Tartelette met granaatappel cranberry compote

Tartelette met granaatappel cranberry compote

Sjiek taartje: tartelette met granaatappel cranberry compote

Voor de verjaardag van mijn lief wilde ik deze keer zelf een taartje verzinnen. Iets dat er feestelijk uitziet en met mooie rijke smaken. Ik had nog cranberries en een granaatappel dus ik wist al snel dat ik die twee smaken erin wilde. Ik hou altijd wel van taart met fruit en zeker in combinatie met noten. In de voorraadkast kwam ik ook nog amandelspijs tegen en zo kreeg mijn taartje steeds meer vorm. Uiteindelijk is het een heerlijke tartelette met granaatappel cranberry compote en amandelspijs geworden die ik heb afgetopt met meringue. Crunchy, zacht, zoet, een zuurtje, iets romigs, alles vind je terug in dit feestelijke maar niet al te moeilijke taartje. Ik hoop dat jullie er net zo van genieten als wij hebben gedaan!

cranberry granaatappel tartelette

Zelf tartelettes maken

Ik maak zelf graag tartelettes. Zo’n klein gebakje bomvol smaak: ik ben er dol op! Ik ga eigenlijk altijd uit van hetzelfde basisrecept voor kleine taartjes. Dat is smaakvol en vormt de perfecte basis voor verschillende vullingen zoals ook voor deze tartelette met granaatappel cranberry compote. Ik heb 6 taartjes gemaakt in tartelettevormpjes van 10 cm maar je kunt ook een muffinbakblik gebruiken en dan 12 kleine taartjes maken. Vet wel de vormpjes heel goed in en bestuif met bloem anders krijg je ze er niet uit.

Cranberry granaatappel compote

De vulling van deze tartelette bestaat uit een dun laagje amandelspijs omdat het zo’n rijke smaak geeft en een compote van cranberry en granaatappel. Compote is niets meer dan een vruchtenmoes met meestal nog wat stukjes fruit erin. Je maakt het door fruit met suiker en sap te verwarmen en eventueel te pureren of malen. Het vormt een verrukkelijke friszure vulling voor de tartelette en is de ideale tegenhanger van de zoete amandelspijs en de meringuetopping. Heb je nu geen zin om meringue te maken dan is deze tartelette ook al heerlijk zonder topping. Scheelt weer werk ook, maar ik ben nu eenmaal dol op een schuimlaagje. Geniet van deze tartelette met granaatappel cranberry compote en amandelspijs! 

Ingrediënten en bereidingswijze cranberry granaatappel tartelette

Voor het deeg

  • 100 gram koude boter, in blokjes, plus extra voor het invetten
  • 125 gram bloem, plus extra voor het bestuiven
  • 75 gram amandelmeel
  • snufje zout
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 eidooier, geklopt met 2 tl koud water

Voor de vulling

  • 1 pakje amandelspijs van 300 gram
  • 2 eieren
  • 1/2 tl vanille-extract

Voor de cranberry-granaatappelcompote

  • 200 gram cranberries  (vers of diepvries)
  • 60 gram granaatappelpitjes (vers of diepvries)
  • 50 ml appel-perensap
  • 75 gram suiker

Voor de meringue

  • 2 eiwitten
  • 80 gram fijne kristalsuiker
  • mespunt bakpoeder
  • snuf zout
  1. Begin met het deeg. Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en mix kort tot het eruitziet als fijn broodkruim. Je kunt het ook met de hand doen. Meng dan eerst de droge ingrediënten met elkaar in een kom. Wrijf vervolgens de boter er door met je vingertoppen en voeg dan het ei door.
  2. Is het deeg nog te droog, voeg dan een paar druppels koud water toe. Kneed het deeg kort tot een samenhangend geheel, verpak in plasticfolie en laat minstens een half uur rusten in de koelkast.
  3. Maak vervolgens de compote. Doe de cranberries, granaatappelpitten, suiker en het sap in een steelpan. Breng dit aan de kook en zet vervolgens het vuur laag.
  4. Kook de bessen 6-8 minuten tot ze openbarsten. Laat de compote helemaal afkoelen.
  5. Splits 1 ei. Klop de amandelspijs met 1 heel ei en 1 eiwit en het vanille-extract in de keukenmachine of de mixer. Zet apart.
  6. Verdeel het deeg in 6 (of 12) balletjes van gelijke grootte. Duw deze met je vingers in de vormpjes en druk de randen goed aan. 
  7. Schep er vervolgens een laagje amandelspijs op en dan de cranberry granaatappelcompote.
  8. Zet de tartelettes in een voorverwarmde oven van 180 graden en bak zo’n 20 minuten. 
  9. Maak ondertussen de meringue. Klop de eiwitten met het bakpoeder en een snufje zout stijf in een schone kom. 
  10. Voeg beetje bij beetje de suiker toe en klop totdat de suiker volledig is opgenomen. 
  11. Strijk de meringue royaal uit over de vulling.
  12. Maak wat mooie pieken in de meringue met een lepel en zet nog zo’n 7-10 minuten in de oven op 170 graden tot de meringue lichtbruin is.
cranberry granaatappel tartelette

Bereiden 30 minuten Oven 30 minuten



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.