Risotto met gegrilde spruitjes, mascarpone en pistachenoten
Risotto is echt één van mijn lievelingsgerechten! Romig en bomvol smaak en de ideale basis voor heel veel lekkere combinaties met groenten! Heel verantwoord met alleen groenten en bouillon of lekker rijk door room of mascarpone zoals in deze risotto met gegrilde spruitjes, mascarpone en pistachenoten. Een luxere versie dus want met Kerst pak je uit! Ik weet zeker dat de schaal zo leeg is en dat zelfs de grootste spruitjeshaters dit kunnen waarderen! Met het recept voor deze vegetarische risotto doe je écht iedereen een plezier.
Inhoudsopgave
Extra smaak door een goede olijfolie
Die spruitjes worden heerlijk zoet door ze te grillen. Zo zoet heb je ze nog nooit geproefd en daar hebben ze weinig meer nodig dan wat peper en zout. De pistachenoten zorgen voor een lekkere bite in het gerecht maar wat het echt afmaakt, is de smaak van de heerlijke biologische olijfolie van Monini. Deze olijfolie geurt naar vers gras en heeft een fruitige smaak met een licht pittig accent. Ideaal om dit gerecht mee af te maken! In het recept gebruik ik dan ook 2 soorten olijfolie: één om in te bakken en de Bios Extra Vergine olijfolie van Monini om het gerecht mee af te maken. Het is zonde van de smaak om deze heerlijke olijfolie te verhitten.
Risotto met gegrilde spruitjes, mascarpone en pistachenoten
Deze vegetarische risotto met gegrilde spruitjes, mascarpone en pistachenoten is echt een topper op de kersttafel. Doordat dit gerecht goed gevuld is, is het slim om bij het voorgerecht iets lichts te serveren. Zoals een soep of eenvoudige salade. Bij de risotto drink je trouwens het beste een droge witte wijn zoals een chardonnay of een gruner Veltliner.
Risotto met gegrilde spruitjes, mascarpone en pistachenoten
Ingrediënten
- 1,5 liter groentebouillon
- 4 l olijfolie om in te bakken
- 1 sjalotje, gesnipperd
- 300 gram risottorijst
- 250 ml witte wijn
- 500 gram spruitjes, schoongemaakt
- 250 gram mascarpone
- 50 gram gepelde pistachenoten, gehakt
- 3 takjes tijm
- 2 à 3 el Bios Extra Vergine olijfolie, verkrijgbaar bij Albert Heijn
- Peper en zout
Instructies
- Breng de bouillon aan de kook en verhit een pan met dikke bodem op matig vuur.
- Fruit de sjalot zacht in 3 el olijfolie tot deze glazig ziet.
- Voeg de rijst toe en bak even mee. Blus vervolgens af met de witte wijn.
- Doe vervolgens beetje bij beetje de bouillon erbij. Roer regelmatig en voeg pas nieuwe bouillon toe als de rest is opgenomen door de rijst. Herhaal dit tot de rijst al dente (beetgaar) is.
- Kook ondertussen de spruitjes in 8 minuten beetgaar en laat uitlekken.
- Schep de spruitjes om met 1 el olijfolie en wat peper en zout.
- Verhit een grillpan op hoog vuur en grill de spruitjes.
- Roer tenslotte 2 el mascarpone en de spruitjes door de risotto. Breng op smaak met wat zwarte peper.
- Schep de risotto in een schaal of verdeel het over 4 borden. Verdeel de rest van de mascarpone erover, bestrooi met de pistachenoten en maak af met een royale scheut van de Bios Extra Vergine olijfolie.
Ben jij ook zo dol op risotto?
Als je bij dit risotto recept terecht bent gekomen, kan het bijna niet anders dan dat je, net als ik, dol bent op risotto! Gelukkig staan er nog veel meer lekkere risotto recepten op Deb’s Bakery & Kitchen: