Shortbread koekjes met hazelnoten en chocolate chips
Heerlijke brosse koeken met een ultieme smaakcombinatie. Nutella is niet voor niets ontzettend populair en dat bevat dezelfde ingrediënten: hazelnoot en chocolade. Met dit recept voor shortbread koekjes met hazelnoten en chocolate chips maak jij een hele koektrommel vol lekkere koeken! Om uit te delen, om zelf van te genieten of allebei.
Inhoudsopgave
Hazelnoten uit Italië
Hazelnoten zijn echt mijn favoriete noten. Altijd al zo geweest, vooral als ze goed geroosterd zijn. In Italië vergaap ik me altijd aan die goed gevulde bakken vol met gelato en dan het liefst met verse hazelnoten erboven op. Nocciola (spreek uit: notsjoola) heet het daar, rolt zo lekker van de tong ook haha. En dat ijs of nee, gelato…. Maar goed, ik dwaal af. Zowel de Nutella als de gelato wordt gemaakt met de lekkerste Italiaanse hazelnoten. De beste komen uit Piemonte, ze hebben daar zelfs een keurmerk voor. Vaak vind ik de hazelnoten in Nederland niet zo lekker, ze missen toch wat smaak maar nu heb ik sinds kort bij Lidl de geroosterde Italiaanse hazelnoten ontdekt en echt, die zijn verrukkelijk! Gewoon om zo te eten maar dus ook om in deze heerlijke shortbread koeken te verwerken!
Recept voor shortbread koekjes met hazelnoten en chocolate chips
Met dit recept maak je dus zelf heel makkelijk een hele berg verrukkelijke koeken. Met hazelnoten en om nog meer in de Nutella beleving te komen, doe je er ook nog chocolate chips in. Gebruik bij voorkeur wel bakvaste chocolate chips zodat de chocolade niet gaat uitlopen tijdens het bakken. De chocolate chips en hazelnoten zorgen ervoor dat deze koeken echt verrukkelijk worden. En gebruik natuurlijk wel echte roomboter. Shortbread bak je zonder eieren en de roomboter zorgt ook voor smaak. Ik kan hier in ieder geval van blijven eten haha. Daarom maak ik vaak maar de helft en vries de rest van het deeg in, dat gaat namelijk prima! Of maak de helft van het recept, dat is ook altijd een optie. Wanneer ga jij aan de slag met dit recept voor shortbread koekjes met hazelnoten en chocolate chips?
Shortbread koekjes met hazelnoten en chocolate chips
Equipment
- bakpapier
- vershoudfolie
Ingrediënten
- 340 gram roomboter in stukjes
- 200 gram kristalsuiker
- 435 gram bloem
- 1 tl vanille extract
- snuf zout
- 150 gram chocolate chips
- 100 gram hazelnoten grof gehakt
Instructies
- Kneed alle ingrediënten, behalve de chocolate chips en hazelnoten, door elkaar tot een samenhangend deeg.
- Kneed er kort de chocolate chips en hazelnoten door en vorm hier 2 rollen van ongeveer 5 cm dik van.
- Verpak ze in vershoudfolie en laat ze minstens een uur opstijven in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
- Haal het deeg uit de koelkast en snijd dit in plakken van een halve cm dik.
- Leg ze op de bakplaat en bak ze in 20 – 25 minuten tot de randjes goudbruin zijn.
- Laat de shortbread koekjes met hazelnoten en chocolate chips afkoelen op een rooster.
Ook zo dol op shortbread?
Ik bak heel graag shortbread koekjes maar maak er ook een grotere koek van of ik gebruik het als taartbodem! Shortbread is de perfecte basis voor allerlei heerlijke combinaties van ingrediënten. Zo maakte ik al gember shortbread en shortbread met abrikozen en pistachenoten en je vindt ook een heel basic shortbread recept op de blog waar je maar 3 ingrediënten voor nodig hebt! En bekijk ook eens het favoriete recept van de blog voor een frambozen yoghurtcake met chocolade shortbread bodem.