Bloemkoolschotel met olijven en zongedroogde tomaatjes
Bloemkool is natuurlijk erg gezond en ik vind het ook heerlijk maar gekookte bloemkool is zo saai. Daarom heb ik er een Italiaanse schotel van gemaakt met lekkere kruiden, bechamelsaus, parmezaanse kaas en olijven en zongedroogde tomaatjes. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden!
Ingrediënten voor 4 personen
- 1 bloemkool in kleine roosjes
- 100 gram zwarte olijven zonder pit
- 150 gram zongedroogde tomaatjes
- 75 gram parmezaanse kaas
- 40 gram boter
- 40 gram bloem
- 5 dl melk
- peper, zout
- nootmuskaat
- italiaanse kruiden zoals oregano, tijm en peterselie
Kook de bloemkoolroosjes in een ruime pan kokend water in ongeveer 8 minuten beetgaar en giet af. Snijd de olijven in ringetjes en de tomaatjes in reepjes.
Bereid intussen de bechamelsaus. Smelt de boter in een steelpan en voeg de bloem al roerend toe. Laat dit een paar minuutjes koken zodat de bloem gaart. Voeg al roerend steeds kleine beetjes melk toe totdat het een geheel vormt. Door goed te blijven roeren en steeds maar een scheutje toe te voegen, voorkom je klontjes in je saus. Ga door tot alle melk door de saus zit en breng goed op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Haal de pan van het vuur.
Doe de uitgelekte bloemkool in een grote kom en roer de olijven en tomaatjes erdoor. Breng op smaak met peper, zout en italiaanse kruiden.
Vet een ovenschaal in en leg er een laagje bloemkool in. Dan een laagje aardappelschijfjes, bestrooid met wat italiaanse kruiden, parmezaanse kaas en verdeel de helft van de bechamelsaus erover. Herhaal dit en eindig met een laagje bechamelsaus en parmezaanse kaas.
Zet dit een half uur in een voorverwarmde oven van 185° tot de aardappels gaar zijn en er een goudbruin korstje op de schotel zit.
Voor een wat pittigere variant kun je ook blokjes gorgonzola toevoegen.