Fondant aardappels met rozemarijn

Fondant aardappels met rozemarijn

Heb je er ooit van gehoord? Van Fondant aardappels met rozemarijn? Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord en ik kan me ook niet herinneren dat ik op deze manier aardappels heb gegeten. Maar nu ben ik voor altijd verpest want deze aardappels zijn next level! Ik ben sowieso een ontzettende fan van ghee (geklaarde boter) want dat geeft zo’n fantastische smaak aan gerechten en deze aardappels bak je dus in wat olie en ghee en ze garen vervolgens nog met extra kruiden en knoflook in bouillon. Wat je dan uiteindelijk op tafel zet zijn de lekkerste aardappels ooit! Knapperig van buiten, vol van smaak en zacht van binnen, hmm.

fondant aardappels met rozemarijn

Knapperige aardappels vol smaak

Pommes fondant of fondant aardappels worden vaak in restaurants geserveerd. De aardappels worden in een cilindervorm gesneden en dan dus bereid zoals ik hierboven al schreef. Nu gooi ik liever niks weg dus ik heb ook de buitenkant van de aardappel meegebakken maar de rest sneed ik wel in mooie cilinders. Ik heb ze iets minder dik gesneden dan traditioneel maar ik hou meer van knapperig dan van zacht haha. Gelukkig kun je dat helemaal zelf bepalen. Het is belangrijk om de aardappels na het schillen nog zo’n 20 minuten te laten weken in koud water zodat er zoveel mogelijk zetmeel vanaf komt. Dit zorgt voor extra crunch.

fondant aardappels met rozemarijn

Opperdoezer ronde

Ik maakte deze fondant aardappels met rozemarijn met de Hollandse Opperdoezer Ronde – de grote trots van een klein dorpje in Noord-Holland: Opperdoes. Nu kende ik deze aardappelsoort wel maar ik wist niet dat die naar een dorpje was vernoemd! In ieder geval is deze seizoensaardappel al meer dan 150 jaar niet gemuteerd, is dus echt oer-Hollands en smaakt nog net zo goed als toen. Deze robuuste aardappel heeft een heuse BOB-status en mag daarom alleen in de zavelgrond rondom de kerk geteeld worden. Het is een vrij vaste en romige aardappel en een echte delicatesse. Perfect dus voor dit gerecht! Traditioneel gezien werden deze aardappels schoon geschrapt in plaats van geschild met een dunschiller en geheel in stijl heb ik dat ook zo gedaan. Een leuk en nostalgisch werkje om te doen.

fondant aardappels met rozemarijn

Fondant aardappels met rozemarijn

Aardappels zoals je ze nog nooit gegeten hebt! Deze fondant aardappels hebben veel smaak, zijn zacht van binnen en heerlijk knapperig aan de buitenkant!
Gang Bijgerecht
Keuken Frans
Trefwoord aardappels, rozemarijn
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
spoeltijd 20 minuten
Totale tijd 1 uur 25 minuten
Porties 4 personen

Equipment

  • ovenbestendige koekenpan

Ingrediënten

  • 4 aardappels van gelijke grootte
  • 2 el olijfolie
  • 4 el ghee (geklaarde boter)
  • 3 teentjes knoflook gepeld en geplet
  • 3 takjes rozemarijn plus extra om te garneren
  • versgemalen peper en zout
  • 150 – 200 ml bouillon

Instructies

  • Schil de aardappels en snijd ze in plakken van 2 tot 3 cm dik. Zorg dat ze zowel aan de onder- als bovenkant plat afgesneden zijn.
  • Spoel ze goed af en laat 20 minuten weken in koud water om overtollig zetmeel te verwijderen. Dep ze goed droog en bestrooi ze met peper en zout.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden en verwarm de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Doe de aardappels in de pan en bak ze zo'n 7 minuten op één kant. Draai ze dan om en voeg de knoflook, rozemarijn en ghee toe. Bak ze nog zo'n 5 minuten en voeg dan de bouillon toe.
  • Zet de pan nog zo'n 25 à 30 minuten in de oven tot de aardappels goudbruin zijn en serveer ze met extra rozemarijn en de saus uit de pan.

Dit artikel is mede tot stand gekomen in samenwerking met Opperdoezer Ronde. Lees voor meer info mijn disclaimer.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.