Caponata
Ik heb het vast al eens gezegd maar de Italiaanse keuken is echt mijn favoriet. De gerechten zijn eenvoudig maar vol van smaak. Neem nou deze caponata, een zoetzuur bijgerecht met aubergine en olijven. Dit gerechtje eet je als antipasti met wat brood erbij of als lunch vind ik het ook top, gewoon op een broodje. En zonder brood gaat het er eigenlijk ook wel in haha. Maak het het liefst een dag van tevoren zodat alle smaken goed in kunnen trekken. Het wordt er alleen maar lekkerder van.
Voor 4 personen
- 2 aubergines, in blokjes
- olijfolie
- 1 ui, in dunne halve ringen
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 1/2 theelepel suiker
- 75 ml witte wijnazijn
- 2 eetlepels pijnboompitten
- 100 gram groene olijven, ontpit
- 25 gram kappertjes
- 2 eetlepels rozijnen, 10 minuten geweekt en uitgelekt
- zout en peper
- extra: basilicum
- Verhit een ruime koekenpan en doe er 3 eetlepels olijfolie bij.
- Bak de aubergines al roerend op middelhoog vuur aan alle kanten goudbruin en zacht. Schep ze uit de pan en zet apart.
- Verhit 2 eetlepels olijfolie in dezelfde koekenpan en fruit de ui.
- Doe de tomatenblokjes erbij en laat 5 minuten zachtjes koken.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Voeg vervolgens de suiker, azijn, pijnboompitten, olijven, kappertjes en rozijnen toe en breng zachtjes aan de kook.
- Roer de aubergines erdoor er laat nog zo’n 10 minuten pruttelen.
- Serveer warm of koud met wat blaadjes basilicum.