Mango flan met passievrucht en karamel
Ik heb de laatste tijd wat met pudding, panna cotta en alles wat daarop lijkt! Het is zo heerlijk als je precies de juiste structuur te pakken hebt en het die perfecte balans heeft tussen stevig en romig tegelijk. Bovendien is pudding een perfect kerstdessert omdat je het ruim van tevoren kunt maken en dus op de dag zelf absoluut geen stress hoeft te hebben. Ik maakte deze romige mango flan met passievrucht en karamel als kerstdessert en die maak je binnen 30 minuten. En geloof me, die mangoroos maak je ook makkelijker dan het lijkt. Beloofd!
Inhoudsopgave
Perfect rijpe mango’s en passievruchten
Het is belangrijk dat je een mango hebt die perfect rijp is! Niet te hard en niet te zacht, maar precies ertussenin. En dat is helemaal niet moeilijk te vinden want de groenten en het fruit van EATME zijn altijd ready-to-eat als je ze koopt én ook nog eens perfect op smaak. In deze mango flan met passievrucht en karamel had ik dat wel nodig omdat het de basis van het gerecht is. De mango en passievruchten zijn onder andere te koop bij Hoogvliet. Om zo’n roos te maken, schil je de mango en snijd je deze in dunne plakjes. 1 plakje rol je op als centrum van de roos en de rest vouw je eromheen tot je roos groot genoeg is.
Mango flan met passievrucht en karamel
Een flan is eigenlijk de Spaanse variant op de Franse crème brûlée. Nu wordt het doorgaans op basis van eieren gemaakt maar omdat dit een vegan recept is, komt er geen ei aan te pas. Daarom kun je dit dessert nog het beste met een panna cotta vergelijken. Ik heb het ‘flan’ genoemd omdat er een laagje karamelsaus op zit en dat hoort daarbij. Het maken van karamel is heel makkelijk want je hoeft er eigenlijk maar weinig aan te doen behalve de kleur in de gaten houden. Je mag niet eens roeren want dan kristalliseert de suiker weer en heb je een harde massa. Zorg wel voor goede, hittebestendige puddingvormpjes want ik goot mijn eerste batch karamel in een puddingvorm van plastic die daar niet tegen kon…. 😉 Gelukkig is de Mango flan met passievrucht en karamel daarna erg goed gelukt.
Mango flan met passievrucht en karamel
Ingrediënten
Flan
- 300 gram mango (vers of diepvries, ontdooid), verkrijgbaar bij Hoogvliet
- 300 ml kokosmelk
- 20 gram suiker
- 2 eetlepels maïzena
- 1 ¾ tl agar agar
- ½ tl limoenzest
- Topping: 2 passievruchten en mango, verkrijgbaar bij Hoogvliet
Karamel
- 100 g suiker
- 2 el water
- Extra nodig: 4 à 6 ramekins of metalen puddingvormpjes
Instructies
- Spoel de ramekins of puddingvormpjes om en droog ze niet af.
- Start met de karamel. Doe de suiker met het water in een steelpan en breng op hoog vuur aan de kook.
- Laat dit pruttelen totdat het goudbruin van kleur isn en verdeel dit over de puddingvormpjes zodat de bodem bedekt is. Laat dit afkoelen.
- Pureer vervolgens de mango met de kokosmelk en suiker tot het glad is.
- Doe het mangomengsel in een pan met de maïzena, agar agar en limoenzest. Klop dit goed door met een garde zodat de maïzena en agar agar oplossen.
- Breng op middelhoog vuur al roerend aan de kook. Laat iets afkoelen en verdeel het dan over de ramekins.
- Laat de flan op kamertemperatuur komen voordat je deze in de koelkast minstens 8 uur laat opstijven.
- Dompel de bovenkant van de ramekin kort in heet water zodat de karamel los komtloskomt en stort draai de flan op een bord.
- Garneer met passievrucht.