Kersenjam shortbread
Inhoudsopgave
Kersenjam shortbread die smelt in je mond
Boterzacht, zoet en mals: deze kersenjam shortbread zijn een makkelijk en overheerlijke traktatie. Met een dikke laag kersenjam en shortbread koeklagen zijn het echt verslavende koekjes!
Snel en makkelijk bakrecept
Iets lekkers in huis hebben is wat mij betreft een must! Maar soms is alles op en hoe fijn is het dan dat je deze kersenjam shortbread met slechts een paar ingrediënten maakt en dat het ook nog eens binnen de kortste keren in de oven staat! Deze lekkernij maakt je dag! Je hebt er niets bijzonders voor nodig, misschien heb je het meeste zelfs al in huis. Je hebt wel een vierkante of rechthoekige bakvorm nodig. De shortbread blijft lang goed dus je kunt gerust een dubbele hoeveelheid maken, maar ik weet zeker dat ze binnen 2 dagen op zijn haha.
Shortbread als basis
Shortbread, kruimelbars, koekrepen, jamrepen… het zijn allemaal verschillende benamingen voor hetzelfde heerlijke koekje gevuld met jam. Traditioneel shortbread bestaat uit slechts enkele ingrediënten en je kunt er eenvoudig mee variëren. Het bevat veel roomboter en is dus allesbehalve droog, maar het is wel bros. Voor deze kersenjam shortbread gebruik je shortbread deeg als bodem en de rest verkruimel je erover. Je kunt deze jam shortbread overigens met allerlei verschillende soorten jam vullen of met iets anders zoals Nutella of speculoos. Hmm, nu ik dit schrijf, weet ik wat ik binnenkort ga maken haha. Het is in ieder geval een perfect recept om snel te maken wanneer je bezoek krijgt.
Kersenjam shortbread
Equipment
- 1 vierkante bakvorm 25×25 cm
- bakpapier
- mixer, keukenmachine of foodprocessor
Ingrediënten
- 225 gram boter in blokjes
- 100 gram suiker
- 1 tl vanille essence
- 250 gram bloem
- 1/2 tl zout
- 230 gram kersenjam
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een vierkante bakvorm van 25×25 met bakpapier.
- Meng de boter, suiker, bloem, zout en vanille in de standmixer of foodprocessor tot het een geheel wordt. Het deeg blijft kruimelig, maar dat is precies goed.
- Verdeel 2/3 van het deeg over de bodem van de bakvorm.
- Bestrijk evenredig met jam en verkruimel de rest van het shortbread deeg erover. Laat wat plekjes open zodat de jam erdoor kan komen.
- Bak de kersen shortbread in ongeveer 25-30 minuten goudbruin.
- Laat volledig afkoelen en snijd in blokjes.
Ook zo dol op shortbread?
Als ik iets lekker vind, is het wel shortbread! Het is trouwens niet alleen lekker, maar ook supermakkelijk om te maken! Met een beetje geluk heb je altijd alles in huis voor het maken van dit heerlijke brosse koekje. Ik maak graag variaties op de klassieke shortbread, net als deze kersenjam shortbread dus. Ik inspireer je graag met nog wat heerlijke recepten:
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.