Ananas kokoscake met kokosroom
Ik wilde al een tijdje een cake maken met ananas en kokos. Ik had nog heel veel kokosrasp en toen ik een blik ananasschijven kocht voor de hawaï bitterballen van de bitterballenkoningin, was de ananas kokoscake het volgende op mijn lijstje. Dit is een omgekeerde cake. Dat betekent dat je de topping onderop legt en na het bakken de cake omdraait. De topping karameliseert en zorgt voor een heerlijk laagje.
Inhoudsopgave
Tropische smaken
Ananas en kokos zijn een geweldige combinatie. Niet alleen bekend van de cocktail, de piña colada maar ook in gebak een heerlijk stel. Je vindt dan ook legio recepten voor ananas kokostaart en cake. Maar dit recept is te lekker om niet met je te delen. Ik hou van die tropische smaken. Sowieso vind ik bakken met fruit heerlijk en ik ben gek op kokos en ananas. Deze ananas kokoscake heb ik dan ook gevuld met een lekkere kokosroom en getopt met extra geroosterde kokos en verse ananas.
Hoe bak je deze ananas kokoscake met kokosroom
Zoals gezegd bak je deze cake min of meer ondersteboven. Je legt de ananas op de bodem van de bakvorm en dat karameliseert. Als je hebt, gebruik dan een dichte vorm. Ik heb deze cake in een springvorm gebakken maar dan heb je wel te maken met vet dat eruit lekt. Je legt namelijk ook wat gesmolten roomboter op de bodem. Op zich is het niet erg maar houd er rekening mee in de oven zodat je niet extra hoeft te poetsen na het bakken van deze cake. Het recept is verder erg makkelijk, je roert alle ingrediënten door elkaar tot een beslag. Voor de vulling en topping heb ik gebruikt gemaakt van een mix voor crème chantilly. Dit maak je namelijk aan met water en melk waardoor je een deel heel eenvoudig kunt vervangen voor kokosdrink. Met slagroom heb je veel meer kans dat het gaat schiften wanneer je er kokosmelk of kokosdrink bij doet.
Ananas kokoscake met kokosroom
Equipment
- ronde bakvorm van 24 cm
Ingrediënten
Topping
- 50 gram roomboter gesmolten
- 85 gram bruine suiker
- 50 gram kokosrasp
- 250 gram ananas uit blik sap bewaren!
Cake
- 120 ml zonnebloemolie
- 120 ml melk
- 120 ml ananassap uit blik
- 2 grote eieren
- 100 gram suiker
- 1 tl vanille extract
- 300 gram bloem
- 3 tl bakpoeder
- 1/2 tl zout
Kokosroom
- 200 gram crème chantilly mix Brand New Cake
- 170 gram kokosdrink
- 100 gram water
Topping
- ananas in stukjes (vers of uit blik)
- 2 el geraspte kokos geroosterd
Instructies
- Vet 1 hoge bakvorm van 24 cm in en bekleed met bakpapier. Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Smelt de roomboter en schenk het in de bakvorm. Vet ook de zijkanten er goed mee in.
- Meng de bruine suiker, kokosrasp en uitgelekte ananas in een kom en verdeel over de bodem van de vormen.
- Klop de zonnebloemolie met de melk, het ananassap, eieren, suiker en vanille extract.
- Voeg de bloem, het bakpoeder en zout toe en meng nog 3 minuten.
- Verdeel het beslag over de vormen en bak de cake 45 minuten tot een satéprikker er schoon uit komt.
- Laat de cake afkoelen op een rooster.
- Snijd de cake horizontaal door. Klop de crème chantilly volgens de aanwijzing op de verpakking met de kokosdrink en het water stevig.
- Verdeel de helft van de kokosroom over de onderste helft van de cake en leg de andere cakeplak erbovenop.
- Verdeel daar de rest van de kokosroom over en decoreer met stukjes verse ananas en geroosterde geraspte kokos.
Bakken met fruit
Ben jij net zo gek op bakken met fruit als ik? De blog staat vol met super lekkere recepten voor elk moment. Natuurlijk ook nog andere bakrecepten met ananas maar ook met mango, aardbeien, frambozen en blauwe bessen. En met citroen en grapefruit. Zoek op jouw favoriete fruitsoort en ga lekker bakken. Hieronder geef ik je alvast wat inspiratie:
1 gedachte over “Ananas kokoscake met kokosroom”
Geef een reactie
ik vond een heerlijk lekker dessert om bij groot bezoek of tussen doortje te geven