Workshop foodfotografie in het donker bij Deedylicious

dessertZaterdagavond mocht ik plaatsnemen in de keuken van Wendy van DeedyLicious voor een workshop foodfotografie in het donker. De wintermaanden zijn gezellig met de dagen die korter worden, kaarsjes aan, comfort food erbij en lekker cocoonen maar het is een flinke uitdaging om mooie foto’s te maken door gebrek aan licht. Op heldere dagen kun je tussen 9 en 15 uur nog wel uit de voeten maar met het druilerige weer dat we deze winter vooral hebben, is foodfotografie vooral frustrerend. Dus toen ik het bericht voor een workshop foodfotografie in het donker voorbij zag komen, was ik gelijk enthousiast!

Ik heb mijn camera alweer aardig wat jaar. Ik heb de nodige workshops gedaan, allemaal heel verschillend, om vooral goed te leren wat de mogelijkheden zijn van mijn camera, een Canon eos 400d. Daar heb ik veel aan gehad maar er valt altijd nog wat te leren! Dus op naar Zoetermeer om te leren hoe ik nou ook zulke mooie food foto’s kan maken zonder mijn hele huis vol te zetten met een lichtstudio. Ook had Wendy voor mij geregeld dat ik deze avond met een Canon eos 700d aan de slag kon omdat ik al een tijdje aan het oriënteren ben voor een nieuwe camera. Dat was natuurlijk een superleuke verrassing!pasta al pesto

pasta al pesto

Dit was de eerste keer dat de workshop gegeven werd en er was plaats voor 4 personen. Wendy van DeedyLicious wilde het bewust klein houden en dat vind ik zelf ook altijd erg fijn omdat je dan van alles kunt vragen. Uiteindelijk bleek ik samen te zijn met Jolande Vos van Beproefd en
I love food & wine dus konden we nog meer vragen en hadden we alle tijd!

We begonnen met een kleine introductie over de werking van je camera. Het is handig als je van tevoren goed weet hoe je camera werkt omdat je dan sneller aan de slag kunt maar het is zeker geen must omdat Wendy alles heel goed kan uitleggen en daar ook de tijd voor neemt. Dat is natuurlijk hartstikke fijn! De tafel stond vol met allemaal leuke bordjes, schaaltjes, bestek en decoratiemateriaal zodat we een mooie setting voor de gerechten konden creëren. Je hebt eigenlijk maar een klein stukje van je keuken nodig en dan kun je al aan de slag. Een paar handige tips die ik je niet wil onthouden:

  • werk altijd in oneven aantallen qua ingrediënten
  • zet alvast alles klaar zodat je je gerecht snel kunt fotograferen en zo geen koude maaltijd hebt
  • print je gewenste achtergrond gewoon uit op A3 formaat. Zo hoef je geen hele stukken hout achter de hand te hebben! dessert

Ik heb weer heel veel bij geleerd deze avond. Het was top dat ik de andere camera kon uitproberen. Wat een verschil met mijn eigen camera. Je merkt toch dat het qua scherpte en snelheid inmiddels al zoveel beter is. Natuurlijk zijn de lenzen die je gebruikt ook belangrijk maar tegenwoordig zijn de camera’s gewoon alweer veel geavanceerder dan 9 jaar terug. Omdat de flitser van de 400d kapot was gegaan, ben ik gisteren langs Kamera-Express gegaan om te kijken of dat nog te repareren viel. Helaas kost dat toch weer aardig wat geld en dat is dan zonde bij zo’n oude body. Dus uiteindelijk liep ik met een gloednieuwe Canon eos 760d weer naar buiten. Joehoe!!! Ik kan niet wachten om ermee aan de slag te gaan, zeker met wat ik bij Wendy heb geleerd en geoefend. brownie

Dus wil je je foodfoto’s naar een hoger niveau tillen, houd dan zeker de site van DeedyLicious in de gaten. Ik raad het echt aan!

Oh ja, de foto’s bij dit bericht zijn allemaal mijn eigen foto’s en de brownies en toetjes gingen natuurlijk op! dessert1 gedachte over “Workshop foodfotografie in het donker bij Deedylicious”

  • Leuk om te lezen en een goede tip om je achtergrond op A3 formaat te (laten) printen! Ik ga inderdaad met planken in de weer en dat is niet zo handig, zeker nu ik ga verhuizen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.