Noedels met kip
Vernieuwde Margriet Kookboek
Vorige week kwam er weer een kookboek binnen om te bekijken en te reviewen. Ik maak er dan graag een recept uit om te kijken of het allemaal klopt en natuurlijk hoe het smaakt. Deze keer kreeg ik het vernieuwde Margriet kookboek. Al 75 jaar geeft het Margriet kookboek duidelijk antwoord op vragen als: hoe kook je aardappelen, hoe maak je boontjes en hoe bak je een appeltaart? Het is een compleet basiskookboek waarvan er al 1,2 miljoen exemplaren zijn verkocht! Ik maakte de noedels met kip als proef op de som.
Meer dan 1000 recepten
Wat opvalt is dat er geen foto’s in het kookboek staan. Er zijn her en der wat illustraties opgenomen maar verder niets. Ik vind dit zelf wel jammer want ik wil ook graag zien wat ik ga maken. Nu heb ik inmiddels wel zoveel ervaring in de keuken dat ik door het recept te lezen, kan inschatten of een recept lekker is of niet. Maar ik kan me voorstellen dat je de foto’s mist. Er staan in ieder geval wel genoeg recepten, meer dan 1000, in die zijn onderverdeeld in verschillende hoofdstukken zoals vlees, kaas, aardappelen en gebak en koekjes. Daarnaast zijn er nog algemene hoofdstukken opgenomen waarin je meer informatie vindt over bijvoorbeeld seizoensgroenten en fruit, kruiden en specerijen en de voorraadkast. Ik maakte zoals gezegd de noedels met kip en dit is een erg smakelijk gerecht boordevol groenten! Het is een licht en gezond gerecht dat ik zeker vaker ga maken!
Ingredienten en bereidingswijze noedels met kip
- 250 gram kipfilet
- 3 eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels rijstwijn of droge sherry
- 1/2 tl versgemalen peper
- 250 gram dunne noedels (mihoen of glasvermicelli)
- 3 cm gemberwortel
- 2 teentjes knoflook
- 1 dunne prei
- 1 rode peper
- 150 gram shitakes of kastanjechampignons (ik gebruikte 400 gram kastanjechampignons voor extra groenten)
- 3 eetlepels olie
- 1 dl groente- of kippenbouillon
- 100 gram tauge
- 3 takjes koriander
- optioneel: 2 theelepels maizena
- Snijd de kipfilet in reepjes en marineer de kip 20 minuten in de sojasaus, rijstwijn en gemalen peper.
- Kook de noedels volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking en laat ze uitlekken.
- Hak de knoflook fijn, rasp de gemberwortel en maak de prei schoon.
- Snijd de prei eerst in stukken van 3 cm en vervolgens in dunne reepjes.
- Halveer de rode peper in de lengte, verwijder de zaadlijsten en zaadjes en snijd de peper in dunne reepjes.
- Maak de paddestoelen schoon en snijd ze in plakjes.
- Verhit de olie in een wok of grote koekenpan.
- Roerbak de kip en paddestoelen op hoog vuur een minuut of 2.
- Voeg de gember en knoflook toe en schep goed om.
- Doe dan de prei erbij en laat een minuut meebakken.
- Voeg de rode peper samen met de bouillon toe.
- Bind het vocht eventueel met 2 theelepels aangelengde maizena.
- Doe dan tenslotte de tauge en noedels erbij en warm nog even door.
- Serveer met koriander.
Het Margriet Kookboek bevat meer dan 1000 recepten en kost € 19,99
Misschien vind je dit ook leuk: Noedelsoep met gamba’s
Disclaimer: Het Margriet Kookboek heb ik opgestuurd gekregen door uitgeverij Spectrum, onderdeel van Unieboek. Deze review is gebaseerd op mijn eigen mening.