Alles over venkel

Alles over venkel

Venkel is nog niet zo heel erg bekend in Nederland. Het begint steeds meer te komen maar zo populair als bijvoorbeeld in Italië is het nog lang niet. Daar eten ze veel vaker venkel en wordt deze groenten ook enorm gewaardeerd! De mooie witte knol heeft een anijsachtige smaak en je kunt er ontzettend veel verschillende kanten op. Waar ik met sommige groentesoorten soms nog wat soortgelijke recepten van mijn medefoodies krijg voor het overzicht, heb ik hier nu 11 gevarieerde recepten met venkel. Dus snel door naar alles over venkel zodat je helemaal geïnspireerd raakt om deze niet zo bekende groentesoort vaker te bereiden.

zalmzijde uit de oven met venkel, prei en granaatappelpitjes
zalmzijde uit de oven met venkel, prei en granaatappelpitjes

Aankoop en bewaren

Ik moet eerlijk zeggen dat ik tot een paar jaar geleden ook maar zelden venkel at. Het ligt altijd een beetje verscholen in de meeste supermarkten en dan vergeet je het gewoon een beetje. Terwijl er zoveel toepassingen mogelijk zijn! Wanneer je deze groente koopt, let er dan op dat hij mooi wit en geen bruine vlekken heeft. Ook moet het groen er fris uitzien en niet uitgedroogd. Extra fijn is het als het venkelloof er nog aan zit want dat is een mooie smaakmaker maar meestal koop je alleen de knol. Eigenlijk jammer want alles is eetbaar! Bewaar venkel na aankoop in de koelkast waar je hem nog een week goed kunt houden.

quinoasalade met pastinaak, venkel en appel

Schoonmaken en snijden

In tegenstelling tot sommige andere groentensoorten (hallo spruitjes) is het een fluitje van een cent om venkel schoon te maken! Je snijdt een plakje van de onderkant af, wast de venkel goed onder de kraan en that’s it. Ideaal dus. Vervolgens kun je hem zo snijden als je zelf wilt. Snijd in dunne plakjes met een mandoline, in parten of in kleinere stukjes. Haal wel even de kern eruit als je hem rauw eet. Dat is, net als bij witlof, zo’n driehoekig deel aan de onderkant van de venkelknol.

venkel kikkererwtensalade met makreel
venkel kikkererwtensalade met makreel

Bereiding en combineren

Maar wat kun je nu met venkel? Je kunt beter vragen: wat niet. Het is zowel rauw, gegrild, geroosterd, gestoofd, gestoomd als gekookt te verwerken. Schaaf dunne plakjes met een mandoline voor een salade, grill partjes venkel op de barbecue. Laat het lekker stoven in de winter. De mogelijkheden zijn eindeloos. Door de anijsachtige smaak gaat het goed samen met visgerechten maar ook met citrus. Zelf hou ik van venkel met Mediterraanse smaken dus met tomaten en olijven. Maar het combineert met nog veel meer smaken zoals je in het overzicht hieronder ziet. Zelf maakte ik ook al aardig wat recepten met venkel zoals:

Zeeduivel met venkel en snijbonen mango salade

Recepten van andere foodies

Wat heb ik toch creatieve foodie collega’s! Al deze gerechten zien er verrukkelijk uit en ik heb er ook al een aantal opgeslagen want die wil ik zeker maken! Ik hoop dat je zo geïnspireerd bent geraakt dat je zelf ook snel met venkel aan de slag gaat. Het is heerlijk dus zeker proberen!

Vond je dit een fijn en informatief artikel? Laat het me vooral weten, dat vind ik fijn! Tag me op Facebook of Instagram op @debsbakerykitchen en gebruik de hashtag #debsbakerykitchen. 



4 gedachten over “Alles over venkel”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.