Bloemkoolcouscous met prei en peer

Bloemkoolcouscous met prei en peer

Heb je al gekeken naar de ingrediënten van dit bijzondere recept? Als je al even gespiekt hebt, valt het je misschien wel op dat er helemaal geen couscous in het lijstje staat. En dat is gek want de recepttitel is toch echt bloemkoolcouscous met gesmoorde prei en peer. Maar zo gek is dat niet want deze vegan ‘couscous’ maak je namelijk van bloemkool!

bloemkoolcouscous met prei en peer

Volledig plantaardig

Met de focus op verantwoorde voeding is er de laatste jaren steeds meer aandacht gekomen voor plantaardig eten. Groenten, granen, noten en fruit, het liefst biologisch en zo uit de grond. Dat je met alleen plantaardige ingrediënten heel veel kanten op kunt, bewijst dit recept wel. De bloemkool maal je tot korrels ter grootte van couscous in de keukenmachine en je bakt ze kort op in de koekenpan met wat specerijen. Het grote voordeel is dat je zo veel meer groenten eet dan wanneer je zou kiezen voor gewone couscous. De smaak van bloemkool is natuurlijk vrij neutraal dus je kunt er mooie smaken aan toevoegen voor een verrassend gerecht.

bloemkoolcouscous met prei en peer

Gesmoorde prei en sumak

Door de prei te smoren, wordt deze lekker zacht en zoet van smaak en dat combineert weer goed met de mooie zachte smaak van peer die je in dit recept kort karameliseert met wat witte balsamico azijn. De bloemkoolcouscous maak je aan met sumak, een in Nederland nog niet heel bekende specerij uit het Midden-Oosten die je misschien al eens bent tegengekomen in een kookboek van Ottolenghi. Het is gemaakt van de rode besjes van de sumakplant en smaakt fris-zurig, een echte opkikker voor je gerecht! Je kunt het eventueel vervangen voor citroensap. Deze bloemkoolcouscous met gesmoorde prei en peer is verrassend en zowel warm als koud te eten. Restjes kunnen dus de volgende dag prima als lunch mee naar het werk.

Bloemkoolcouscous met prei en peer

Deze vegan bloemkoolcouscous met prei en peer staat binnen 20 minuten op tafel en is heerlijk als lunch of licht diner! Bijzonder door de sumak!
Gang Hoofdgerecht, lunch
Bereidingstijd 20 minuten
Porties 2 personen

Equipment

  • Food processor

Ingrediënten

  • 300 gram bloemkool in roosjes
  • 2 preien gehalveerd en in stukken van 5 cm (of afhankelijk van de dikte in kwarten gesneden)
  • 1 grote conference peer geschild en in partjes
  • 15 gram platte peterselie fijngehakt
  • 2 tl sumak
  • Peper en zout
  • Olijfolie
  • 1 el witte balsamico azijn
  • 2 el zonnebloempitten geroosterd

Instructies

  • Verhit 1,5 eetlepel olijfolie in een koekenpan en leg de prei met de snijkant naar beneden in de pan.
  • Bestrooi met peper en zout en laat dit zachtjes met het deksel op de pan 10 à 15 minuten smoren tot de prei zacht is.
  • Doe de bloemkoolroosjes in de foodprocessor en maal ze met de pulseknop tot korrels ter grootte van couscous.
  • Verhit ondertussen 1 eetlepel olijfolie in een andere koekenpan en bak hierin de partjes peer goudbruin aan beide kanten. Draai ze niet te vaak om want anders vallen ze uit elkaar.
  • Voeg na 2 minuten de witte balsamicoazijn toe.
  • Doe de bloemkoolcouscous en sumak bij de prei en warm kort mee.
  • Breng het op smaak met wat peper en zout.
  • Schep de bloemkoolcouscous in een grote schaal en leg de peer erop.
  • Bestrooi met de zonnebloempitten en serveer met wat extra peterselie.
bloemkoolcouscous met prei en peer

Bewaar dit recept op Pinterest

Met onderstaande foto kun je dit recept eenvoudig op Pinterest bewaren. Zo kun je het makkelijk terugvinden!

bloemkoolcouscous


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.