Boerenkool stamppot met zwarte knoflook en geitenkaas
Inhoudsopgave
Anders dan anders: boerenkoolstamppot met zwarte knoflook en geitenkaas
Variëren met je gerechten is leuk en lekker! Kijk maar naar deze boerenkoolstamppot met zwarte knoflook en geitenkaas. Altijd maar hetzelfde eten is saai, maar ik snap ook wel dat je niet altijd alle registers open kunt trekken om weer iets nieuws te verzinnen. Daarom varieer ik altijd op een eenvoudige manier. Door net even wat andere smaakmakers toe te voegen, smul je van een heel nieuw gerecht!
Zelf stamppot maken
Zelf stamppot maken is natuurlijk een fluitje van een cent. Alle ingrediënten in één pan, koken, afgieten en stampen maar. Meestal met een klontje en een scheutje melk en in dit geval maak ik het smeuïg met een zwarte knoflook crème. Bovendien zorgen de geitenkaas bolletjes ook nog voor extra smeuïgheid. Zo heb je een smakelijke vegetarische variant van de klassieke Hollandse boerenkool stamppot.
Wat is zwarte knoflook?
Zwarte knoflook is een geweldige smaakmaker en niet te vergelijken met de teentjes rauwe knoflook die je waarschijnlijk kent. Zwarte knoflook is gefermenteerd en is door het fermentatieproces van wit naar zwart gekleurd en zacht geworden. De bekende knoflookgeur is verdwenen en de teentjes bevatten meer anti-oxidanten dan de gewone witte knoflook en het heeft een zoete smaak. Heel anders dan wat je gewend bent van knoflook. Je kunt er allerlei gerechten mee op smaak brengen of het zelfs zo op je brood smeren! In deze boerenkool stamppot met zwarte knoflook en geitenkaas is het een echte verrassing!
Boerenkool stamppot met zwarte knoflook en geitenkaas
Equipment
- staafmixer of blender
- grote pan
- pureestamper
Ingrediënten
- 800 g kruimige aardappelen geschild en in stukken
- 500 g boerenkool
- 30 g zwarte knoflook
- 20 g platte peterselie
- 100 gram geitenkaasbolletjes
- 50 ml olijfolie
- Zout en peper
Instructies
- Doe de stukken aardappel in een ruime pan, leg de boerenkool erop en schenk er water bij tot alles net onder staat.
- Breng aan de kook en laat ongeveer 20 minuten zachtjes koken tot de aardappelen en boerenkool gaar zijn.
- Maak ondertussen de zwarte knoflook crème. Pureer de zwarte knoflook met de peterselie en 3 el olijfolie tot een smeuïg geheel en breng op smaak met zout en peper.
- Giet de aardappelen en boerenkool af en stamp dit samen met de zwarte knoflook crème tot een mooie stamppot.
- Breng op smaak met peper en zout en serveer met de geitenkaasbolletjes.
Lekker met boerenkool
Ik ben dol op boerenkool en naast de bekende stamppot kun je met deze groenten veel meer! Door de pasta, in een omelet of op een wrap. Wat denk je van deze recepten: