Glutenvrije polenta cake met druiven
Er wordt heel wat afgebakken met fruit! Logisch, want het zijn ontzettend lekkere smaakmakers en omdat er zoveel soorten zijn kun je heerlijk variëren. De bekende klassieke appeltaart is nog altijd enorm geliefd maar ook blauwe bessen, peren en aardbeien vind je regelmatig terug in taart en cake. Gek genoeg zie je dat minder vaak met druiven. Tijd om daar verandering in te brengen met het recept voor deze overheerlijke glutenvrije polenta cake met druiven!
Inhoudsopgave
Sticky druiven topping
Deze polenta cake is zo makkelijk en snel om te maken dat ik er graag iets extra’s mee wilde doen. Ik zag al helemaal voor me hoe je dan een punt cake serveert met een sticky topping van gekarameliseerde druiven. De topping is geheel optioneel maar het maakt het wel extra lekker! Ik verwerkte er ook nog wat balsamico azijn in voor een extra friszuur accent maar laat dit gerust weg voor een meer toegankelijke taart. De topping is ook heel makkelijk om te maken en is ook heel lekker in de yoghurt bijvoorbeeld dus maak gerust een dubbele portie!
Glutenvrije polenta cake met druiven en amandelmeel
Met dit recept zet je binnen 10 minuten een heerlijke glutenvrije polenta cake met druiven in de oven. Door gebruik te maken van amandelmeel en boekweitmeel krijgt je cake een nootachtige smaak. Bovendien is deze cake ook nog eens lactosevrij. Om hem helemaal vegan te maken, kun je de eieren vervangen door een geprakte banaan of 50 gram appelmoes. Het zou kunnen dat de baktijd dan iets verlengd moet worden dus controleer dit met een satéprikker en verleng de baktijd steeds met 10 minuten.
Glutenvrije polenta cake met druiven
Equipment
- taartvorm van 22 cm
Ingrediënten
Polenta cake
- 125 g polenta
- 100 g amandelmeel
- 150 g boekweitmeel
- 2 tl bakpoeder
- 1/2 tl baking soda
- 1/2 tl zout
- 130 g suiker
- 2 el citroensap
- 2 grote eieren
- 120 ml zonnebloemolie
- 240 g lactosevrije kwark
- 1 tl vanille extract
- 200 g pitloze blauwe druiven
Sticky druiven topping
- 400 g pitloze blauwe druiven
- 100 g suiker
- 2 el water
- 1 el balsamico azijn optioneel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed de bakvorm met bakpapier.
- Meng de polenta met het amandelmeel, boekweitmeel, baking soda, bakpoeder, zout en suiker.
- Voeg het citroensap, de eieren, olie, kwark en vanille extract toe en meng goed.
- Spatel de druiven door het beslag en schep het in de vorm.
- Maak de bovenkant plat met de bolle kant van een natte lepel en bak de cake in 25 à 30 minuten gaar. Controleer dit met een satéprikker. Wanneer deze er schoon uit komt, is de cake gaar.
- Maak in de tijd dat de cake in de oven staat de sticky druiven topping. Doe hiervoor alle ingrediënten in een steelpan en breng al roerend aan de kook.
- Laat dit op matig vuur inkoken tot een stroperig geheel.
- Laat de cake afkoelen op een rooster en serveer met de sticky druiven topping.
Notities
Meer met druiven
Druiven zijn niet alleen lekker om zo te eten maar ze doen het ook fantastisch in verschillende gerechten. Bekijk deze recepten maar eens:
- Druiven Crostata Of Taart Met Druivenjam
- Broccolisalade Met Zalm, Druiven En Granaatappel
- Druivencake Met Kokos Crumble
- Druiven Focaccia Met Gekarameliseerde Ui