Alles over venkel
Venkel is nog niet zo heel erg bekend in Nederland. Het begint steeds meer te komen maar zo populair als bijvoorbeeld in Italië is het nog lang niet. Daar eten ze veel vaker venkel en wordt deze groenten ook enorm gewaardeerd! De mooie witte knol heeft een anijsachtige smaak en je kunt er ontzettend veel verschillende kanten op. Waar ik met sommige groentesoorten soms nog wat soortgelijke recepten van mijn medefoodies krijg voor het overzicht, heb ik hier nu 11 gevarieerde recepten met venkel. Dus snel door naar alles over venkel zodat je helemaal geïnspireerd raakt om deze niet zo bekende groentesoort vaker te bereiden.
Inhoudsopgave
Aankoop en bewaren
Ik moet eerlijk zeggen dat ik tot een paar jaar geleden ook maar zelden venkel at. Het ligt altijd een beetje verscholen in de meeste supermarkten en dan vergeet je het gewoon een beetje. Terwijl er zoveel toepassingen mogelijk zijn! Wanneer je deze groente koopt, let er dan op dat hij mooi wit en geen bruine vlekken heeft. Ook moet het groen er fris uitzien en niet uitgedroogd. Extra fijn is het als het venkelloof er nog aan zit want dat is een mooie smaakmaker maar meestal koop je alleen de knol. Eigenlijk jammer want alles is eetbaar! Bewaar venkel na aankoop in de koelkast waar je hem nog een week goed kunt houden.
Schoonmaken en snijden
In tegenstelling tot sommige andere groentensoorten (hallo spruitjes) is het een fluitje van een cent om venkel schoon te maken! Je snijdt een plakje van de onderkant af, wast de venkel goed onder de kraan en that’s it. Ideaal dus. Vervolgens kun je hem zo snijden als je zelf wilt. Snijd in dunne plakjes met een mandoline, in parten of in kleinere stukjes. Haal wel even de kern eruit als je hem rauw eet. Dat is, net als bij witlof, zo’n driehoekig deel aan de onderkant van de venkelknol.
Bereiding en combineren
Maar wat kun je nu met venkel? Je kunt beter vragen: wat niet. Het is zowel rauw, gegrild, geroosterd, gestoofd, gestoomd als gekookt te verwerken. Schaaf dunne plakjes met een mandoline voor een salade, grill partjes venkel op de barbecue. Laat het lekker stoven in de winter. De mogelijkheden zijn eindeloos. Door de anijsachtige smaak gaat het goed samen met visgerechten maar ook met citrus. Zelf hou ik van venkel met Mediterraanse smaken dus met tomaten en olijven. Maar het combineert met nog veel meer smaken zoals je in het overzicht hieronder ziet. Zelf maakte ik ook al aardig wat recepten met venkel zoals:
- Zeeduivel met venkel & snijbonen met mango
- Fajitas met crispy aubergine, venkel en kip
- Venkel kikkererwtensalade met makreel
- Quinoasalade met pastinaak, venkel en appel
- Zalmzijde uit de oven met venkel, prei en granaatappelpitjes
Recepten van andere foodies
Wat heb ik toch creatieve foodie collega’s! Al deze gerechten zien er verrukkelijk uit en ik heb er ook al een aantal opgeslagen want die wil ik zeker maken! Ik hoop dat je zo geïnspireerd bent geraakt dat je zelf ook snel met venkel aan de slag gaat. Het is heerlijk dus zeker proberen!
- Venkelsalade met appel en cranberries – Foodies have arrived
- Tagliatelle met tonijn, venkel en pangrattato – Bonapetit
- Sardines met venkel en rode pepersaus – Grabriella van Rosmalen
- Spaghetti met venkel-cherrytomatensaus en burrata – Joorkitchen
- Pastasalade met watermeloen, feta en venkel – Domaine Malpas kookt
- Venkelsalade met appel en gerookte kipfilet – Cookies and carrotsticks
- Bacalhau uit de oven met venkel – Saudalicious
- Venkelsalade met sinaasappel en tijm – Mandyandmore
- Gepocheerd ei op een bedje van venkel – Over eten gesproken
- Venkelrisotto met Hollandse garnalen – Knoeien met Inge
- Aardappelsalade met venkel, zeekraal en wortel – Anniepannie
- Salade met venkel, bresaola en peer – Funky food by Niki
Vond je dit een fijn en informatief artikel? Laat het me vooral weten, dat vind ik fijn! Tag me op Facebook of Instagram op @debsbakerykitchen en gebruik de hashtag #debsbakerykitchen.
4 gedachten over “Alles over venkel”
Geef een reactie
Wat een fijn artikel weer, zo veel lekkere venkelrecepten!
Geweldig artikel weer een! Superleuk al die venkelinspiratie in 1 overzicht! Ik ben helemaal vereerd dat je mijn salade hebt toegevoegd aan dit leuke overzicht
Thanks! Ik moest jouw recept wel opnemen, ben echt nummer 1 fan van bresaola!!
Ja echt hè? Ik was ook blij verrast met de variatie!