Prei-champignonschotel
Toen ik nog thuis woonde aten we regelmatig preischotel. Ik vond het altijd heerlijk en nog steeds maak ik het graag! Het is een makkelijk gerecht en vaak eten we er 2 dagen van dus dat is handig als je een keertje laat thuis bent bijvoorbeeld. Je kunt dit gerecht ook zonder gehakt maken, ik zou dan wel de hoeveelheid prei verdubbelen want anders is het wel veel puree op een dun laagje groenten.
Ingrediënten voor 4 personen:
- 400 gram champignons in plakjes
- 1 rode ui
- 2 preien
- 500 gram half om half gehakt
- 1 kg aardappels
- 100 ml melk
- Klontje roomboter
- 2 el olijfolie
- 200 gram geraspte oude kaas
- Nootmuskaat
- 2 theelepels kerriepoeder
- Peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius. Schil de aardappels en snijd ze in kleine stukjes. Kook ze in ongeveer een kwartier gaar. Snipper de ui, was de prei en snijd deze in dunne ringen. Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit de ui. Voeg vervolgens de prei toe en laat dit op middelhoog vuur bakken. Voeg, als de prei zacht geworden is, het gehakt toe en bak gaar. Voeg de champignons toe en bak kort mee. Breng op smaak met kerriepoeder, peper en zout.
Giet de aardappels af, verwarm de melk kort in de magnetron en stamp dit samen tot een puree. Maak het af met een klontje roomboter en breng het op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
Doe het prei-gehaktmengsel in een grote ovenschaal, verdeel de puree erover en strooi dan de geraspte kaas erop. Zet dit zo’n 20 minuten in de oven totdat de kaas goudbruin is. Eet smakelijk!