Koningsdagtaart met gouden kroon

Koningsdagtaart met gouden kroon

Oranje biscuit met lemon curd en blauwe bessen

Koningsdag 2020 wordt dit jaar woningsdag las ik. Het wordt in ieder geval een Koningsdag zoals we die nog nooit hebben meegemaakt. Vanwege het Coronavirus zijn we allemaal noodgedwongen aan huis gekluisterd. Geen vrijmarkten, Koningsspelen en andere leuke activiteiten maar daarom maken we er thuis maar een feestje van! Met deze Koningsdagtaart met gouden kroon moet dat zeker wel lukken! Weg met de stomme kroon (Corona betekent kroon) en gewoon een mooie gouden kroon ervoor in de plaats die ook nog eens superlekker is. Een speciale taart voor Koningsdag is sowieso altijd welkom toch?! Deze Koningsdagtaart bestaat uit oranje biscuit met lemon curd en blauwe bessen!

koningsdagtaart met gouden kroon
koningsdagtaart met gouden kroon

Bakwalhalla Baktotaal Bouwhuis

Ik ben deze keer aan de slag gegaan met wat producten van Brand New Cake die je bij Baktotaal Bouwhuis kunt kopen. Als je van bakken houdt, kun je daar je hart ophalen want ze hebben echt ontzettend veel zodat je aan de slag kunt met jouw lievelingsrecepten. De komende maanden ga ik iedere maand iets uitproberen en daar iets lekkers mee bakken dus dan heb je nog wat om naar uit te kijken. En ik begon dus met deze showstopper van een koningsdagtaart met gouden kroon die echt verrukkelijk is! Het ziet er indrukwekkend uit maar ik heb alle stappen zo goed mogelijk gefotografeerd en ik weet zeker dat jij het ook kunt. Je hebt er geen bijzondere apparatuur voor nodig dus ik ben benieuwd of jij je aan deze oranje biscuit met lemoncurd en blauwe bessen durft te wagen. En zonder kroon is die ook heerlijk!

koningsdagtaart met gouden kroon
koningsdagtaart met gouden kroon

Koningsdaggtaart met gouden kroon met BrandNewCake

Nog even terug naar de producten die ik heb gebruikt. Normaal gesproken bak ik from scratch maar zeker met botercrème wil er nog weleens wat mis gaan en dan is het wel zo fijn als het gewoon lukt en lekker is. Ik gebruikte dus de Brand New Cake biscuitmix en de botercrème mix. Daarnaast vet ik mijn vormen het liefst in met bakspray en die hebben ze daar ook. Met de oranje kleurstof gel gaf ik de cake en botercrème de juiste kleur zonder dat het invloed had op de verhouding van het beslag en de crème en met de fondant en metallic goud kleurspray maakte ik de kroon. Vooral die kroon wordt door de kleurspray echt fantastisch! Daar was ik heel blij door verrast! Wat sprinkles om het af te maken en je zet een geweldige taart op tafel voor een bijzondere Koningsdag!

How to foto’s

Koningsdagtaart met gouden kroon

Gang Tussendoortje
Trefwoord biscuit, blauwe bessen, botercrème, fondant, koningsdag, lemon curd, oranje, taart
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
wachttijd 12 uur
Totale tijd 13 uur
Porties 8 personen

Equipment

  • 3 springvormen van 16 cm
  • paletmes
  • spuitzak
  • bakpapier

Ingrediënten

  • 330 g BrandNewCake biscuitmix
  • 250 g ei
  • 35 + 250 ml water
  • 200 g BrandNewCake botercrème mix
  • 300 g ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 2 tl BrandNewCake oranje kleurgel
  • 250 g BrandNewCake witte fondant vanille room
  • poedersuiker
  • BrandNewCake Kleurspray Metallic Goud
  • BrandNewCake bakspray
  • een pot lemon curd
  • 125 g blauwe bessen
  • Optioneel: rood wit blauwe sprinkles en BrandNewCake Schrijftube Glittergel Goud

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht), bekleed de springvormen met bakpapier en vet ze in met de bakspray.
  • Bereid de mix voor de botercrème voor door de mix te mengen met 250 ml water en 1 tl van de kleurgel en laat dit een uur staan op kamertemperatuur.
  • Klop voor de biscuits de mix, 250 g ei , 35 ml water en 1 tl kleurgel 7-8 minuten op de hoogste snelheid en daarna nog 2-3 minuten op lage snelheid.
  • Schep dit in de vormen en bak dit in 20 – 25 minuten gaar. Controleer met een satéprikker en laat ze afkoelen op een rooster. Laat ze in de vorm zitten, dit maakt het makkelijk om straks de bovenkant recht af te snijden.
  • Klop voor de botercrème de roomboter 5 minuten romig. Voeg dan de botercrème mix in gedeeltes toe en klop tot het een gladde crème is.
  • Snijd de bovenkant van de biscuits recht af en haal ze uit de vorm. Stapel ze op elkaar en kijk hoe ze het mooist recht zijn. Gebruik voor de bovenkant de onderkant van één van de biscuits. Steek er aan de zijkanten een cocktailprikker in zodat je precies weet hoe ze op elkaar moeten.
  • Doe de botercrème in een spuitzak en spuit een buitenrand op de bodem. Roer de lemon curd goed door en verdeel over de biscuitlaag. Verdeel hier weer wat blauwe bessen over. Herhaal dit voor de 2e laag.
  • Bestrijk de buitenkant van de biscuit met de botercrème maar wel zodat je er nog enigzins doorheen kunt kijken. Bestrijk ook de bovenkant met de botercrème. Zet de taart in de koelkast om op te stijven.
  • Ga verder met de kroon. Bestuif je werkblad met poedersuiker en kneed het fondant soepel. Rol uit tot een rechthoek van ongeveer 4 mm dik. Steek er, zoals op de foto, halve cirkels uit en vorm tot een kroon om een schaaltje of beker heen. Plak de uiteindes met water aan elkaar.
  • Maak met behulp van een oud lepeltje de punten van de kroon. Rol het patroon in de fondant en snijd het rondom uit. Plak dit mbv water aan de kroon. Maak ook 2 randen waar je met een rietje rondjes in maakt en plak dit aan de boven- en onderkant van de kroon met water. Maak tenslotte nog kleine balletjes, druk die iets plat en plak met water rondom op de kroon. Laat de kroon minstens een nacht drogen op kamertemperatuur zodat hij opstijft.
  • Haal de kroon voorzichtig van de vorm en spuit hem goud met de metallic goudspray. Zet hem op de taart en versier de rand met sprinkles en maak eventueel nog versieringen op de zijkant.

Bewaar dit recept op Pinterest

Met onderstaande foto kun je snel dit recept voor deze koningsdagtaart met gouden kroon terugvinden op je favoriete Pinterest bord!

Koningsdagtaart met gouden kroon

Dit artikel is een samenwerking met Baktotaal Bouwhuis. Lees voor meer info mijn disclaimer.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.