pizza met spinazie, bacon en ui
Inhoudsopgave
Pizzaoven
Dat wij enorm genieten van onze pizzaoven zie je met regelmaat terugkomen op Instagram en in mijn stories. We hebben echt geluk met het mooie weer dit jaar en zodra het kan, gaat de oven aan! We hebben onze Alfa 4 pizze nu ongeveer een jaar en er absoluut geen spijt van! Het is superleuk om een vuurtje te maken en op de stenen vloer je eten te bereiden! Naast deze pizza met spinazie, bacon en ui hebben we er ook al brood, focaccia’s, kip en groenten in bereid. Allemaal even lekker!
Actief koken
Het leuke aan zo’n houtoven is dat het iedere keer weer anders is. De weersomstandigheden hebben invloed op het deeg maar ook op de temperatuur van de oven. Actief koken is dus het devies! En de smaak van de gerechten is gewoon niet te evenaren. Ik ben er nog veel meer mee van plan en als het goed is gaat de houtoven jaren mee dus genoeg mogelijkheid om alles te maken dat ik wil! Zo staat er nog een echte goede paëlla op de planning maar ook een taart! Ik ben heel benieuwd hoe dat wordt. Deze pizza met spinazie, bacon en ui was in ieder geval verrukkelijk!
Baktips
Zorg dat je voldoende tijd hebt om het pizzadeeg te maken. Het heeft invloed op de smaak van het deeg en in Italië laten ze het zelfs 48 uur rusten. Dat doe ik meestal niet omdat het deeg dan in de koelkast moet en dat past eigenlijk nooit haha. Vorm het pizzadeeg met je handen en niet met een deegroller anders krijg je een platte rand. Op youtube vind je genoeg voorbeeldjes, zoals deze: pizzadeeg vormen zonder deegroller. Hou jij van pizza?
Ingrediënten en bereidingswijze pizza met spinazie, bacon en ui
- deeg voor 1 pizzabodem
- 2 flinke handen spinazie
- 1 grote rode ui
- 4 plakjes bacon, in stukjes gesneden
- olijfolie
- 1 theelepel suiker
- 1 eetlepel balsamico azijn
- 30 gram roomboter
- 30 gram bloem
- 1 teentje knoflook, geperst
- 200 ml melk
- peper en zout
- 90 gram mozzarella
- 1 eetlepel Parmezaanse kaas, geraspt
- Maak het deeg op tijd. Minstens 5 uur van tevoren.
- Verwarm de oven voor op de hoogste (pizza)stand. Verwarm, indien je die hebt, een pizzasteen mee of verwarm anders de bakplaat mee.
- Verhit een halve eetlepel olijfolie in een koekenpan en laat de spinazie al omscheppend slinken.
- Leg de spinazie op een dubbele laag keukenpapier op een bord en laat uitlekken. Knijp het overtollige vocht eruit en snijd de spinazie fijn.
- Snijd de ui in halve ringen en verhit in dezelfde koekenpan nog een halve eetlepel olijfolie.
- Fruit de ui op laag vuur in ongeveer 10 minuten zacht. Breng op smaak met wat zout.
- Voeg de suiker toe en eventueel wat theelepels water en karameliseer de ui in 5 à 10 minuten.
- Doe tenslotte de balsamico azijn erbij en laat afkoelen.
- Maak nu de bechamelsaus. Doe daarvoor de boter in een steelpan en laat smelten.
- Voeg de bloem en het geperste teentje knoflook toe en bak in ongeveer 1 à 2 minuten gaar.
- Doe vervolgens al roerend de melk erbij en roer tot een gladde saus.
- Breng de bechamelsaus op smaak met zout en peper.
- Vorm het pizzadeeg met je handen en bestrijk met de bechamelsaus. Laat de rand vrij.
- Beleg met de spinazie, gekarameliseerde ui en de bacon.
- Verdeel de mozzarella en de Parmezaanse kaas erover en bak in zo’n 8 à 10 minuten goudbruin en knapperig.
- Snijd de pizza met spinazie, bacon en ui in punten met een pizzames en buon appetito!