Makreelburger
Makreelburger met zoete aardappel
Eet jij voldoende vette vis? Ik ben echt gek op vis en toch eet ik het maar weinig. Soms heb ik zo’n periode dat ik wat vaker een blikje sardines of makreel opentrek bij de lunch alleen is dat zeker niet wekelijks. Het liefst haal ik elke week verse vis op de markt maar op de een of andere manier komt het er niet van. En dat terwijl het eten van vette vis erg belangrijk is! Daarom heb ik pas maar weer eens deze heerlijke makreelburgers met zoete aardappel gemaakt!
Vette vis
Het is belangrijk om 1 keer per week vette vis te eten zoals haring, zalm of makreel. De vetzuren in vis (omega-3-vetzuren) beschermen tegen hart- en vaatziekten (bron: het voedingscentrum). Deze burger van gerookte makreel is lekker gekruid en er zit ook nog eens lekker wat groente in. Voedzaam en vol goede voedingsstoffen! Als je deze burger helemaal glutenvrij wil maken dan moet je even opletten dat je glutenvrije havermout koopt. Haver is van nature glutenvrij maar wordt vaak tijdens het oogsten en verwerken besmet met gluten.
Ingrediënten en bereidingswijze makreelburger
- 400 gram zoete aardappelen
- 3 bosuitjes
- 50 gram havermout
- 250 gram gerookte makreel
- 1 theelepel harissa
- peper en zout
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1/2 theelepel korianderpoeder
- 1 ei
- 75 à 100 gram polenta (maismeel)
- olijfolie
- extra: hamburgerbroodjes, gin mayonaise of chilisaus
- Schil de zoete aardappelen en snijd ze in blokjes. Kook ze in ongeveer 10 minuten gaar.
- Doe de zoete aardappelen in een kom en prak ze met een vork.
- Snijd de bosuitjes in dunne ringetjes en maak de makreel schoon. Verdeel de makreel in grove stukken.
- Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius hetelucht.
- Doe, als de zoete aardappelen zijn afgekoeld, de havermout, bosuitjes, harissa, paprikapoeder en korianderpoeder erbij.
- Prak alles goed door elkaar en breng op smaak met peper en zout.
- Meng voorzichtig de makreel erdoor en verdeel het mengsel in 4 grote of 6 kleine porties.
- Maak hamburgers van ongeveer 2 cm dik van het mengsel en leg ze op een bord.
- Klop in een diep bord het ei los en doe de polenta in een ander diep bord.
- Verwarm ondertussen wat olijfolie in een koekenpan.
- Haal de burgers eerst door het ei en vervolgens door de polenta.
- Bak de makreelburgers in 3 à 4 minuten aan beide kanten goudbruin.
- Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze nog 15 minuten in de oven.
- Serveer de makreelburgers op een broodje met wat rucola en gin mayonaise of chilisaus.
- Lekker met een eenvoudige komkommersalade.
Houd je van burgers? Kijk dan ook eens bij dit recept: Bietenburgers met truffelkaas