‘Pizza bianca’ van platbrood
Inhoudsopgave
Cookbook Friday
Ja! Het is weer Cookbook Friday en deze keer heb ik mijn man een boek laten kiezen. En hij koos goed want ik had nog nooit (!) iets uit dit kookboek gemaakt. Geen idee waarom niet want er staan ontzettend veel leuke, bijzondere en lekkere recepten in ‘Home Made‘ van Yvette van Boven. Misschien heb je haar programma weleens voorbij zien komen: Koken met van Boven. Heerlijk om naar te kijken, ik vond het enorm rustgevend. Yvette maakt zulke aparte gerechten die gewoon prima te maken zijn! Ik houd ervan! We kozen voor de ‘pizza bianca’ van platbrood om te maken want dat zag er verrukkelijk uit!
Steenoven
In dit kookboek vind je dan ook echt van alles. Van ontbijt tot wecken, van kaas tot aan hondenkoekjes, je vindt het allemaal in dit boek! Superleuk dus om daar eens wat uit te maken. Nu hadden wij een echte pizza steenoven voor in de tuin besteld die maandag geleverd werd dus ik had een recept uitgekozen om in de oven te kunnen bereiden. Helaas, lang verhaal kort, de oven is niet goed en staat nu nog werkloos in de tuin totdat we weten of we hem houden ja of nee. Heel erg jammer want we willen er zo graag mee aan de slag. Gelukkig kun je dit gerecht ook prima in de normale oven bereiden of op de barbecue!
2 in 1
Het zijn 2 recepten in 1, dat wil zeggen dat je eerst het brooddeeg moet maken voordat je de pizza bianca kunt maken dus ik start met dat recept. Ik was natuurlijk wel weer enigzins eigengereid en gebruikte brie in plaats van taleggio omdat dat wat makkelijker te verkrijgen is. Ik zou zeggen: kies gewoon voor een kaas die je lekker vindt! Ik maakte voor de foto trouwens gebruik van deze supergave houten marmeren plank van Cookinglife. Zo kun je op een mooie manier je gerechten presenteren. Eten is natuurlijk ook erg visueel en als iets er mooi uit ziet, smaakt het toch beter!
Ingrediënten en bereidingswijze ‘pizza bianca’ van platbrood
deel 1: Platbrood met kikkererwten
- 300 ml lauw water
- 1 zakje gedroogde gist (7 gram)
- 600 gram bloem + extra om te bestrooien
- 1 groot blik kikkererwten (400 gram) afgespoeld en uitgelekt
- 8 takjes salie
- peper en zout
- Olijfolie
- Meng de gist met het water, roer goed en laat even staan.
- Doe dan de bloem en kikkererwten in de mengkom van de mixer en meng goed.
- Hak de salie fijn en doe het met wat peper en zout bij de bloem.
- Doe het water erbij en kneed in 10 minuten tot een soepel deeg.
- Bestuif vervolgens met bloem en laat het afgedekt met een vochtige theedoek 1 uur rijzen.
- Bestuif het aanrecht met wat bloem en leg het deeg erop.
- Druk de lucht eruit en verdeel het deeg in kleine porties ter grootte van een pruim.
- Laat de deegballetjes tenslotte afgedekt met een vochtige theedoek nog 1 uur staan.
- Ga nu verder met deel 2.
deel 2: ‘pizza bianca’ van platbrood
voor 10 – 12 pizza’s
- 250 gram gemengde paddestoelen en champignons( ik gebruikte kastanjechampignons)
- olijfolie
- wat takjes verse tijm + extra voor garnering
- 1 teentje knoflook, gehakt
- peper en zout
- 600 gram platbrooddeeg, zoals in het recept hierboven
- 200 gram taleggio (ik gebruikte brie)
- truffelolie
- Verwarm de oven voor op 175 graden Celcius.
- Maak de paddestoelen schoon en snijd in plakjes.
- Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de paddestoelen kort met de tijm.
- Voeg de knoflook als laatste toe.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Vorm pizza’s van de deegballetjes en beleg ze met de paddestoelen en de in blokjes gesneden kaas.
- Bak ze tenslotte in ongeveer 15 minuten goudbruin.
- Laat de ‘pizza bianca’ van platbrood afkoelen en druppel er wat truffelolie over.
Bak van het overige deeg broodjes:
- Verhit een grillpan op het vuur.
- Rol de deegballetjes uit tot dunne plakken en bestrijk ze met wat olijfolie.
- Bak ze in de grillpan aan beide zijden tot ze gaar zijn.
- Dit kan ook op de barbecue maar dan wel op het laatst, als het niet meer zo heet is.
Kijk voor nog meer pizza recepten ook eens bij: Polentapizza met wortels en pizza met spinazie, bacon en ui
2 gedachten over “‘Pizza bianca’ van platbrood”
Geef een reactie
Ja dat geeft altijd wel een speciaal tintje eraan!