Toblerone bonbons uit de Chocoladebijbel

Toblerone bonbons uit de Chocoladebijbel

De Chocoladebijbel is hét boek wanneer jij een echte chocaholic bent en niet zonder dat heerlijke goedje kunt. In dit boek vind je niet alleen een breed scala aan recepten met chocolade in de hoofdrol maar ook een goede uitleg over wat chocolade nu precies is en, nog belangrijker, hoe je het goed verwerkt voor een optimaal resultaat. Dat moest natuurlijk getest worden dus ik maakte Toblerone bonbons uit de Chocoladebijbel.

Chocoladebijbel

10 hoofdstukken vol lekkers

De ondertitel van de Chocoladebijbel zegt: van black velvet-taart tot macarons en van muntbonbon tot sticky toffee pudding. Wat mij betreft al allemaal heerlijke chocolade lekkers waarvan het water me in de mond loopt! Maar dat is lang niet alles want het boek bestaat uit maar liefst 10 hoofdstukken met recepten in verschillende categorieën. Zo kun je zelf aan de slag met tabletten en repen; taarten; cakes en cakejes; koekjes; candybars; dranken; pasta’s; bonbons, truffels, dragees en flikken; desserts en ijs en tot slot zijn er nog gerechten met chocolade. Meer dan 150 recepten om je helemaal onder te dompelen in chocolade!

toblerone bonbons uit de chocoladebijbel

Een chocoladebijbel voor iedereen

Voordat je nu denkt dat het veel te lastig is om zelf aan de slag te gaan met chocolade, dat is niet nodig! Ik ben echt geen chocolade expert. Natuurlijk bak ik regelmatig met chocolade maar tempereren (de chocolade zo bewerken dat het mooi gaat glanzen en uithardt) vind ik stiekem best lastig. Maar met de uitleg in dit boek gaat het je zeker lukken. En ik geef je straks bij het recept van de Toblerone bonbons uit de Chocoladebijbel ook nog een tip want het ging bij mij ook niet helemaal zoals het hoorde haha. Het is vooral een kwestie van proberen en de smaak zal er niet minder om zijn. Bovendien is het gewoon hartstikke leuk om zelf aan de slag te gaan met chocolade!

Chocolatier Kees Raat

De auteur van de Chocoladebijbel is trouwens niemand minder dan Kees Raat, een chocolatier in hart en nieren. Hij groeide op in de bakkerij van zijn familie tussen het brood en gebak en ging dromen van chocolade na een stage in het atelier van Arnold Reyers van chocolaterie Pompadour. Inmiddels is Kees een echte kenner en maakt in zijn eigen aterlier Metropolitan aan de Warmoesstraat bean to bar-chocolade. Hij kiest dus zelf de juiste cacaobonen uit en verwerkt die tot chocolade. In het boek legt hij uit hoe je dat thuis ook kunt gaan doen en geeft hij nog meer superhandige tips zoals het gebruiken van een gloeilamp om je chocolade op de juiste temperatuur te houden.

toblerone bonbons uit de chocoladebijbel

Info en uitleg

Naast de 10 hoofdstukken met recepten vind je dan ook in het begin van het boek een uitgebreide inleiding over chocolade, waar het vandaan komt en hoe het gemaakt wordt. Een uitgebreide hoofdstuk met How-to’s en een hoofdstuk met basisrecepten mogen natuurlijk niet ontbreken. Het is een plezier om dit boek te lezen om zo van alles te leren over dit bijzondere product. En de voorpret van het bedenken wat je allemaal nog wilt maken uit dit boek is groot! Het is een heel compleet boek en mag niet ontbreken in de kast van de chocoladeliefhebber!

Tips en tricks

Dit recept is niet moeilijk om te maken maar veel mensen haken af bij het maken van karamel. Neem er vooral de tijd voor, lees het recept van tevoren goed door en blijf erbij! Het is de moeite waard om het te proberen.

Nadat ik de chococolade had getempereerd en de gemalen amandelen erbij deed, stolde de chocolade vrij snel. Ik heb het alsnog in de bonbonmal gepropt maar dan krijg je natuurlijk geen mooie gladde chocolaatjes. Je kunt het beter weer een klein beetje verwarmen tot de juiste temperatuur en het dan in de mal gieten. Dan krijg je wel een mooi resultaat. Voor meer tips over tempereren kun je terecht bij Tessa van Patesserie.

toblerone bonbons uit de chocoladebijbel
chocolade was niet vloeibaar genoeg voor een glad resultaat

Ik heb trouwens pure chocolade gebruikt omdat ik geen donkere melkchocolade met een cacaopercentage van 60% kon vinden. Bovendien houd ik meer van puur.

Toblerone bonbons uit de chocoladebijbel

Voor ongeveer 20 stuks

Bereidingstijd

30 – 45 minuten

Koeltijd

30 minuten

Niveau

Gemiddeld – ervaren

ingrediënten

 • 50 gram honing
 • 50 gram suiker
 • en 50 gram geroosterde amandelen
 • 500 gram donkere melkchocolade 60%, getempereerd (ik heb dus pure chocolade gebruikt en in het recept ga ik ook uit van de pure chocolade met tempereren
 • extra nodig: siliconen mal voor bonbons of chocoladereep, bakpapier en een suikerthermometer
toblerone bonbons uit de chocoladebijbel

Bereidingswijze toblerone bonbons uit de chocoladebijbel

 • Doe de afgewogen honing in een kannetje en leg een vel bakpapier klaar op je werkblad.
 • Doe een dun laagje suiker in een steelpan en smelt dit op middelhoog vuur.
 • Schud de pan als de suiker begint te smelten en voeg als de suiker is opgelost weer een dun laagje suiker toe. Ga door tot alle suiker is opgelost en laat het karamelliseren tot diep goudbruin. Roer niet in de pan!
 • Voeg de honing toe en roer het mengsel goed door. Verwarm het geheel tot 165 graden Celsius.
 • Voeg dan de amandelen toe, roer goed door en stort ze op het bakpapier.
 • Maak het zoveel mogelijk plat met een spatel en laat afkoelen. Raak het vooral niet aan want het is loeiheet!
 • Maal de karamel wanneer hij is afgekoeld fijn in de keukenmachine.
 • Ik gebruikte in dit recept 150 gram chocolade omdat ik niet zoveel chocolade had. Dat is genoeg voor ongeveer 20 bonbons. Maak gerust meer. Voor 100 gram toblerone heb je 75 gram chocolade en 25 gram karamel nodig.
 • Hak de chocolade in kleine stukjes. Smelt 3/4 deel au-bain marie in een grote kom die het water niet raakt tot deze een temperatuur van 45 graden Celsius bereikt.
 • Voeg nu de rest van de chocolade toe en roer goed door zodat ze smelten in de chocolade. Ga door met roeren tot de temperatuur van de chocolade tussen de 31 en 32 graden Celsius ligt.
 • Test de chocolade door een beetje op een stukje bakpapier te smeren en het op je werkblad te leggen. Als de chocolade goed getempereerd is, wordt het binnen een minuut hard en licht glanzend.
 • Roer nu de karamel erdoor en schep het mengsel in de mal. Dribbel het goed over het werkblad heen en weer zodat de luchtbellen eruit gaan en zet het een half uur in de koelkast.
 • Geniet van je eigen Toblerone bonbons!

Wil je de chocoladebijbel ook kopen?

Het boek kost € 31,99 en ligt binnen 1 dag op je deurmat wanneer je het besteld via deze link:

Dit recensie exemplaar is beschikbaar gesteld door Carrera Culinair. Deze review is gebaseerd op mijn mening en ervaring. Lees mijn disclaimer voor meer info.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.