Zoete aardappel linzen curry met spinazie
Samenwerking – Ik kook al jaren op inductie. Toen we ruim 7 jaar geleden dit huis kochten, hebben we alles verbouwd en een nieuwe keuken stond ook op de to do lijst. Gelukkig wist ik precies wat ik wilde: in ieder geval zo’n mooi groot fornuis met brede oven. Totdat we van onze aannemer de tip kregen om eens een kijkje te gaan nemen bij een inspiratiehuis met allerlei verschillende merken voor keukenapparatuur. Daar werd gevraagd naar ons keukengebruik en onze wensen en al snel kwamen we uit bij inductie. Dat was niet wat op mijn lijstje stond maar na een korte demo was ik eigenlijk al snel om. En inmiddels ben ik nog elke dag blij met mijn inductieplaat en komen de lekkerste gerechten op tafel zoals deze vegetarische zoete aardappel linzen curry met spinazie.
Inhoudsopgave
Koken op inductie is heel makkelijk!
Wat is nou zo fantastisch aan het koken op inductie? Ten eerste: het gemak van het schoonmaken, haha. Het is zó schoon, doekje erover en klaar. Wat een verademing na al die losse pitten. Ten tweede: het is heel erg veilig. Vooral met kleine kinderen. De plaat is zo afgekoeld en geen risico op theedoeken of kleding die vlamvatten. En tenslotte: het enorme kookgemak. Koken op inductie is snel en goed te reguleren, bovendien scheelt die snelheid dus in energiegebruik. Mijn inductiekookplaat is gewoon de beste aankoop geweest die ik kon doen in mijn nieuwe keuken. In het begin is het vooral even wennen aan de stand waarop je de inductieplaat het beste kunt zetten. Voluit is niet aan te raden, maar ook ik ben weleens in de verleiding gekomen… zonde van mijn pannen. Het is voor inductie sowieso heel belangrijk om goede pannen te gebruiken en daar vertel ik je graag meer over.
Welke pannen kies je om te koken op inductie?
Toen ik op mezelf ging, kreeg ik een mooie BK-pannenset van mijn moeder. Er gaat bijna geen dag voorbij dat ik ze niet gebruik en gelukkig konden ze zo de overstap maken van gas naar inductie. Inmiddels is ruim 80% van alle BK-pannen geschikt voor inductie en daarmee zijn ze helemaal klaar voor een gasloze toekomst. En dat is fijn, want steeds meer huishoudens stappen over van gas naar inductie omdat we duurzamer willen leven. Een geschikte inductiepan heeft een bodem die de warmte goed verdeelt en die magnetisch is. Voor deze zoete aardappel linzen curry met spinazie gebruik ik de BK infinity hapjespan met deksel. Deze pan heeft een extra handvat en is dus veel beter te tillen wanneer deze vol zit met een lekker gerecht. Wanneer ik nieuwe pannen kies voor het koken op inductie, houd ik rekening met de volgende zaken:
- Passen ze goed op mijn inductieplaat
- Is de pan goed vlak aan de onderkant
- Zijn ze groot genoeg voor de maaltijden die je bereidt
- Het uiterlijk 😉
Zoete aardappel linzen curry met spinazie
Ik ben heel benieuwd of jij al op inductie kookt of dat je overweegt om op inductie te gaan koken. Ik vond het best spannend maar zoals je al kon lezen, ben ik enorm blij met de overstap. Maar terug naar het gerecht, want uiteindelijk gaat het erom dat er allerlei lekkers op tafel komt! Deze zoete aardappel linzen curry met spinazie zorgt ervoor dat je huis zich vult met de heerlijkste geur van specerijen. Dit gerecht is helemaal vegan en ook nog eens glutenvrij en lactosevrij! Zo kan iedereen ervan smullen. Door het glazen deksel van de hapjespan kun je goed zien wanneer de curry kookt en hoef je het deksel niet te openen, zodat de warmte goed in de pan blijft. Serveer deze smaakvolle curry met rijst of naan en lekker veel koriander voor de liefhebber!
Zoete aardappel linzen curry met spinazie
Equipment
- Hapjespan met deksel
Ingrediënten
- 2 rode uien gesnipperd
- 3 teentjes knoflook geperst
- 2 tl komijnzaadjes
- 4 cm gemberwortel
- 2 tl korianderpoeder
- 2 tl kurkuma
- 1/2 of 1 tl chilivlokken
- 1 limoen sap en rasp
- 750 gram zoete aardappel geschild en in blokjes van 2×2 cm
- 2 blikken tomatenblokjes
- 750 ml kokosdrink
- 200 gram rode linzen afgespoeld
- 200 g verse spinazie gewassen
- peper en zout
- extra: koriander om te serveren
Instructies
- Verwarm de zonnebloemolie in een hapjespan en fruit hierin de ui en knoflook een paar minuten.
- Voeg de komijnzaadjes, gemberwortel, korianderpoeder, kurkuma en chilivlokken toe en bak 1 minuut mee.
- Doe de zoete aardappel erbij en bak een paar minuten mee.
- Voeg dan de tomatenblokjes, kokosmelk en het limoensap en rasp toe en breng aan de kook.
- Laat het zo’n 20 minuten pruttelen en doe dan de linzen erbij.
- Laat de curry nog 5 à 10 minuten met het deksel op de pan zachtjes koken en breng dan op smaak met peper en zout.
- Roer er tenslotte de spinazie doorheen en garneer met koriander.
Notities
Hou jij ook zo van zoete aardappel?
Zoete aardappel is echt een geweldige groentesoort voor vele gerechten. Van frietjes tot puree of in de soep. Het is voedzaam, geeft een mooie kleur en is bovendien hartstikke lekker! Kijk ook eens naar deze recepten met zoete aardappel voor nog meer inspiratie:
- ZOETE AARDAPPEL COURGETTESOEP MET HARISSA
- ZOETE AARDAPPEL TRAYBAKE MET SARDINES
- SPRUITJES STAMPPOT MET ZOETE AARDAPPEL
- ZOETE AARDAPPELTORTILLA MET CHORIZO
- GEPOFTE ZOETE AARDAPPEL MET AVOCADO EN GARNALEN
Dit recept is tot stand gekomen in samenwerking met BK Cookware. Zoals altijd berusten de uitingen in dit artikel op mijn mening en is daarvan niets opgelegd zodat ik vanuit mezelf kan communiceren. Lees voor meer info mijn disclaimer.
2 gedachten over “Zoete aardappel linzen curry met spinazie”
Geef een reactie
Wil dit graag maken, maar er moeten 2 blikjes tomatenblokjes in. Bedoel je 2 blikken van 400 gram?
En 750 ml kokosmelk? Wordt het dan niet meer een soep of dikt het flink in?
Groet, Amber
Hoi Amber, het zijn inderdaad 2 blikken van 400 gram. Je kunt eerst de helft van de kokosdrink toevoegen. Als het wat jou betreft smeuïg genoeg is, laat je de rest zitten. Koken is ook altijd aanpassen naar eigen smaak 🙂 Maar er zit veel zoete aardappel en linzen in dus het kan het zeker hebben. Eet smakelijk!