Nasi met ham
Nasi met ham
Toen ik nog bij mijn ouders woonde, aten we regelmatig nasi. Ik vond het vreselijk. Helemaal niet lekker met al die groenten erin haha. Tja, kinderen hè? Ik loop nu tegen precies hetzelfde aan, er mogen geen stukjes of groene dingetjes inzitten. De horror op hun gezichten. Ach ja, ik weet uit ervaring dat het dus uiteindelijk wel goedkomt met dat eten van groenten. Ik ben er nu gek op. En nasi met ham eet ik tegenwoordig ook, ik vind het zelfs lekker!
Lekker veel specerijen
Nu doe ik sowieso mijn man een groot plezier door een flinke pan nasi met ham te maken en eigenlijk is het een hele makkelijke maaltijd boordevol groenten. Als je er niet al teveel garnering bij eet zoals kroepoek en gebakken uitjes, is het gewoon een prima uitgebalanceerd gerecht. Bovendien kun je mooi variëren qua specerijen. Dit is mijn mix maar voeg gerust iets toe of laat iets weg dat je niet in huis hebt, ik weet zeker dat het je heerlijk zal smaken! Ook lekker met de pindasaus uit dit recept.
Ingrediënten en bereidingswijze nasi met ham
Voor 4 personen
- 300 gram basmatirijst
- 450 gram nasi groenten
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 1 rode peper (zit vaak bij de nasigroenten)
- 100 gram ham
- 150 gram spekreepjes
- 4 eieren
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel kurkuma
- 1 theelepel citroengras (sereh)
- 1/2 theelepel korianderpoeder
- 1/2 theelepel komijnpoeder
- 1/4 theelepel chilipoeder
- peper en zout
- extra: seroendeng, kroepoek, gebakken uitjes, pindasaus en / of atjar
- Snipper de ui en verwijder de zaadjes van de rode peper. Hak deze vervolgens fijn.
- Doe de spekreepjes in een ruime koekenpan en bak ze uit. Schep uit de pan en zet apart.
- Bereid de rijst volgens de verpakking, giet af en laat met het deksel op de pan staan.
- Voeg een eetlepel zonnebloemolie toe aan het spekvet.
- Voeg de specerijen behalve het peper en zout toe en bak kort op hoog vuur.
- Zet het vuur iets lager en voeg de ui, geperste knoflook en rode peper toe.
- Bak 1 minuut mee.
- Doe de nasigroenten erbij en bak 4 à 5 minuten.
- Snijd de ham in stukjes en klop de eieren los.
- Verhit 1 eetlepel zonnebloemolie in een andere koekenpan en bak de eieren tot ze net gaar zijn. Verdeel het ei met een spatel in stukjes.
- Voeg de rijst toe aan de groenten en bak nog 2 minuten op hoog vuur mee.
- Schep de ham, spekreepjes en het ei erdoor en breng op smaak met zout en peper.
- Garneer met de extra’s naar wens en eventueel pindasaus
3 gedachten over “Nasi met ham”
Geef een reactie
dit ziet er zalig lekker uit!
Dankjewel!