Kijk je mee?
- Goedgevulde omelet met paddestoelen en spinazie – Flying Foodie
- Chorta – Koken met Elefteria
- Spinazie met kip en kaas uit de oven- Lekker eten met Marlon
- Zalmfilet op een bedje van spinazie, champignons en tomaatjes – Marielle in de keuken
- Linzendahl met spinazie en paneer – Mandy & More
- Lasagnerolletjes met gehakt en spinazie – Bonapetit
- Turkse pide met spinazie – Patesserie
- Groene smoothie – Over eten gesproken
- Pesto van spinazie en walnoot – Slowfoody
- Quiche met bloemkoolbodem, kipgehakt en (vegan)kaas – Priya loves food
- Gevulde pijlinktvis met chorizo, venkel en spinazie – Anniepannie
- Snelle spinaziefalafel met kruidenyoghurt – Knoeien met Inge
- Pompoen Quinoa Salade met Spinazie en Feta – Cookies & carrotsticks
- Pesto spinazie pasta met pijnboompitten – Eefsfood
- Hartige taart met spinazie en granaatappel – Domaine Malpas Kookt
2 gedachten over “Alles over spinazie”
Geef een reactie
Hi vrouw, wat is hij gaaf geworden de post over spinazie en wat een lekkere recepten had je zelf al online staan! Dank dat je mijn recept hebt opgenomen.
Bisous!
Merci Boor! Leuk dat ik je recept mocht delen!