Rabarber cheesecake
Inhoudsopgave
Rabarber cheesecake met rabarbercurd en mascarpone
Wat kan ik genieten van de smaak van rabarber! Dat friszure van deze groente is met niets te vergelijken en rabarber doet het wonderbaarlijk goed in diverse soorten gebak. Deze rabarber cheesecake kwam ik tegen op de site van de Britse Delicious. magazine en die moest ik zeker proberen. Je maakt een heerlijke frisse rabarbercurd en de mascarpone die je in de cheesecake verwerkt maakt het een heerlijk romig geheel! Het is even werk maar dat is het dubbel en dwars waard!
Ieder jaar kijk ik weer uit naar de verse rabarber in de winkels en vrijwel wekelijks gaat er een bos rabarber mee naar huis om mee te bakken of te koken. Ik kan ook niet zonder mijn favoriete staafmixer voor dit soort recepten. Echt een musthave om een gladde curd te krijgen! Ik heb ook meerdere springvormen in verschillende maten in huis zodat ik nooit met de verkeerde zit. In dit recept gebruik ik er één van 24 cm, dat is de meest gangbare maat voor taartrecepten.
Rabarber cheesecake
Equipment
- springvorm
- bakpapier
Ingrediënten
- 100 g mascarpone
- 600 g roomkaas ik gebruik Philadelphia
- 150 g rietsuiker
- Rasp van 2 biologische citroenen
- 2 eetlepels bloem
- 3 eieren en 2 eidooiers
- 100 g zure room
- Voor de rabarbercurd
- 360 g rabarber in stukjes van 2 cm gesneden
- 50 g rietsuiker plus eventueel een eetlepel extra naar smaak
- 2 eetlepels grenadine siroop
- 2 eetlepels maizena
- 2 eidooiers
- 50 g ongezouten roomboter gesmolten
- eventueel roze kleurstof
- Voor de bodem
- 70 g ongezouten roomboter gesmolten
- 200 g digestive biscuits
Instructies
- Om de rabarbercurd te maken doe je de rabarber, de rietsuiker en grenadine siroop in een pan. Verhit 12 minuten op laag vuur tot de rabarber zacht is. Pureer het mengsel met de staafmixer.
- Voeg wat van de rabarberpuree bij de maizena en roer tot het een papje is. Doe dit bij de rest van de rabarberpuree en breng aan de kook. Laat dit nog een minuutje pruttelen. Proef en als het te zuur is, kun je nog een eetlepel suiker toevoegen. Voeg eventueel wat roze kleurstof toe voor een mooie roze kleur.
- Klop de eidooiers los in een kom met de boter en voeg al roerend de rabarberpuree toe. Dek af met huishoudfolie en laat volledig afkoelen.
- Bekleed een bakvorm van 24 cm met bakpapier en vet in.
- Maal voor de bodem van de taart de digestives in de foodprocessor fijn of doe ze in een diepvrieszak en rol ze fijn met een deegroller.
- Smelt de boter op laag vuur of in de magnetron. Meng de boter met de koekkruimels en verspreid over de bodem. Druk dit goed aan met de bolle kant van een lepel en zet 20 minuten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht).
- Klop de mascarpone en de roomkaas 2 minuten met een elektrische mixer totdat het helemaal glad is. Voeg de suiker toe en mix nog een paar minuten.
- Voeg dan de citroenrasp en bloem toe, vervolgens beetje bij beetje de losgeklopte eieren en spatel er tenslotte de zure room doorheen.
- Schep laagjes van het cheesecakemengsel en de rabarbercurd in de vorm en haal een sateprikker of vork door het beslag voor een gemarmerd effect.
- Bak 50 minuten totdat de bovenkant goudbruin is en nog een beetje wiebelig. Zet de oven uit en laat de taart in de oven afkoelen (dit zorgt ervoor dat de bovenkant minder snel scheurt).
- Bewaar de taart in de koelkast.
Bakken en koken met rabarber
Er staat nog meer lekkers met rabarber op de blog! Dus als jij net zo’n fan van deze bijzondere groenten bent, neem dan snel een kijkje bij één van de volgende recepten:
- Slof met rabarbercompote en meringue
- Rabarber custard cake
- Kip met rabarber
- Chai pancakes met rabarbercompote
- Rabarber yoghurtcake FAVORIET
Snel en makkelijk het recept voor rabarber cheesecake bewaren?
Gebruik onderstaande foto voor Pinterest en vind dit recept snel en makkelijk terug op je favorieten bord.
Bron: Delicious magazine
7 gedachten over “Rabarber cheesecake”
Geef een reactie Reactie annuleren
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Vandaag gemaakt
Lekkkerrr
Hoi Janine, wat ontzettend leuk om te horen! Fijn dat de cheesecake in de smaak valt. Fijne dag, groetjes Debbie