Koffietijd bakwedstrijd: Creusois met ganache
En toen stond ik ineens in de halve finale! Deze week ging enorm snel en mijn boterkoek was gelukkig goed genoeg voor een plekje in deze ronde. Voor deze opdracht moesten we eenpersoonsgebakjes maken in het thema herfst. Noten en chocolade doen mij altijd aan de herfst denken dus maakte ik deze heerlijke hazelnotencakejes met een romige chocoladeganache en een knapperig haverkoekje. De creusois is trouwens een hazelnootcake uit midden Frankrijk en je ziet hem soms ook met chocolade erin. Oh ja, als je je niet wilt wagen aan de gekaramelliseerde hazelnoten, dan laat je die natuurlijk gewoon weg.
Creusois
- 150 gram zachte roomboter
- 90 gram rietsuiker
- 90 gram kristalsuiker
- 80 gram bloem
- 125 gram hazelnootmeel (zelf malen in de keukenmachine)
- 5 eiwitten
- Extra: 10 à 12 muffinvormpjes of 1 persoonsbakvormpjes of een ronde vorm van 20 cm (niet groter)
- Verwarm de oven voor op 160 graden Celcius
- Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan en maal ze daarna fijn in de keukenmachine.
- Smelt de roomboter.
- Meng de suiker met de bloem en het hazelnootmeel.
- Voeg de boter toe en meng goed.
- Voeg tenslotte de eiwitten toe (zonder ze eerst op te kloppen) en roer door elkaar.
- Vet de vormpjes in en verdeel het beslag erover.
- Bak in 30 à 40 minuten gaar en goudbruin.
- Laat afkoelen.
Chocoladeganache
- 100 gram pure chocolade (meer dan 50 % cacao)
- 90 gram slagroom
- 2 eetlepels amaretto cream (indien je geen alcohol in de ganache wil, gebruik dan 100 gram slagroom en laat de amaretto cream weg)
- Verwarm de slagroom in een steelpan.
- Als de slagroom goed heet is, haal je de pan van het vuur en roer je de chocolade erdoor.
- Roer tenslotte de amaretto cream erdoor.
- Laat afkoelen en zet apart.
Koekjes
- 80 gram havervlokken
- 150 gram suiker
- 90 gram roomboter
- 55 gram zelfrijzend amandelbakmeel (Koopmans)
- 1/2 theelepel vanille extract
- 30 gram ei (Klop je ei eerst los)
- snufje zout
- Maal de havervlokken in een keukenmachine fijn.
- Voeg de suiker en het zout toe en vervolgens het amandelbakmeel.
- Meng dit goed door elkaar.
- Smelt de boter in de magnetron en voeg het bij het mengsel.
- Dan het ei met het vanille extract en tenslotte het bakpoeder. Roer dit goed tot het een geheel is.
- Laat het minstens 2 uur in de koelkast rusten. Beter is het nog om het een nacht te laten staan.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 190 graden.
- Maak balletjes van 10 gram van het deeg (ongeveer een volle theelepel) en leg ze met voldoende tussenruimte op de bakplaat. Je hoeft ze niet plat te maken, ze worden vanzelf plat. Bak ze in 8,5 minuut goudbruin.
Gekaramelliseerde hazelnoten
- 12 – 15 hazelnoten
- 100 gram fijne kristalsuiker
- 2 el water
- Paperclips
- Touw
- Vouw de paperclips zo open dat je aan 1 kant een haakje hebt en aan de andere kant is het recht. Prik de rechte kant in de hazelnoot en hang het touw zo op dat de paperclips aan kunnen hangen.
- Doe voor de karamel de suiker met water in een steelpan.
- Breng aan de kook en laat zachtjes karamelliseren.
- Als de karamel de juiste kleur heeft, zet je het vuur heel zacht.
- Haal de hazelnoten door de karamel en trek ze er langzaam uit.
- Laat ze drogen aan het touw en zo vormt zich een mooi puntje.
Tot slot
- Bestrijk de creusois met een goede laag ganache.
- Leg er een koekje op.
- Maak af met een hazelnoot.