Perentaart met amandelen en chocolade
Het is te bizar voor woorden dat deze perentaart met amandelen en chocolade nog niet op de blog staat. Het is al jaren één van mijn favoriete taarten om te bakken en zo vol van smaak! Amandelen, peren en chocolade zijn een geweldige combi en dan die vanille perensaus die je er nog over schenkt, hmmmm. Ik krijg hier dan ook geen genoeg van dus het werd tijd om deze nu eindelijk eens uit te werken.
Inhoudsopgave
Vrienden verrassen met perentaart met amandelen en chocolade
Ik heb deze perentaart pas weer gemaakt omdat ik wat vrienden wilde verrassen in deze aparte Coronatijd. Dus ik heb overal bakjes langs gebracht zodat ook zij konden genieten. Leuk om te doen want ik kan bakken en ik vind het nog leuker om mensen er blij mee te maken! Gebruik voor de saus trouwens wel een echt vanillestokje (niet die van de supermarkt) en ik weet het: het is stervens duur maar echt de moeite waard. Wil je dat nou echt niet gebruiken dan is vanille pasta een goed alternatief. Nu er nog volop peren van Hollandse bodem te krijgen zijn, is dit dé taart om te maken!
Perentaart met amandelen en chocolade
Ingrediënten
- 6 peren, geschild en in partjes
- 625 ml water
- 1 stukje citroenschil
- 220 + 165 g suiker
- 1 vanillestokje
- 125 g roomboter + extra om in te vetten
- 3 eieren
- 160 g yoghurt
- 100 g bloem
- 100 g zelfrijzend bakmeel
- 60 g amandelmeel
- 40 g geroosterde amandelen, grofgehakt
- 40 g pure chocolade, fijngehakt
Instructies
- Doe het water, de citroenschil, 220 g suiker en de vanillezaadjes en leeggeschraapte vanillepeul in een steelpan en verwarm tot de suiker is opgelost.
- Voeg de peren toe en breng het mengsel aan de kook. Laat het met het deksel op de pan zachtjes zo’n 20 minuten koken. Schep de peren eruit en laat de perenstroop tot de helft inkoken op hoog vuur. Laat afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 160 graden, bekleed de springvorm met bakpapier en vet in.
- Klop de roomboter met 165 g suiker luchtig en voeg één voor één de eieren toe. Voeg de yoghurt toe en klop kort door. Het kan gaan schiften maar dat komt weer goed.
- Roer er 2 eetlepels van de perenstroop door en spatel de bloem, het zelfrijzend bakmeel en amandelmeel erdoorheen gevolgd door de gehakte amandelen en chocolade.
- Schep het beslag in de vorm en verdeel de peren erover. Bak de taart in het midden van de oven in ongeveer 60 minuten gaar.
- Bestrijk de taart voor het serveren met de rest van de stroop.
Bakken met peren
Er wordt in Nederland heel veel gebakken met appels maar bakken met peren is minstens zo lekker! Kijk maar eens bij deze recepten.
- Torta di mele e pere (appel perentaart)
- Peren pastinaakcake met perenkaramelsaus
- Stoofperen cheesecake met een bodem van kruidnoten
- Cupcakes met peer en honing
Bewaar het recept makkelijk op Pinterest