Amaretto panna cotta met gekarameliseerde peer en amaretti
Dit jaar zit de kerststemming er vroeg in! Doordat de feestdagen er allemaal anders uit zien door Corona en we allemaal onze plannen bij moeten stellen, maak ik het in huis gewoon maar extra gezellig. En dus was ik er als de kippen bij toen Skyradio weer The Christmas station werd en heb ik al een paar heerlijke kerstgerechten voorbereid zodat die op de blog kunnen voor jullie. Sowieso hou ik enorm van Kerst en de aanloop ernaar toe. En ik verheug me alweer op de volgende keer dat ik deze amaretto panna cotta met gekarameliseerde peer en amaretti kan gaan eten!
Inhoudsopgave
Nagerechten voor het kerstdiner
Kerstdiner nagerechten maken zo’n heerlijke kerstdag wat mij betreft helemaal compleet! Ik doe graag online inspiratie op maar haal ook ieder jaar de culinaire tijdschriften van supermarkten in huis. En ik ben geabonneerd op een aantal andere inspirerende magazines! Maar online zoekt altijd net even wat makkelijker omdat je op ingrediënt kunt zoeken. Zo ben jij natuurlijk ook op dit recept beland! Ik geef je groot gelijk want met dit recept zet je echt een waanzinnig kerst nagerecht op tafel! En zeg nou zelf, als je na een heerlijke dag nog kunt genieten van een zalig dessert dan kan je dag niet meer stuk!
Amaretto panna cotta met gekarameliseerde peer en amaretti
Het is een hele mond vol maar deze amaretto panna cotta met gekarameliseerde peer en amaretti is heel makkelijk te maken! Bovendien kun je het grootste deel van tevoren bereiden en daarmee is het een perfect dessert voor kerst. Je wil dan immers zo lang mogelijk aan tafel zitten met de kaarsjes aan en een hoop gezelligheid. Uiteraard extra lekker met een glaasje amaretto erbij maar zonder is het ook al lekker. Als je trouwens een alcoholvrije variant wil maken voor de kinderen dan kun je de amaretto in het panna cotta recept vervangen voor 1 el amandel extract. Gebruik dan wel een blaadje gelatine minder.
Amaretto panna cotta met amaretti en gekarameliseerde peer
Equipment
- 6 metalen taartvormpjes van 10 cm doorsnede
Ingrediënten
panna cotta
- 7 blaadjes gelatine
- 500 ml slagroom
- 2 steranijs
- 80 g suiker
- 160 ml amaretto
gekarameliseerde peer
- 3 peren geschild en in dunne plakjes
- 25 g roomboter
- 2 el amaretto
extra
- 75 g amaretti koekjes (knapperige bitterkoekjes) evt te vervangen door de wat taaiere variant
Instructies
- Week de gelatineblaadjes minimaal 15 minuten in koud water.
- Doe de slagroom met de steranijs in een steelpan en breng aan de kook.
- Zet het vuur uit en laat de slagroom iets afkoelen.
- Haal de steranijs eruit en roer de amaretto en uitgelekte gelatine erdoor.
- Verdeel het mengsel over de taartvormpjes en zet ze minimaal 2 uur in de koelkast om op te stijven.
- Smelt een half uur voor serveren de roomboter in een steelpan.
- Bak hierin de partjes peer rondom goudbruin en blus af met de amaretto. Laat de peren afkoelen.
- Dompel de onderkant van de taartvormpjes even onder in heet water (20 seconden ongeveer) en draai de panna cotta om op een bord.
- Verdeel wat partjes peer erover en verkruimel wat amaretti erboven.
Nog meer heerlijke kerstdiner nagerechten maken?
Natuurlijk ben je niet beperkt tot de kerstdagen om te genieten van een kerstwaardig dessert! Met deze nagerechten kun je jezelf en je familie en vrienden goed verwennen!