Rode kool met appel – kook basics
Hollandse pot
Eten jullie nog weleens rode kool? De Hollandse pot is de laatste jaren toch een beetje uit beeld verdwenen en dat is zonde want juist nu het weer kouder wordt, zijn die gerechten van vroeger des te lekkerder! Ik gebruik tegenwoordig veel ingrediënten op een nieuwe manier met een andere bereidingswijze en combineer het vaak net even anders maar zo af en toe kook ik net zoals mijn oma en moeder deden.
Kook basics
Ik vind koken natuurlijk superleuk maar zonder een goede basis zou ik er ook niets van bakken. Bovendien is het wel prettig dat je vanuit een goede basis steeds meer kunt gaan experimenteren. Maar laten we ook niet altijd te moeilijk doen. Ik vind die basis namelijk ook al heel erg lekker. Daarom deel ik vanaf nu af en toe mijn kook basics met jullie. Dit keer voor rode kool met appel, wat mij betreft een klassieker!
Ingrediënten en bereidingswijze
Voor een hele grote pan rode kool
- 1 rode kool
- 2 appels
- 1 kaneelstokje
- 2 eetlepels balsamico azijn
- sap van 2 potten pitloze kersen op siroop (ongeveer 700 ml). De kersen kun je gebruiken voor het recept kip met kersen of bijvoorbeeld in deze crostata verwerken.
- 1 plak ontbijtkoek, verkruimeld
- 2 eetlepels rietsuiker
- peper en zout
- Snijd de rode kool in dunne reepjes.
- Schil de appels en snijd in blokjes.
- Doe de rode kool met het kersensap, kaneelstokje, 1 theelepel zout en balsamicoazijn in een grote pan.
- Leg het deksel erop en breng aan de kook.
- Zet het vuur zacht en voeg na 10 minuten de stukjes appel, ontbijtkoek en rietsuiker toe.
- Laat alles nog zo’n 20 minuten zachtjes doorkoken tot de rode kool zacht is. Laat het gerust wat langer staan.
- Voeg naar smaak zout en peper toe.
- Tip: dit is een grote hoeveelheid maar je kunt het goed in porties invriezen.