Appelcake met havermout crumble
Ik hou echt enorm van bars of squares zoals ze in Amerika vaak bakken. Vaak is dit gebak dat uit meerdere laagjes bestaat. Ik vind die combinatie onweerstaanbaar. Ik heb al eens een recept geplaatst voor appel kaneel kruimel cake met amandelen maar denk niet dat het hetzelfde is. Deze appelcake met havermout crumble is weer heel anders qua structuur en qua smaak. Het is lekker chewy en smeuïg. Het is ook nog eens zo gemaakt dus ideaal als je nog snel even iets wil maken. Ze blijven ook zeker een week goed in de koelkast of je kunt ze invriezen.
Inhoudsopgave
Snel recept met appel
Ideaal vind ik dat! Van die recepten waarmee je snel iets lekkers in de oven schuift. Geen gedoe met deeg laten rusten in de koelkast, deeg uitrollen of andere bijzondere toeren. Gewoon alles mengen, stukjes appel erdoor en hop in de vorm. Het hoeft allemaal niet zo netjes, lekker wordt het toch wel. Deze appelcake met havermout crumble is zo’n recept. Pas had ik hem gemaakt met nog een laag van plakjes appel tussen de cake en de crumble laag. Ook een aanrader.
Kies jouw favoriete appel
Ik gebruik meestal Elstar appels. Dat zijn mijn favoriete appels want ze zijn lekker friszoet. Gebruik gewoon jouw favoriete appel maar let wel op dat deze een beetje stevig is. Voor deze cake kun je ook elke bakvorm gebruiken die je wil. Ik heb een vierkante vorm maar dit beslag bak je ook prima in een springvorm. Het voordeel van een vierkante of rechthoekige bakvorm vind ik dat je dan het bakpapier er makkelijk inlegt en gelijk de randen bedekt. Anders moet je toch de randen gaan invetten 🙂
Appel en kaneel
De combinatie van appel en kaneel is toch echt geweldig! Die geur van de kaneel en dan in combinatie met de frisse appel, heerlijk. Echt een match made in heaven. Tel daar een verrukkelijk laagje bij op van havermout gecombineerd met kaneel en je hebt een super tussendoortje voor bij de koffie of thee. Het is stevig genoeg om mee te nemen voor onderweg en je maakt met dit recept gelijk een heleboel stukjes.
Appelcake met havermout crumble
Equipment
- bakvorm
Ingrediënten
cakelaag
- 115 gram roomboter
- 150 gram bruine basterdsuiker
- 130 gram rietsuiker
- 2 eieren
- 2 tl vanille extract
- 1/2 tl kaneel
- 1/2 tl zout
- 2 tl bakpoeder
- 300 gram gezeefde bloem
- 2 appels in blokjes
Crumble
- 80 gram havermout
- 50 gram rietsuiker
- 1 tl kaneel
- 40 gram bloem
- 50 gram roomboter gesmolten
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een vierkante vorm van 30 x 30 cm met bakpapier.
- Klop de boter met de bruine basterdsuiker en rietsuiker romig.
- Voeg de eieren, vanille extract, kaneel, zout en bakpoeder toe en mix goed door.
- Doe dan de bloem erbij en klop het erdoor.
- Schep de appelblokjes erdoorheen.
- Verdeel het beslag over de bakvorm.
- Maak de crumble door alle ingrediënten met elkaar te mengen.
- Schep de crumble over het beslag en verdeel gelijkmatig.
- Bak de appelcake in ongeveer 45 minuten goudbruin.
- Laat afkoelen en snijd in vierkantjes.
6 gedachten over “Appelcake met havermout crumble”
Geef een reactie Reactie annuleren
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Ze zien er heerlijk uit! Mooie fotoreportage heb je ook gemaakt. Je ziet je workshop goed terug. 😉
Lekker zeg! En hele mooie foto’s ook!!
Dankjewel!!