pistache cranberrybaklava uit Dosia bakt vegan - boekreview

Pistache cranberrybaklava uit Dosia bakt vegan – boekreview

Het stond al jaren op mijn lijstje om eens zelf baklava te gaan maken dus toen ik het boek Dosia bakt vegan kreeg, viel mijn ook gelijk op de pistache cranberrybaklava. In deze boekreview deel ik het recept met je en lees je natuurlijk meer over dit bijzondere bakboek met watertandend lekkere recepten!

pistache cranberrybaklava uit Dosia bakt vegan - boekreview

Vegan bakken met Dosia

Dosia Brewer schrijft al jaren recepten voor diverse bladen zoals Delicious. en Margriet. Ze is een ster in het bakken van allerlei soorten wereldkoekjes en ze staat het liefst altijd in de keuken. Met dit boek laat ze zien dat vegan bakken niet moeilijk is en dat het bovendien heel erg lekker is. Maar er zijn natuurlijk wel grote verschillen want bakken doe je normaal gesproken met boter en eieren en die zijn nou net niet vegan. Hoe je dan wel luchtig gebak krijgt zonder eieren legt ze precies uit. In het eerste hoofdstuk wordt dieper ingegaan op hoe vegan bakken precies werkt. Hoe zorg je voor binding, structuur, luchtigheid en romigheid. En welke ingrediënten gebruik je daarvoor. Een onmisbaar hoofdstuk voor iedereen die aan de slag gaat met vegan gebak.

Wat is nou eigenlijk vegan?

Er zijn steeds meer mensen die vegan eten. Maar wat is een vegan eetpatroon nu eigenlijk precies? Het komt erop neer dat je geen dierlijke producten consumeert of producten waar voor de totstandkoming dierlijke hulpstoffen zijn gebruikt. Als je dit alleen in je eetpatroon doorvoert, eet je plantaardig. Wanneer je dit in je hele levensstijl doorvoert, ben je veganist. Je draagt dan bijvoorbeeld ook geen leren schoenen en gebruikt geen verzorgingsproducten die getest zijn op dieren. Sommigen kiezen voor vegan vanwege het dierenwelzijn, andere weer vanwege gezondheidsredenen. Hoe dan ook, vegan is een trend die blijft.

pistache cranberrybaklava uit Dosia bakt vegan - boekreview

6 hoofdstukken vol vegan baksels

Het boek is, na de uitgebreide info over vegan bakken, opgedeeld in 5 hoofdstukken: Cake & taart; koek; zoet brood; hartig en basis. In het basis hoofdstuk vind je onmisbare recepten om met vegan bakken van start te gaan zoals snelle vegan boter en kokosslagroom. Er staan 100 recepten in het boek en wat me opvalt, is dat ze allemaal te maken zijn zonder al teveel moeilijk verkrijgbare ingrediënten. Bovendien denk ik dat als je graag vegan wilt gaan bakken, je al goed weet waar je plantaardige alternatieven kunt kopen. En mocht je iets niet weten, Dosia geeft goed uitleg wat het is en geeft daarnaast optionele vervangers. Ook kun je op haar site korte video’s bekijken met wat technieken en recepten die op papier lastig uit te leggen zijn.

dosia bakt vegan

Heerlijke recepten voor elk moment

Niet ieder recept wordt versterkt door een mooie foto en dat vind ik wel jammer want juist de foto’s in het boek zijn zo verleidelijk dat je gelijk aan de slag wilt! Wat denk je van dubbelchocobroodjes, biscotti met dadels en amandelen, meringues van aquafaba (kikkererwtennat) en citroentaart met maanzaad, lemoncurd en blauwe bessen? Vegan houdt overigens niet in dat de recepten ook gezond zijn. Er wordt gewoon vet en suiker gebruikt en dat heb je ook nodig voor de smaak en structuur. Gewoon genieten met mate dus. Ik maakte dus de pistache cranberrybaklava uit Dosia bakt vegan en was blij verrast! Goed te maken en ontzettend lekker. Een klein puntje: in het recept staat dat je 200 gram pistachenoten nodig hebt of 300 gram voor rolletjes. Maar welke rolletjes dan voor welke hoeveelheid zijn, was mij niet helemaal duidelijk omdat ik het allebei rolletjes vind haha. Ik had overigens geen sinaasappel en ahornsiroop in huis dus die heb ik vervangen. Wat een heerlijk recept is dit en wat een mooi boek!

Je koopt het boek bij de (online) boekhandel voor € 29,99

pistache cranberrybaklava uit Dosia bakt vegan – boekreview

Pistache cranberrybaklava

Recipe by Debbie

Voor 8 – 10 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Oventijd: 55 minuten

Ingrediënten

  • 200 gram pistachenoten

  • 80 gram gedroogde cranberry’s

  • 160 ml neutrale olie of kokosolie

  • 1 theelepel geroosterde sesamolie

  • 16 vellen filodeeg, ontdooid

  • zest en sap van 1 grote grapefruit

  • sap van 1 citroen

  • 300 gram maple syrup

  • 5 kardemompeulen, gekneusd

  • snuf zout

  • extra: rond bakblik van ongeveer 20 cm doorsnede. Ik gebruikte een boterkoekvorm, bekleed met aluminiumfolie

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius en meng de neutrale olie met de sesamolie in een kom.
  • Hak de helft van de pistachenoten en cranberry’s grof en hak de rest fijn.
  • Leg een filodeegvel op een schoon werkblad met de korte kant naar je toe. Het deeg moet soepel zijn en niet droog. Bewaar de vellen die je nog niet gebruikt onder een vochtige theedoek om uitdrogen te voorkomen.
  • Bestrijk het deegvel royaal met olie.
  • Houd wat van de grove en fijngehakte pistachenoten, cranberry’s en cranberryzest apart om te decoreren en meng de rest door elkaar.
  • Bestrooi de onderste 5 cm van de korte kant met het pistachemengsel.
  • Leg een eetstokje of lange satéprikker zo op de vulling dat het links en rechts uitsteekt en rol op.
  • Druk het deeg aan weerszijden van het stokje naar binnen zodat je een rimpelig effect krijgt.
  • Haal het stokje eruit, rol de deegrol in een slakkenhuis en leg in het bakblik. Herhaal dit met de overige vellen.
  • Overgiet met de resterende olie en bak onderin de oven in ongeveer 50 minuten bruin.
  • Breng voor de siroop het grapefruitsap met het citroensap, maple syrup, kardemom en een snuf zout aan de kook en laat 10 minuten zachtjes koken.
  • Zet de oven op 200 graden, haal de baklava uit de oven en giet de siroop erover.
  • Bak de pistache cranberrybaklava nog 5 minuten en laat dan volledig afkoelen.

Tips

  • In het boek gebruikt Dosia 1 grote sinaasappel in plaats van grapefruit en agavesiroop in plaats van maple syrup.

Maak ook eens mijn vegan Salted caramel amandel ‘cheesecake’

Ga jij deze Pistache cranberrybaklava maken? Ik hoor het graag want ik ben enorm benieuwd ben naar jullie bak- en kookkunsten. Tag me op Facebook of Instagram op @debsbakerykitchen en gebruik de hashtag #debsbakerykitchen. 

Ik heb dit boek als recensie-exemplaar van uitgeverij Fontaine gekregen. Deze review is gebaseerd op mijn mening. Lees voor meer info mijn disclaimer.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.