Appeltaart met cranberry’s en noten
Het allereerste recept dat ik met jullie wil delen is dat van een overheerlijke appeltaart met cranberry’s en noten! Appeltaart is eigenlijk een klassieker die naast slagroomtaart op de meeste verjaardagen wel voorbij komt en nog steeds favoriet want hier is deze appeltaart met cranberry’s vaak als eerste op! Toen ik was geboren, heeft mijn vader in de kraamperiode behoorlijk wat appeltaarten gebakken voor de visite dus die geur is vast in mijn geheugen blijven hangen 🙂 en ik ben er nog steeds dol op!
Inhoudsopgave
Variatie op de klassieke appeltaart
Niks mis met een klassieke appeltaart maar deze appeltaart met cranberry’s en noten is net even wat luxer. Vooral de noten geven het wat extra’s. Uiteraard kun je zelf ook nog variëren op dit recept door bijvoorbeeld rozijnen of abrikozen te gebruiken en de noten te vervangen door een andere soort. Kies gewoon jouw favoriet! En heb je nog meer appels over, dan maak je gewoon nog deze heerlijke appelchips!
Appeltaart met cranberry’s en noten zelf maken
De geur van versgebakken appeltaart is favoriet bij velen! Het begint al met de geur van het deeg. Wanneer je boter en suiker met elkaar mengt, ruik je al het begin van die lekkere taart. Deze appeltaart is lekker goed gevuld en het deeg maak je heel makkelijk zelf! Je kunt het met de hand doen maar ik gebruik vaak de foodprocessor. Dat is supersnel en heel handig. Het is belangrijk om het deeg even te laten rusten zodat je het daarna goed kunt uitrollen zonder dat het scheurt. En dan kun je na een uurtje heerlijk genieten van deze appeltaart met cranberry’s en noten.
Appeltaart met cranberry’s en noten
Ingrediënten
- 200 gram roomboter
- 200 gram witte basterdsuiker
- 400 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 ei
- 1 theelepel baking soda
- snuf zout
- 1 a 2 eetlepels ijswater
- een zakje vanillesuiker
- een kilo appels
- 75 gram cranberries
- 100 gram noten grof gehakt
- 3 theelepels kaneel
- 75 gram kristalsuiker
- paneermeel
Instructies
- Klop het ei los. Je gebruikt een deel voor het deeg, het andere deel om de taart mee te bestrijken.
- Kneed de boter, basterdsuiker, zelfrijzend bakmeel, 2/3 van het ei, vanillesuiker, baking soda en een snufje zout tot een stevig deeg. Dit kan in de keukenmachine, met een mixer met deeghaken of gewoon met de hand. Als het deeg nog te kruimelig is dan voeg je tenslotte nog wat ijswater toe zodat het soepel maar nog wel stevig voelt.
- Verpak het in plasticfolie en laat dan een half uur rusten in de koelkast.
- Schil ondertussen de appels en snijd ze in blokjes of in plakjes. Doe ze vervolgens in een grote kom en meng hier de cranberries, kristalsuiker, noten en kaneel door.
- Bekleed een springvorm van 24 cm met bakpapier, vet hem in en bestuif met bloem.
- Verwarm de oven alvast voor op 170 graden.
- Verdeel dan het deeg in drieën. Gebruik twee delen om de bodem en zijkant mee te bekleden.
- Bedek de bodem met een dun laagje paneermeel. Dit neemt het vocht van de appels op zodat je bodem lekker knapperig wordt.
- Vul de taart vervolgens met het appelmengsel.
- Rol nu de rest van het deeg uit en snijd dit in stroken van ongeveer 1 cm breed.
- Bekleed de taart hiermee in de vorm van een ruit en sluit af met een rand deeg.
- Bak de taart in 60 minuten op een rooster goudbruin.
- Laat de appeltaart afkoelen in de vorm en serveer naar wens met slagroom en / of ijs.
Ga jij deze appeltaart met cranberry’s en noten maken? Ik hoor het graag want ik ben enorm benieuwd ben naar jullie bak- en kookkunsten. Tag me op Facebook, Instagram of Twitter met @debsbakerykitchen en gebruik de hashtag #debsbakerykitchen.