Maaltijdsoep met prei, kip gehaktballetjes en parelgort
Hoe lekker is het om op een frisse dag op te warmen met een heerlijke kom soep. Zeker als je een lange wandeling hebt gemaakt in het winterzonnetje. Als je dan thuiskomt en je kunt deze heerlijke maaltijdsoep met prei, kip gehaktballetjes en parelgort op tafel zetten dan is dat echt genieten! Dit is ook echt zo’n soep die alleen maar lekkerder wordt naarmate die langer staat dus maak hem gerust een dag van tevoren.
Inhoudsopgave
Soep maken
Het maken van een eenvoudige soep is echt een fluitje van een cent. In deze soep moet je even wat groenten bakken maar daarna laat je het lekker op laag vuur pruttelen. De gehaktballetjes gaar je in de oven en voeg je daarna toe aan de soep. Door te kiezen voor kipgehakt geef je net weer een andere smaak aan deze soep maar als je liever rundergehakt of half-om-half gehakt neemt dan kan dat ook. Ik vind soep echt een fantastisch gerecht om extra veel groenten binnen te krijgen en als lunch is het ook altijd een aanrader. Van een eenvoudige tomatensoep tot een romige courgettesoep met mosterd, voor elk moment is er wel een favoriet te bedenken! Deze maaltijdsoep is weer eens wat anders met prei en kastanjechampignons en lekkere gehaktballetjes!
Maaltijdsoep met prei, kip gehaktballetjes en parelgort
Een maaltijdsoep moet goed gevuld zijn. Vaak doe je er rijst of pasta in en in dit geval parelgort. Parelgort is een graan dat niet heel vaak meer gebruikt wordt, maar dat de afgelopen jaren toch weer zijn intrede maakt. Het is een oergraan en zit boordevol eiwitten en vezels. Een goede toevoeging in deze soep. De kip gehaktballetjes met Parmezaanse kaas maken het helemaal af en als je het lekker vindt, kun je ook nog wat extra kaas over de soep raspen. In plaats van kastanjechampignons kun je ook kiezen voor een andere paddestoelensoort, dat is ook heerlijk! Door de tomatenpuree krijgt de soep een rijke smaak en is het echt weer wat anders dan anders.
Maaltijdsoep met prei, kip gehaktballetjes en parelgort
Equipment
- ovenschaal
- grote pan met dikke bodem
Ingrediënten
- 1 el roomboter
- 2 el olijfolie
- 3 preien gehakt
- 3 teentjes knoflook geperst
- 250 gram kastanjechampignons in plakjes
- 2 el tomatenpuree
- 60 ml droge witte wijn
- 275 gram parelgort
- 2 l kippenbouillon plus meer indien nodig
Kip gehaktballetjes
- 500 gram kipgehakt
- 60 gram Parmezaanse kaas
- 30 gram paneermeel
- 2 el platte peterselie, gehakt plus 20 gram om te garneren
- 1 el tomatenpuree
- peper en zout
Instructies
- Verwarm de boter met de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur.
- Voeg de prei en knoflook toe en bak dit 5 minuten op laag vuur.
- Doe dan de champignons erbij en bak die ook 5 minuten mee.
- Roer de tomatenpuree en wijn erdoor en kook dit 5 minuten.
- Voeg tenslotte de parelgort en de kippenbouillon toe, breng aan de kook en laat dit op laag vuur 45 minuten pruttelen.
- Maak ondertussen de gehaktballetjes. Verwarm de oven voor op 190 graden. Meng alle ingrediënten voor de kip gehaktballetjes in een kom en breng op smaak met peper en zout. Het blijft plakkerig.
- Maak je handen nat en vorm kleine balletjes. Schep deze in een ingevette ovenschaal en bak ze in 10 – 12 minuten goudbruin en gaar.
- Voeg de balletjes toe aan de soep. Voeg ook eventueel wat extra bouillon toe als de soep te dik is.
- Breng naar wens op smaak met peper en zout en garneer met verse peterselie.