Rabarberkoekjes

rabarberkoekjes rabarberkoekjes

Toch grappig dat je met rabarber vooral zoete gerechte maakt want het is officieel een groente. Wel een hele bijzondere groente met zijn friszure stengels en mooie grote blad. Ik heb een rabarberplant in mijn  tuin, gewoon tussen de andere planten. Het is een hele decoratieve plant maar je moet er wel wat ruimte voor reserveren. Eén plant wordt behoorlijk groot. In de winkel kun je rabarber al vanaf begin april kopen maar ik heb gemerkt dat er dan nog maar weinig te oogsten valt. Daarom is voor mij het rabarberseizoen erg kort en geniet ik er des te meer van! De bladeren van de plant kun je trouwens niet eten, die zijn giftig! Het rabarberseizoen loopt tot begin juli. Daarna moet je de plant met rust laten zodat die op kracht kan komen voor de herfst en winter. Ook wordt het gehalte oxaalzuur hoger en dat is weer van invloed op de calcium opname door je lichaam. Maar nu kun je er gewoon nog mee aan de slag. Maak bijvoorbeeld deze smakelijke koekjes met roomkaasglazuur van de rabarberstengels. Geniet ervan!

Ingrediënten:

Voor de koeken

 • 225 gram roomboter
 • 385 gram bloem
 • 2 eieren
 • 330 gram lichtbruine basterdsuiker
 • 1 theelepel baking soda
 • 1/2 theelepel zout
 • 30 gram geraspte kokos
 • 150 gram rabarber, in kleine blokjes

Voor het glazuur

 • 255 gram poedersuiker
 • 90 gram roomkaas op kamertemperatuur
 • 1 eetlepel roomboter op kamertemperatuur
 • 1 theelepel vanille extract
 • eventueel wat citroensap

Mix de boter en suiker luchtig en romig. Voeg de eieren één voor één toe en mix totdat ze volledig zijn opgenomen. Meng de bloem met de baking soda en zout. Voeg het geleidelijk toe aan het botermengsel totdat alles goed gemengd is. Spatel de kokos en rabarber er doorheen. rabarberkoekjes rabarberkoekjes rabarberkoekjes

Verwarm de oven voor op 175 graden Celcius. Bekleed een bakplaat met bakpapier en schep hoopjes deeg op het bakpapier. Ongeveer 1,5 eetlepel per koekje. Laat genoeg ruimte over tussen de koekjes. Bak ze in 12 – 15 minuten gaar. Ze moeten aan de randen lichtbruin zijn. Laat ze volledig afkoelen.

Voor het glazuur mix je de roomkaas en boter tot een samenhangend geheel. Let op, dit lukt alleen als de boter en roomkaas op kamertemperatuur zijn. Haal dit gewoon uit de koelkast voor je het deeg maakt. Ik roer ook altijd de roomkaas en boter los van elkaar even goed door. Als het goed gemengd is, voeg dan de poedersuiker en het vanille extract toe. Proef even en voeg eventueel wat citroensap toe voor een iets frisser glazuur. Zet dit in de koelkast tot je de koekjes gaat serveren. Omdat de koekjes vrij zacht zijn, is het het beste om ze pas op het laatst te bestrijken met het glazuur.

rabarberkoekjes

rabarberkoekjes

Advertenties

2 Comments Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s