Koffietijd bakwedstrijd: Anijs-vijgenkoekjes met kaneelmousse

anijs-vijgenkoekjes met kaneelmousse

Koffietijd bakwedstrijd

Voor de 3e opdracht van de Koffietijd Bakwedstrijd mochten we aan de slag met Koopmans zandkoekjesmix. Uiteraard wil je je van je beste kant laten zien tijdens een wedstrijd dus dit zijn niet zomaar koekjes, het zijn heuse minigebakjes geworden!

Mousse:

  • 200 ml slagroom
  • 4 blaadjes gelatine
  • 200 ml melk
  • 2 eidooiers
  • 50 gram suiker
  • 1,5 tl kaneelpoeder
  1. Klop de slagroom tot yoghurtdikte.
  2. Week de gelatine in koud water.
  3. Breng de melk aan de kook.
  4. Klop de eidooiers met de suiker en het kaneelpoeder luchtig.
  5. Giet een beetje kokende melk op de eidooiers, roer goed door en giet de massa weer terug in de pan.
  6. Gaar zonder te koken.
  7. Haal de pan van het vuur en los de geweekte gelatine erin op.
  8. Laat de crème afkoelen op ijsblokjes tot deze dikker wordt en spatel de opgeslagen slagroom erdoor.
  9. Laat een paar uur opstijven in de koelkast of zet wat korter in de vriezer.

anijs-vijgenkoekjes-debbie_artikelfoto

Koekjes:

  • 1 pak zandkoekjesmix Koopmans
  • 225 gram roomboter
  • 1 ei
  • 3 theelepels anijszaad
  • 2 verse vijgen
  • Extra: rond uitsteekvormpje
  1. Draai de roomboter luchtig met de mixer.
  2. Voeg de mix en de specerijen toe.
  3. Maak een platte lap van het deeg en leg, verpakt in plasticfolie, in de koelkast voor 15 minuten.
  4. Verwarm de oven voor op 170 graden Celcius (boven en onderwarmte)
  5. Rol de lap uit op een met bloem bestoven werkblad tot een rechthoek van ongeveer 5 mm dik.
  6. Verdeel het deeg in 2 rechthoeken en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Gebruik 2 vellen voor elke rechthoek!
  7. Beleg een van de rechthoeken met dunne plakjes vijg. Houd hierbij voldoende ruimte aan tussen de vijgen zodat je er straks een rondje omheen kunt uitsteken.
  8. Klop het ei los en bestrijk de deegrondjes ermee.
  9. Bak de koek in 15 à 20 minuten goudbruin.
  10. Haal uit de oven en steek direct 20 rondjes uit de koekplakken. Laat afkoelen.

Decoratie:

  • 100 g witte chocolade
  • Zonnebloemolie
  • Handje pofmais
  • Zout
  • 25 gram roomboter
  • 2 koffielepels fijne kristalsuiker
  • Kaneelpoeder
  • 2 verse vijgen
  1. Snijd de vijgen in 10 dunne partjes en zet apart.
  2. Doe een klein laagje zonnebloemolie en de pofmais in een pan met dikke bodem.
  3. Zet het vuur hoog en doe het deksel op de pan.
  4. Pof de mais.
  5. Smelt ondertussen de boter en roer de kaneel door de suiker. Meng de boter door het suikermengsel.
  6. Bestrooi de popcorn met een snufje zout en schep het botermengsel erdoor.
  7. Doe de kaneelmousse in een spuitzak en spuit op de 10 vijgenkoekjes een mooie laag mousse.
  8. Leg het andere koekje erop.
  9. Tempereer de chocolade. Smelt 2/3 van de chocolade au-bain-marie. Wanneer de chocolade gesmolten is haal je de kom van de bain-marie. De chocolade heeft nu de smelttemperatuur van ca 45C bereikt.
  10. Voeg, al roerend, beetje bij beetje de resterende chocolade toe en blijf roeren totdat de toegevoegde chocolade gesmolten is en je een mooie gladde massa hebt. Misschien is het niet nodig om alle chocolade toe te voegen.
  11. De chocolade is nu klaar om te verwerken
  12. Bestrijk de koekjes met een dun laagje chocolade.
  13. Leg een partje vijg in het midden en de popcorn eromheen.

anijs-vijgenkoekjes met kaneelmousse



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.